Π. Νίκας για τα σκουπίδια: «Ο Π. Τατούλης έχει τα… γένια και τα χτένια»


Σύσκεψη αύριο στο ΥΠΕΚΑ για να βρεθεί εναλλακτική λύση
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Η διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου με τον τρόπο που χειρίζεται το θέμα του διαγωνισμού διαχείρισης απορριμμάτων και την εγκατάσταση εργοστασίου επεξεργασίας στην Καλλιρρόη του Δήμου Οιχαλίας, «βάζει τα χέρια της και βγάζει τα μάτια της». Αυτή ήταν η ουσία των χθεσινών δηλώσεων του δημάρχου Καλαμάτας και προέδρου της ΠΕΔ Πελοποννήσου, Π. Νίκα, για το φλέγον θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες ημέρες.
Συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε: «Οι περισσότεροι αρμόδιοι για το έργο κρύβονται. Εν πάση περιπτώσει. Σίγουρα τα πράγματα θα μπορούσαν να έχουν γίνει πολύ καλύτερα. Με περισσότερη διαφάνεια, συζήτηση μεταξύ Περιφέρειας, δημάρχων και πολιτών.
Ο διαγωνισμός, όμως, είναι ένα κεκτημένο, το οποίο πρέπει να διαφυλάξουμε. Κι αυτό οφείλει να το κάνει πρωτίστως η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Δεν είναι η καλύτερη εικόνα ο περιφερειάρχης Π. Τατούλης να υποστηρίζει κάποια πράγματα και ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Π. Αλευράς, να ισχυρίζεται τα ακριβώς αντίθετα. Με αυτή την εικόνα το έργο πλήττεται εκ των έσω.
Προσωπικά, αιφνιδιάστηκα με την πρόταση της εταιρείας. Εξάλλου, έχουν ξοδευτεί εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για μελέτες που υποδεικνύουν άλλους χώρους. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να βρεθεί μια γλώσσα συνεννόησης. Τον πρώτο λόγο, όμως, έχει ο κ. Τατούλης. Θεωρώ ότι υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης».
Πάντως, ανατρέπεται ο σχεδιασμός για την ολική διαχείριση των απορριμμάτων στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, μετά την κατηγορηματική δήλωση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Περιβάλλοντος, Νάντιας Γιαννακοπούλου, ότι δεν πρόκειται να υπογράψει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που προβλέπει την εγκατάσταση εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών στην Καλλιρρόη του Δήμου Οιχαλίας.
Σε δηλώσεις της στο προχθεσινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τοπικού τηλεοπτικού καναλιού «Best», τόνισε ότι δεν υπάρχει κοινωνική αποδοχή, αντίθετα απειλείται κοινωνική αναταραχή, γι’ αυτό και δεν πρόκειται να εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, εκτός αν υπάρξει εναλλακτική πρόταση, αν δηλαδή προταθεί άλλη περιοχή για την εγκατάσταση του εργοστασίου επεξεργασίας των απορριμμάτων.
Η Νάντια Γιαννακοπούλου υπογράμμισε ακόμη ότι, εφόσον δεν υπάρχει κοινωνική αποδοχή, τίθεται σε αμφιβολία και η βιωσιμότητα του συγκεκριμένου έργου.
Τέλος, όπως έγινε γνωστό, με κυβερνητική εντολή προγραμματίστηκε σύσκεψη αύριο στο ΥΠΕΚΑ, την οποία συγκαλεί ο υπουργός Γιάννης Μανιάτης, για να δοθεί λύση στο ζήτημα του σχεδιασμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων και να μπει ένα τέλος στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί.