Λ. Γρηγοράκος: Μόνο ένα άκρο, η βία

Λ. Γρηγοράκος: Μόνο ένα άκρο, η βία

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου 
 
Κατά της άποψης των δύο άκρων και υπέρ του ενός, της βίας, τάχθηκε χθες από την Καλαμάτα ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Λεωνίδας Γρηγοράκος, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στα γραφεία της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την επίσκεψή του στη Μεσσηνία, προκειμένου να εγκαινιάσει, ανάμεσα σε άλλα, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών.
Όπως ανέφερε, «ο φορέας που υπηρετούμε, όταν περάσει λίγο ο χρόνος, θα ξεπεράσει τη μεγάλη κρίση που έχει, και θα συσπειρώσει ξανά μαζί του τον κόσμο». Αναφέρθηκε στις πολύ μεγάλες τομές που έκανε το ΠΑΣΟΚ από το 1974 έως σήμερα και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να είμαστε άδικοι σε έναν πολιτικό φορέα που σε μια κακή πολιτική, οικονομική, κοινωνική συγκυρία στην Ελλάδα τράβηξε το μαρτύριο του Γολγοθά και πληρώνει το μάρμαρο για λάθη που έχουν γίνει μετά τη μεταπολίτευση. Δεν μπορούμε να λέμε ότι μόνο οι πολιτικοί φταίνε για τη διαχείριση που έχει γίνει από το  ’74 και μετά».
Μίλησε ακόμη για το νόμο της εθνικής συμφιλίωσης, το ΕΣΥ, το νόμο Πεπονή, τον  «Καλλικράτη» και άλλες μεγάλες τομές στη χώρα, όπως η ισότητα των φύλων.
 
Επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ
«Είναι μια κακή συγκυρία για το ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι με την παρουσία μας και το λόγο μας μπορούμε να τα ανατρέψουμε», είπε χαρακτηριστικά και ακολούθως επιτέθηκε κατά του  ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας: «Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός μας είναι στόχος κάποιων δυνάμεων που προσπαθούν με ένα φοβερά λαϊκίστικο τρόπο να κερδίσουν ψηφοφόρους, χωρίς να τους ενδιαφέρει το μέλλον του τόπου.
[…] Πιστεύοντας κάποιοι στο λαϊκισμό και με την πολιτική του “πάρτα όλα”, του κοινωνικού κράτους της δεκαετίας του ’80 και του ’90, νομίζω ότι λένε πολύ μεγάλα ψέματα, λαϊκίζουν και προσπαθούν να εξαπατήσουν το λαό».
 
«Θα έκανα τις ίδιες επιλογές»
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι, αν έπρεπε, θα έκανε ακριβώς τις ίδιες επιλογές με εκείνες που έκανε στο πρόσφατο παρελθόν, με τα νομοθετήματα που ψήφισε, και ότι ακόμη και εκείνοι που πήγαιναν στο «Ζάππειο» και μιλούσαν για μαγικές συνταγές, για το κοινωνικό κράτος και άλλα, τελικά ακολουθούν την ίδια συνταγή.
Παραδέχθηκε, πάντως, ότι έγιναν λάθη, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτά τη φράση «λεφτά υπάρχουν», ενώ μίλησε για τη μεγάλη απειρία του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε πως αυτά είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωσή του.
Σε άλλο σημείο δήλωσε πως απορρίπτει (ως ΠΑΣΟΚ) τη φιλοσοφία των δύο άκρων. «Δεν υπάρχουν δύο άκρα, μόνο ένα, η βία κι όποιος είναι με τη βία, είναι απέναντί μας, από όπου κι αν αυτή προέρχεται. Η βία δεν έχει χρώμα, δεν έχει τίποτε άλλο να επιδείξει παρά μόνο κακό. Είναι μια πράξη καταδικαστέα από όπου κι αν προέρχεται, δεν υπάρχει δεξιά και αριστερή βία, η βία είναι βία», σχολίασε.
 
Μια νέα Ελλάδα
Όπως είπε, έχουν ήδη αρχίσει οι συζητήσεις για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, τονίζοντας πως «δεν υπάρχει περίπτωση η Ελλάδα αυτή να μπορεί να συγκριθεί με την Ελλάδα του ’80, του ’90 και του 2000. Θέλουμε να φτιάξουμε μια καλύτερη Ελλάδα, διαφορετική, αξιοκρατική, που να είναι αποτελεσματική, να έχουμε ένα κράτος που να σέβεται τον πολίτη και να υπακούει σε νόμους, να δέχεται την αξιολόγηση όλων μας».
Εξηγώντας δε τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, είπε: «Πιστεύοντας και εμείς σε μια μεγάλη δημοκρατία, θέλουμε όσο μπορούμε, συμμετέχοντας σε ένα πρωτόγνωρο πείραμα με τη Ν.Δ. και τη ΔΗΜΑΡ στην αρχή και τώρα με τη Ν.Δ., να συγκυβερνήσουμε, γιατί οι κυβερνήσεις τα επόμενα 15-20 χρόνια θα είναι κυβερνήσεις συνεργασίας, επειδή τα προβλήματα είναι μεγάλα και δεν μπορεί να τα λύσει μόνος του ένας κομματικός μηχανισμός.
Αυτό που προσπαθούμε είναι να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Χωρίς να χάσουμε την ταυτότητά μας, κάνουμε ένα μεγάλο συμβιβασμό, βάζοντας το συμφέρον της Ελλάδας πάνω από το κομματικό μας συμφέρον και προσπαθούμε το καλύτερο για τον τόπο», κατέληξε.
 
Ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο για
τις εκλογές στην Αυτοδιοίκηση 
Ερωτηθείς για τα ξεχωριστά ψηφοδέλτια που φέρεται πως θα τεθούν σε ισχύ στις νέες αυτοδιοικητικές εκλογές, είπε πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια μεγάλη συζήτηση.
Δήλωσε ανοιχτός σε οτιδήποτε, αρκεί ό,τι θα έρθει, να είναι οργανωμένο κι όχι αποσπασματικό, αν και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη γίνει αλλαγή του νόμου  7-8 μήνες πριν από τις εκλογές. Όπως είπε, θα δοθούν οι προτάσεις τόσο στην Ένωση Περιφερειών Ελλάδας όσο και στην ΚΕΔΕ, προκειμένου να συζητηθούν, ενώ, καταθέτοντας τη δική του άποψη, τάχθηκε υπέρ ενός ψηφοδελτίου που θα περιέχει τους υποψήφιους δημάρχους και συμβούλους.
 
Η Χρυσή Αυγή
Όσον αφορά στα της Χρυσής Αυγής, σημείωσε πως έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική Δικαιοσύνη, αλλά εξέφρασε και την πεποίθησή του περί δίκαιης δίκης.
 
Η Κεντροαριστερά
Αναφερόμενος στην ενέργεια των 58 για τη συγκρότηση της Κεντροαριστεράς, είπε: «Προσπαθεί να καλύψει το κενό που υπάρχει στο χώρο και δημιουργήθηκε από την απογοήτευση του χώρου από τη δική μας εξαναγκαστική πολιτική να εφαρμόσουμε τα μνημόνια. Δεν μπορέσαμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, που είναι ο μεγαλύτερος εκφραστής της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα. Πιστεύω ότι ο κοινωνικός χώρος του ΠΑΣΟΚ είναι μεγαλύτερος από τον εκλογικό και το δημοσκοπικό του χώρο και τέτοιες κινήσεις και τέτοιες διακηρύξεις πρέπει να λειτουργούν αφυπνιστικά για το λαό και τις έχει ανάγκη ο τόπος».