Με… ευχές προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών

Με… ευχές προσπαθούν  να λύσουν το πρόβλημα των σκουπιδιών

Ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Μανιάτης, πραγματοποίησε χθες σύσκεψη με θέμα τη διαχείριση απορριμμάτων Πελοποννήσου. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν η γενική γραμματέας του ΥΠΕΚΑ, Νάντια Γιαννακοπούλου, ο ειδικός γραμματέας ΣΔΙΤ, Νίκος Μαντζούφας, ο εθνικός συντονιστής για τα Απόβλητα Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο βουλευτής Μεσσηνίας Δ. Σαμπαζιώτης (αν και δεν είχε προσκληθεί), ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, ο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Μανώλης Αγγελάκας, ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Γιώργος Κρεμλής, οι δήμαρχοι Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης, Τριφυλίας Κωνσταντίνος Κόλλιας, Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος, ο δήμαρχος Τρίπολης και πρόεδρος ΦΟΔΣΑ, Γιάννης Σμυρνιώτης και ο αντιδήμαρχος Οιχαλίας, Ηλίας Ντονάς.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με στόχο να υπάρξει ενημέρωση από την εταιρεία ανάδοχο του έργου για τις προτεινόμενες λύσεις που έχει καταθέσει για το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης που αντιμετωπίζει η Περιφέρεια της Πελοποννήσου.
Ο Γιάννης Μανιάτης, ανάμεσα στα άλλα, επισήμανε: «Η κεντρική κυβέρνηση, η Περιφερειακή και η Τοπική Αυτοδιοίκηση, είμαστε όλοι συμμέτοχοι και στηρίζουμε την ουσιαστική επίλυση του προβλήματος με γνώμονα την ανάπτυξη και την απόλυτη προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της αειφόρου ανάπτυξης.
Το ΥΠΕΚΑ θα διασφαλίσει τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς όρους, ώστε η μακροχρόνια αδράνεια στην αντιμετώπιση του προβλήματος της διαχείρισης απορριμμάτων να μετατραπεί σε έργα που αποτελούν ευρωπαϊκό πρότυπο, με κοινωνική αποδοχή και ανάπτυξη προς όφελος του περιβάλλοντος.
Στοίχημα όλων μας είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου να γίνει πρότυπο περιβαλλοντικής ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η ενημέρωση όλων των φορέων και των πολιτών».
Από την πλευρά της, η γενική γραμματέας, Νάντια Γιαννακοπούλου, σημείωσε: «Παραμένω σταθερά προσηλωμένη στις θέσεις που έχω εκφράσει τόσο δημόσια όσο και σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις με τους κατοίκους της περιοχής και τους φορείς του νομού μας. Η ηγεσία του ΥΠΕΚΑ στο σύνολό της είναι θεματοφύλακας για την τήρηση των αυστηρότερων περιβαλλοντικών όρων, προκειμένου τα έργα διαχείρισης των απορριμμάτων να είναι χρήσιμα και ωφέλιμα και όχι βλαπτικά και επικίνδυνα για το περιβάλλον και την κοινωνία.
Η κυβέρνηση, το ΥΠΕΚΑ, η Περιφέρεια, η Τοπική Αυτοδιοίκηση και, κυρίως, η κοινωνία πρέπει να είμαστε απολύτως ενωμένοι. Οι μέχρι τώρα χειρισμοί του ζητήματος είτε με τη μυστικοπάθεια είτε με τις ατυχείς διαρροές κ.λπ, έχουν οδηγήσει στην καθολική σχεδόν αντίδραση των κατοίκων της περιοχής της Οιχαλίας και όχι μόνο.
Από εδώ και πέρα, θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση όλων των φορέων και των πολιτών και απόλυτη διαφάνεια σε όλα τα στάδια, προκειμένου μέσα από τη διαβούλευση, που θα ξεκινήσει άμεσα, να βρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση, ειδικά στο μείζον θέμα της χωροθέτησης του έργου, που πρέπει να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική αποδοχή».
Τέλος, ο κ. Σαμπαζιώτης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του προς τον υπουργό, διότι για ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν έχουν ενημερωθεί οι βουλευτές της περιοχής.
Επίσης, τόνισε πως ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η διαχείριση του θέματος αποπνέει μία μυστικοπάθεια, η οποία δε βοηθά στη διαμόρφωση κοινωνικής συναίνεσης και παραπέμπει σε άλλες σκέψεις.
Ο υπουργός διαβεβαίωσε τον κ. Σαμπαζιώτη πως ο φάκελος δεν έχει ακόμα ανοιχθεί και πως όταν γίνει αυτό, θα κληθούν όλοι οι βουλευτές της περιοχής να εκφράσουν τις απόψεις τους.
Ο κ. Σαμπαζιώτης δήλωσε: «Με την ολοκλήρωση του έργου θα πάψει η διασπάθιση του δημόσιου χρήματος για τη μεταφορά σκουπιδιών σε ρέματα και δάση, θα  δοθεί μια διέξοδος σχετικά με τα επαπειλούμενα πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και θα προσφερθεί ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον στους πολίτες της Περιφέρειας Πελοποννήσου. 
Η  λύση, όμως, που δρομολογήθηκε με την επιλογή να εγκατασταθεί μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων στο Δ.Δ. Καλλιρρόης του Δήμου Οιχαλίας και, μάλιστα, μόλις σε απόσταση 300 μέτρων από τα σπίτια, είναι εντελώς λανθασμένη και δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτή από κανέναν, καθώς είναι αδύνατον να πεισθούν οι κάτοικοι πως μια μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων, μέσα στα σπίτια τους, δε θα έχει καμία αρνητική διαφοροποίηση στην καθημερινότητα τους.
Αντιλαμβάνομαι ότι η διαχείριση των σκουπιδιών φέρνει πάντα εντάσεις. Ωστόσο, είναι υποχρέωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων να μην αφήνουν κενά σε σχέση με τη νομιμότητα και να μη λειτουργούν χωρίς ουσιαστική διαβούλευση με τους πολίτες. Ο χώρος μεταφόρτωσης των σκουπιδιών και το εργοστάσιο κομποστοποίησης σίγουρα δεν είναι ούτε παιδική χαρά, ούτε χώροι αναψυχής, αλλά ούτε και κολαστήριο. Γι’ αυτό και οφείλουμε να αναζητάμε την περισσότερη κατά το δυνατό αποδοχή τους στις περιοχές εγκατάστασης. Γι’ αυτό και θεωρώ πως πρέπει να βρεθεί εναλλακτική λύση, που να έχει όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Επίσης, πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός πως, αν η επιλογή της Καλλιρρόης προσβληθεί νομικά, αφού ο πρώτος ανάδοχος δεν έχει καθορίσει εναλλακτική θέση, σύμφωνα με το νόμο θα πρέπει να καταφύγουμε στο δεύτερο ανάδοχο, πράγμα που θα ανεβάσει το τελικό κόστος, το οποίο τελικά θα πληρώσουν οι πολίτες. Όπως επισήμανα και στον υπουργό, η ανάδοχος εταιρεία πρέπει να υποχρεωθεί να δώσει και εναλλακτική θέση, αλλιώς η εκτέλεση του έργου ενδέχεται να γίνει πολύ κοστοβόρα». 

Του Αντώνη Πετρόγιαννη