Η υπόθεση με την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου, μετά και την τελευταία απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, φαίνεται να εξελίσσεται σε άτυπο πόλεμο μεταξύ του Συλλόγου για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ» και της Δημοτικής Αρχής Τριφυλίας. Ενδεικτικό είναι ότι φέτος ο δήμαρχος Παναγιώτης Κατσίβελας αρνήθηκε την παραχώρηση στο Σύλλογο ενός ενημερωτικού περιπτέρου.
Το παραπάνω γεγονός προκάλεσε την αντίδραση του μέλους της Κεντρικής Επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Μπάμπη Βακαλόπουλου, ο οποίος σε δημόσια παρέμβασή του αναρωτιέται για τους λόγους που οδήγησαν το δήμαρχο στη συγκεκριμένη απόφαση.
Υπενθυμίζουμε ότι κατά τη διάρκεια, την περασμένη εβδομάδα, της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, στην Καλαμάτα και στη συζήτηση που είχε με τους δημάρχους της Μεσσηνίας, ο κ. Κατσίβελας καυτηρίασε τη στάση ορισμένων οικολογικών ομάδων, οι οποίες, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «έχουν κάνει επάγγελμά τους την προστασία του περιβάλλοντος.
Μάλιστα, πρόσθεσε ότι σε αντίθεση με τις ενέργειές τους για την προστασία κάθε είδους ζωής, δεν ενδιαφέρονται για την ανθρώπινη ύπαρξη!
Επιπλέον, σημείωσε ότι η απόφαση του ΣτΕ «νεκρώνει κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα».
Ειδικότερα, παίρνοντας το λόγο ο κ. Κατσίβελας ζήτησε πριν το υπουργείο προχωρήσει σε οριστικές ενέργειες να υπάρξει διάλογος και με τη Δημοτική Αρχή Τριφυλίας, η οποία, μεταφέροντας και τη γενικότερη βούληση του Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρεί ότι με την απόφαση του ΣτΕ υποβαθμίζεται εντυπωσιακά η όποια επενδυτική πρωτοβουλία, σε καιρούς ιδιαίτερα χαλεπούς για τους πολίτες.
«Μπορεί να υπάρχουν σύλλογοι οι οποίοι είναι σεβαστοί, οι οποίοι προστατεύουν την οποιαδήποτε μορφή ζωής, αλλά φαίνεται τελικά ότι για τον ίδιο τον άνθρωπο, για τους πολίτες της Τριφυλίας, για όλους τους κατοίκους του Κυπαρισσιακού κόλπου, δεν ενδιαφέρεται κανείς. Και αυτή την υποχρέωση θα την ικανοποιήσει και θα την εκτελέσει στο ακέραιο ο Δήμος Τριφυλίας, τουλάχιστον στο κομμάτι το οποίο τον αφορά.
Με την έννοια του εθνικού πάρκου, με όρο να μην υπάρχει δόμηση απ’ το λιμάνι της Κυπαρισσίας μέχρι τη Νέδα και βέβαια για όλο τον Κυπαρισσιακό κόλπο μέχρι το Επιτάλιο, μάλλον θα πρέπει να μας πουν ότι πρέπει να τα μαζέψουμε από εδώ και να φύγουμε.
Κι επειδή δεν είμαστε αποφασισμένοι να φύγουμε από έναν τόπο στον οποίο γεννηθήκαμε, από ένα περιβάλλον το οποίο ξέρουμε να προστατεύουμε περισσότερο απ’ τον καθέναν, θα πρέπει κάποια στιγμή να μπει η λογική πάλι στο τραπέζι και να αρχίσουμε να μιλάμε με όρους ανθρώπινους, γιατί και ο άνθρωπος είναι μέλος του οικοσυστήματος και δεν πρέπει να διώκεται.
Ο αναπληρωτής υπουργός απάντησε ότι η προστασία της θαλάσσιας χελώνας δεν έρχεται σε αντίθεση με την προστασία της ανθρώπινης ύπαρξης, αφού η περιοχή προστασίας δεν είναι μεγαλύτερη από 10 χιλιόμετρα, σε μια παραλία με τριπλάσιο μέγεθος.
Σημειώνεται ότι η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου είναι η δεύτερη σημαντικότερη παραλία ωοτοκίας της καρέτα-καρέτα στη Μεσόγειο.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη