«Σας λέγω δότε μοι καλήν διοίκησιν, να σας δώσω καλήν οικονομίαν»…
200 χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη γέννηση του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου. Για το λόγο αυτό, και με έναυσμα τη συγγραφή του βιβλίου του κ. Παναγή Κουμάντου «Σπουδή του Βίου και της Πολιτείας του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου (1815-1883)», η Περιφέρεια Πελοποννήσου-Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας διοργανώνει εκδήλωση αύριο Παρασκευή, 5 Ιουνίου, στις 8.00 το βράδυ, στο αμφιθέατρο που φέρει το όνομά του, «Αλέξανδρος Κουμουνδούρος».
Για την προσφορά του σπουδαίου Μεσσήνιου πολιτικού, αλλά και για το βιβλίο του Παναγή Κουμάντου, δόθηκε χθες στην αίθουσα «Παναγιώτης Φωτέας» συνέντευξη Τύπου.
Όπως είπε η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη, είναι σημαντική η συμβολή αυτού του βιβλίου στην ιστορική γνώση, ενώ αποτελεί παρακαταθήκη για τους νέους επιστήμονες, αλλά και κάθε Έλληνα που θέλει να μελετήσει μια ιστορική περίοδο πολύ σημαντική για την Ελλάδα, να συμπληρώσει τις γνώσεις του και να αναθεωρήσει ίσως και κατεστημένες απόψεις, γιατί προβάλλει μέσα από τον ίδιο το βιογραφούμενο πολιτικό άνδρα όλο το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο της Ελλάδας του 19ου αιώνα.
Η κορυφαία πολιτική προσωπικότητα του Αλέξανδρου Κουμουνδούρου, όπως ειπώθηκε, που χρημάτισε δέκα φορές πρωθυπουργός του έθνους και είχε βαθύτατη κοινοβουλευτική συνείδηση, αξίζει και επιβάλλεται να μας απασχολεί σήμερα, και ιδιαίτερα ως Μεσσήνιους.
Ο Αλέξανδρος Κουμουνδούρος, διαπνεόμενος πάντα από εκσυγχρονιστική διάθεση, με όπλο την εργατικότητα και την πίστη στον κοινοβουλευτισμό, βάλθηκε να πάει τη χώρα μερικά βήματα παρακάτω. Κατάφερε να εξασφαλίσει στο ακέραιο τα συμφέροντα της Ελλάδας με σωστή διπλωματία, αλλά και εξαιρετική τόλμη, όταν χρειαζόταν. Του οφείλουμε ότι μεγάλωσε την Ελλάδα, προσαρτώντας ειρηνικά τη Θεσσαλία και τη Νότια Ήπειρο (Άρτα).
Επίσης, οργάνωσε το εσωτερικό της χώρας με ρηξικέλευθες αποφάσεις και σπουδαίο νομοθετικό και διοικητικό έργο και αντιμετώπισε πολλά από τα προβλήματα που ταλάνιζαν την κοινωνία της εποχής.
Επέμεινε στο σεβασμό του κοινοβουλευτισμού. Για αυτό είναι ίσως ο πρώτος Έλληνας πολιτικός που προσπάθησε να εφαρμόσει πραγματική δημοκρατία στη μετα-επαναστατική Ελλάδα.
Στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε σήμερα ως χώρα, αξίζει να ασχοληθούμε και να προβάλλουμε τέτοιες πολιτικές προσωπικότητες, που μέσα στη δίνη των γεγονότων του 19ου αιώνα, κράτησαν την Ελλάδα ζωντανή, συνέβαλαν στην ανάπτυξή της, αλλά κυρίως επέδειξαν όλες εκείνες τις αρετές που διαχρονικά χρειάζεται ο Ελληνισμός από τους πολιτικούς του, «αν θέλουμε, τέλος πάντων, να τραβούμε εμπρός».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο συγγραφέας του βιβλίου, Παναγής Κουμάντος. Ειρήσθω εν παρόδω, αυτό αποτελεί το 11ο βιβλίο του. Κατά την τοποθέτησή του μίλησε για την τεράστια προσωπικότητα του Α. Κουμουνδούρου, ενώ ανέφερε ότι όσοι αύριο παρευρεθούν στην εκδήλωση, θα έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν μηνύματα που θα «περνούσε» ο Κουμουνδούρος σε όλους εμάς, αφού παραμένει διαχρονικός και επίκαιρος. Άλλωστε, ήταν ο πολιτικός που πάντα δημιουργούσε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς, που κατασκεύασε το σιδηρόδρομο στην Ελλάδα και έκανε και τη διάνοιξη του Ισθμού, έργα που κάποιοι οικειοποιήθηκαν, θέλοντας να κερδίσουν τη δόξα.
Δείγμα φανταστικού διαλόγου
Ακολουθεί ένα μόνο δείγμα του φανταστικού διαλόγου ανάμεσα στον Α. Κουμουνδούρο και τον Π. Κουμάντο. Οι απαντήσεις που δίδει ο Α. Κουμουνδούρος στις επιλεγμένες, χάριν της επικαιρότητας, ερωτήσεις, περιέχονται όλες στα Πρακτικά της Βουλής των Ελλήνων, από τα οποία, άλλωστε, ελήφθησαν αυτούσιες.
Ερώτηση: Εξοχότατε κύριε πρωθυπουργέ, προτού ρωτήσω την άποψή σας για το ζέον οικονομικό πρόβλημα της χώρας, σας παρακαλώ να ενημερώσετε τους συμπολίτες σας, βάσει ποίων ιδεών και αρχών διοικήσατε τη χώρα δέκα φορές ως πρόεδρος της κυβέρνησης;
Απάντηση: Η Κυβέρνησις ως εκτελεστική των νόμων εξουσία δεν έχει φίλους, δεν έχει εχθρούς… Την διοίκησιν εννοούμεν ανεξάρτητον και μακράν της πολιτικής… Πολιτική και Διοίκησις είναι και πρέπει να διαμένουσι πάντοτε κεχωρισμέναι και επ’ αλλήλων ανεξάρτητοι.
Η διοίκησις πρέπει να παραμένει πάντοτε η ίδια, δικαία προς όλους, απροκάλυπτη, μακράν πάσης μεροληψίας, ακριβής και στην ανάγκη αυστηρή εις την εκτέλεσιν των νόμων, ευλαβής προς τα καθιερωμένα δικαιώματα των πολιτών.
Αι αποφάσεις των πολιτικών σωμάτων έχουν κύρος καθόσον τας περιβάλλει η κοινή υπόληψις. Η διοίκησις καθώς η δικαιοσύνη, ανωτέρα παντός επηρεασμού, πρέπει να εμπνέει εις άπαντας σταθεράς πεποιθήσεις επί την αμεροληψίαν αυτής, διότι ούτω και μόνον δύναται να απολαμβάνει της κοινής εμπιστοσύνης, εν η κείται η κυριοτάτη της εξουσίας δύναμις…
Σας λέγω δότε μοι καλήν διοίκησιν, να σας δώσω καλήν οικονομίαν…
Π.Μπ.