Τηλεφώνημα από ηλικιωμένη γυναίκα που περιγράφει το εξής: η κόρη της είναι παντρεμένη, έχει δύο παιδιά, ένα αγόρι κι ένα κορίτσι. Ο άντρας κακοποιεί τη σύζυγό του μπροστά στα παιδιά. Τη βιάζει και τη δέρνει. Τον τελευταίο καιρό ο γιος έχει αρχίσει και επιτίθεται σεξουαλικά στην αδελφή του. Η γιαγιά ζητά βοήθεια. Από παντού. Πηγαίνει, φυσικά, και στην Αστυνομία. Ωστόσο, η μητέρα αρνείται ότι υφίσταται οποιαδήποτε μορφή βίας. Φοβάται τον άντρα της. Φοβάται να μιλήσει. Ισχυρίζεται ότι η γιαγιά έχει τρελαθεί κι ότι όλα όσα περιγράφει είναι αποκυήματα της φαντασίας της.
Δεν είναι μια ιστορία από το παρελθόν. Μήτε λαμβάνει χώρα σε κάποιο μακρινό μέρος. Είναι μια ιστορία στο τώρα, στην Ελλάδα του 2013, ίσως και στην Καλαμάτα.
Πρόκειται για έργο που διεκδίκησε και πέτυχε την υλοποίησή του ο Δήμος Καλαμάτας, μαζί με άλλους Δήμους ανά την Ελλάδα, το οποίο εντάχθηκε στην πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με τίτλο «Ανάπτυξη Δομών και Υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας – Δημιουργία Κέντρων Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών θυμάτων βίας σε τοπικό επίπεδο».
Ο Δήμος παρέσχε το χώρο για τη στέγαση του Κέντρου, στη συμβολή των οδών Περρωτού και Μαντίκλου, σε διατηρητέο κτήριο ιδιοκτησίας του, ενώ η συνολική χρηματοδότηση για τη δημιουργία και λειτουργία του μέχρι 31/12/2015 ανέρχεται σε 300.000 ευρώ.
Η λειτουργία του Κέντρου ξεκίνησε φέτος τον Αύγουστο και στελεχώνεται από κοινωνική λειτουργό, ψυχολόγο και κοινωνιολόγο. Ήδη ο Δήμος Καλαμάτας έχει αναφέρει σε ευρύ φάσμα Υπηρεσιών, Φορέων και Εθελοντικών Οργανώσεων τη λειτουργία του Συμβουλευτικού Κέντρου, επιδιώκοντας τη γνωστοποίηση της ύπαρξής του στο ευρύ κοινό, ώστε να προσφέρει τις ευεργετικές υπηρεσίες τις οποίες σχεδιάστηκε να παρέχει. Όπως έγινε γνωστό, ήδη από τους πρώτους μήνες λειτουργίας παράσχει βοήθεια σε πέντε γυναίκες, οι οποίες έσπασαν το νόμο της σιωπής και κατήγγειλαν περιστατικά κακοποίησης
Στην αυριανή τελετή των εγκαινίων αναμένεται να παραστούν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων Βάσω Κόλλια, καθώς και η πρέσβειρα της Αυστραλίας, Τζένη Μπλούμφιλντ.
Αυξήθηκε η βία στα χρόνια της κρίσης
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η βία κατά των γυναικών στα χρόνια της κρίσης έχει αυξηθεί. Τρεις στις δέκα Ελληνίδες έχουν ζήσει τον εφιάλτη του ξυλοδαρμού από το σύντροφό τους.
«Δεν έχω χρήματα, “δεν μπορώ”, αλλά… μπορώ να δέρνω» τιτλοφορείται η νέα δειγματοληπτική έρευνα που διενεργήθηκε από την Εταιρεία Μελέτης Ανθρώπινης Σεξουαλικότητας (ΕΜΑΣ) και το Ανδρολογικό Ινστιτούτο. Το μνημόνιο, η βία και η συνωμοσία της σιωπής ήταν το εκρηκτικό κοκτέιλ της έρευνας που καλείται, μετά την ολοκλήρωσή της, να απαντήσει στο ερώτημα: Γιατί ο οικονομικά «ευνουχισμένος» άνδρας ξεσπά στη σύντροφό του;
Τρεις στις δέκα Ελληνίδες έχουν ζήσει τον εφιάλτη του ξυλοδαρμού από το σύντροφό τους, έστω και μία φορά στη ζωή τους. Ένας εφιάλτης που, για αρκετές γυναίκες, έχει μετατραπεί σε καθημερινή κόλαση τον τελευταίο χρόνο. Αρνητικοί πρωταγωνιστές- συνήθως- άνεργοι άνδρες λίγο μετά την ηλικία των 40, άνδρες με έντονο εργασιακό στρες, με πιεστικές οικονομικές υποχρεώσεις, αλλά και με «κουρεμένη» σεξουαλική δραστηριότητα, καθ’ ομολογίαν των συντρόφων τους που απάντησαν στην τηλεφωνική έρευνα.
Η έρευνα, με θέμα «Η Ελλάδα της κρίσης και το Μνημόνιο», καταδεικνύει ότι τα κρούσματα βίας, με θύματα κυρίως γυναίκες, είναι αυξημένα κατά 47% τον τελευταίο χρόνο. Όλα αυτά προέκυψαν μετά από 1.000 τηλεφωνικές συνεντεύξεις, σε 600 άνδρες και 400 γυναίκες.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη