Νίκας… κατά πάντων για την ανάπλαση στον προλιμένα

Νίκας… κατά πάντων για την ανάπλαση στον προλιμένα

Την Κυριακή στην Καλαμάτα ο υπουργός, προκειμένου να πειστεί για την αναγκαιότητα του έργου
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Έντονη ήταν η αντίδραση από πλευράς του δημάρχου Καλαμάτας, Παν. Νίκα, για τη μη έγκριση, για δεύτερη φορά, της μελέτης ανάπλασης στον προλιμένα από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Την… οργή του πλήρωσαν, σε χθεσινές του δηλώσεις, οι υπηρεσιακοί παράγοντες του υπουργείου, αλλά και το πρώην Διοικητικό Συμβούλιο του Λιμενικού Ταμείου Καλαμάτας, το οποίο δεν είχε κάνει δεκτή, με τη σειρά του, τη μελέτη.  «Ας σωπάσουν επιτέλους» είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο δήμαρχος ανακοίνωσε την επίσκεψη του υπουργού Μ. Βαρβιτσιώτη στον προλιμένα την Κυριακή, τονίζοντας ότι «θα έρθει ο ίδιος ο υπουργός εδώ, για να τελειώνουμε με αυτή την ιστορία των γραφειοκρατών και εν πάση περιπτώσει αυτών που δε θέλουν να γίνει τίποτα σε αυτό τον τόπο, γιατί ό,τι γίνεται, γίνεται με αίμα και μεγάλη προσπάθεια».
Σχετικά με τους εκπροσώπους του Κρατικού Λιμενικού Ταμείου, ο κ. Νίκας ανέφερε: «Φωνασκούν όλοι αυτοί που άφησαν ένα λιμάνι με υπήνεμο που κινδυνεύει να καταρρεύσει -αναφέρομαι στον κυματοθραύστη-, με προβλήματα όσον αφορά στο βάθος του -είναι αναγκαία η εκβάθυνση για να δέχεται κρουαζιερόπλοια-, με μη ολοκληρωμένο το master plan -το οποίο πλήρωσε η κυβέρνηση ή, καλύτερα, η Ευρωπαϊκή Ένωση-, χωρίς μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, με πλήρη ανικανότητα να εισπράξουν τα τέλη από τα καταστήματα της παραλίας, αυτοί που κατάντησαν μια περιοχή σε… ουρητήριο της πόλης και χώρο συγκέντρωσης μεταναστών, αυτοί που κατάντησαν το λιμάνι φάντασμα, αφού δε δέχεται παραπάνω από 25 πλοία το χρόνο».
Έτσι, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, θα έλθει την προσεχή Κυριακή στην Καλαμάτα, για να διαμορφώσει ιδία άποψη όσον αφορά στη μελέτη ανάπλασης και δημιουργίας πάρκου στην Παραλία, στο χώρο ανατολικά του «Πανελληνίου» και βόρεια του ΝΟΚ μέχρι το πρώην κέντρο «Κοιλάκου», εκτάσεως περίπου 15 στρεμμάτων.
Ο δήμαρχος επισκέφθηκε προχθές στο υπουργείο τον κ. Βαρβιτσιώτη, προς τον οποίο τόνισε ότι το εν λόγω πάρκο είναι έργο απόλυτης προτεραιότητας για την πόλη και ζήτησε την παρέμβασή του για την αντιμετώπιση γραφειοκρατών και μηχανισμών.
Σε χθεσινές του δηλώσεις υποσχέθηκε ότι σε εύλογο χρόνο ο Δήμος Καλαμάτας και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο θα διορθώσουν την κατάσταση και θα τοποθετήσουν το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας σε αναπτυξιακή πορεία, ξεπερνώντας εμπόδια και υπονομεύσεις.
Βέβαια, δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί, αντί για ένα έργο με κόστος 1,5 εκατομμύριο ευρώ, υπερβολικό για τις υπηρεσίες του υπουργείου, ο Δήμος και το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο δε φροντίζουν πρώτα για τα έργα υποδομής που χρειάζονται στο λιμάνι…