Στις αρχές της περασμένης άνοιξης η δημοτική παράταξη «Ανοιχτός Δήμος- Ενεργοί Πολίτες» άνοιξε το φάκελο «αθλητικές εγκαταστάσεις» του Δήμου Καλαμάτας, με σκοπό να ευαισθητοποιήσει την κοινή γνώμη, αλλά και να δώσει… ενέργεια στη Δημοτική Αρχή για αναθεώρηση της πολιτικής της. Κι αυτό, γιατί αποτελεί κοινός τόπος ότι οι αθλητικές υποδομές της πόλης βρίσκονται στη χειρότερή τους κατάσταση.
Χθες, η δημοτική παράταξη, μέσω του επικεφαλής Μανώλη Μάκαρη και του δημοτικού συμβούλου Στάθη Σταματόπουλου, προχώρησαν σε έναν απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής για το διάστημα από την ανάληψη της πρωτοβουλίας τους μέχρι σήμερα. Όπως σημείωσαν με έμφαση, το αποτέλεσμα είναι ακριβώς το ίδιο, η εικόνα παραμένει άθλια.
«Η δημοτική μας παράταξη ξεκίνησε μια μεγάλη πρωτοβουλία όσον αφορά στις αθλητικές εγκαταστάσεις του Δήμου Καλαμάτας. Όπως γνωρίζουμε, η Δημοτική Αρχή έχει πολύ χαμηλά στις προτεραιότητές της τις αθλητικές υποδομές της πόλεως. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα, αφού τα παραδείγματα βρίθουν. Σημαντικότερο όλων είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μία ολοκληρωμένη μελέτη για να κατατεθεί προς χρηματοδότηση στους αρμόδιους φορείς. Κι αυτό σημαίνει και έλλειψη διάθεσης διεκδίκησης. Παράδειγμα που… φωνάζει είναι το δημοτικό κολυμβητήριο, όπου χάθηκε η ευκαιρία της ενεργειακής αναβάθμισής του. Έπειτα, υπάρχει απουσία σοβαρού προγραμματισμού για ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού.
Προτείναμε στη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στην αγορά αυτόματων εξωτερικών απινιδωτών, ώστε σε όλους τους αθλητικούς δημοτικούς χώρους να μπορούν να χρησιμοποιηθούν, όταν θα παραστεί ανάγκη. Ούτε αυτό προχώρησε, αν και το κόστος είναι ελάχιστο», τόνισε ο Μανώλης Μάκαρης.
Από την πλευρά του, ο Στάθης Σταματόπουλος στάθηκε στη… φαρσοκωμωδία που παίζεται εδώ και χρόνια με την “Τέντα”. Σχολίασε ότι από τη στιγμή που η Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να βρει πηγή χρηματοδότησης, έπρεπε ήδη να έχει προχωρήσει σε συνολικές παρεμβάσεις από δημοτικούς πόρους.
Παράλληλα, σχολίασε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Αθλητικού Φορέα πρέπει να διευρυνθεί και με ανθρώπους από το χώρο του αθλητισμού, να υπάρξει κανονισμός λειτουργίας για τους δημοτικούς αθλητικούς χώρους, ο οποίος θα τηρείται αυστηρά, να υπάρξει σχεδιασμός για την ανάπτυξη του αθλητικού τουρισμού με εκπόνηση σχετικής μελέτης σε συνεργασία με το ανάλογο τμήμα του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, να υπάρξει μέριμνα για την επαρκή φύλαξη των εγκαταστάσεων, να δημιουργηθούν νέες αθλητικές εκδηλώσεις, αλλά και να αξιοποιηθούν οι αθλητικοί χώροι των σχολείων.
“Εν κατακλείδι ο αθλητισμός πρέπει να μπει στο προσκήνιο”, πρόσθεσε.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη