Ο Δήμος προσπαθεί να εντάξει στο ΕΣΠΑ αντιπλημμυρικά έργα στο Νέδοντα


Σε προεργασία για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο έχει προχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας, είτε με έργα σε σημεία όπου έχει παρουσιασθεί πρόβλημα κατά το παρελθόν, είτε με καθαρισμούς σε ρέματα, λεκάνες και χώρους απορροής, αλλά και φρεάτια ομβρίων, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν χθες το μεσημέρι, στη συνεδρίαση του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου, που συγκλήθηκε μετά από εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με σκοπό τον καλύτερο συντονισμό των φορέων που εμπλέκονται σε επίπεδο Δήμου.
Ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας ευχαρίστησε για τη συνεργασία τόσο στη θερινή όσο και στη χειμερινή περίοδο όλους τους φορείς και τους εθελοντές.
Γνωστοποίησε ότι ο Δήμος έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων σε γνωστά προβληματικά σημεία, όπως στη βόρεια μάνδρα του Κοιμητηρίου. Διατύπωσε δε την εκτίμηση πως αντιμετωπίστηκε το πρόβλημα συσσώρευσης όμβριων νερών στη Φαρών, καθώς στο πλαίσιο έργου που υλοποιείται ο εργολάβος αντικαθιστά με νέους τους παλιούς αγωγούς ομβρίων, οι οποίοι βρέθηκαν φραγμένοι από την εποχή των σεισμών.
 
Παρεμβάσεις στο Νέδοντα
Επίσης, ο Δήμος επιδιώκει τη διενέργεια κατάλληλων παρεμβάσεων στο Νέδοντα για την αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων, γι’ αυτό και ο κ. Νίκας αναχώρησε στη συνέχεια για Τρίπολη, προκειμένου να συναντηθεί με το γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Όπως είναι γνωστό, σε ορισμένα σημεία ο τρόπος που σκεπάστηκε ο Νέδοντας έχει μειώσει την παροχετευτική του ικανότητα στο ένα τρίτο, ενώ και η γέφυρα στην Κλαδά είναι χαμηλή και δυσκολεύει τη δίοδο των υδάτων. Σκοπός του Δήμου Καλαμάτας είναι η ένταξη των αναγκαίων παρεμβάσεων σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
Ο δήμαρχος εξέφρασε ευχαριστίες προς τη ΔΕΥΑΚ, τη Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας για την προσπάθεια να καθαριστούν ρέματα και άλλα ευαίσθητα σημεία. Ανέφερε ακόμη ότι συναντήθηκε με το γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Π. Γεωργιάδη, για τον καθαρισμό του ποταμού Άρι. Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται, ανέρχονται σε  270.000 ευρώ.
 
Χρ. Ριζάς
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Χρ. Ριζάς ανέλυσε τις παρεμβάσεις του Δήμου μετά από καταγραφή των σημείων όπου προέκυψαν προβλήματα στο παρελθόν. «Ο καθαρισμός ρεμάτων, λεκανών και αποδεκτών, καθώς και φρεατίων ομβρίων στην Καλαμάτα και τη γύρω περιοχή έχει φτάσει στο 90% του στόχου», είπε χαρακτηριστικά, ενώ ενδεικτική της προσπάθειας είναι η παρέμβαση καθαρισμού στο ρέμα Ξερίλας, σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, σε μήκος 3 χιλιομέτρων περίπου, σε κοίτη πλάτους 20 – 25 μέτρων.
Για την επιδιωκόμενη παρέμβαση στον Άρι, αναμένεται κλιμάκιο για αυτοψία. Εκεί, είναι αναγκαίος ο καθαρισμός από τα καλάμια και η εκβάθυνση της κοίτης σε ορισμένα σημεία.
Τέλος, ζήτησε να προτείνει η ΔΕΥΑΚ σε κάθε δημότη να «υιοθετήσει» το φρεάτιο ομβρίων μπροστά στο σπίτι του και να το καθαρίσει από ό,τι το φράσσει την ώρα της νεροποντής.
 
Μέτρα και δράσεις
Τα έργα, οι δράσεις και τα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας, που προβλέπονται σε εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, συνοψίζονται στις παρακάτω ενότητες:
-Σχολαστικός έλεγχος όλων των αντιπλημμυρικών έργων και συντήρησή τους
-Έλεγχος και προληπτικός καθαρισμός των κοιτών των ρεμάτων
-Λήψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας στις εγκαταστάσεις των δημοτικών επιχειρήσεων και εταιρειών Ύδρευσης – Αποχέτευσης
-Απομάκρυνση, εντός του αστικού χώρου, όλων των απορριμμάτων, φερτών υλικών, φυλλώματος δένδρων κ.λπ., τα οποία βρίσκονται σε δρόμους ή κοινόχρηστους χώρους και μπορεί να προκαλέσουν εμφράξεις σε παρακείμενα φρεάτια 
-Συντήρηση του οδικού δικτύου
-Ενημέρωση του κοινού για τη λήψη μέτρων πρόληψης και αυτοπροστασίας
-Αναβάθμιση των μνημονίων ενεργειών, σύμφωνα με τις διοικητικές αλλαγές που έχει επιφέρει η εφαρμογή του προγράμματος «Καλλικράτης». Έχει ήδη συνταχθεί για το Δήμο Καλαμάτας το μνημόνιο που θα κοινοποιηθεί στην Περιφέρεια, την Πυροσβεστική, την Αστυνομία και τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες του Δήμου
-Επαγόμενο φαινόμενο πλημμύρας είναι οι κατολισθήσεις και έχει επισημανθεί πολλές φορές η επικινδυνότητα στο δρόμο Καλαμάτας – Σπάρτης, αρμοδιότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου
-Η αποτροπή εμφάνισης πλημμυρικών φαινομένων και δυσχερειών στο οδικό δίκτυο συνδέεται άμεσα με την καλή λειτουργία και συντήρηση των δικτύων ομβρίων υδάτων των οδών από τον αρμόδιο φορέα.
Η αρχική ειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα γίνεται από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Σε κατάσταση ετοιμότητας, το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας ειδοποιεί τους επιχειρησιακά εμπλεκόμενους. Κατά τη διάρκεια του φαινομένου η Αστυνομία και η Πυροσβεστική ενημερώνουν διαρκώς το Γραφείο για την εξέλιξη της κατάστασης και, σε περίπτωση ανάγκης, το Δημαρχείο θα ανοίξει για να συνεδριάσει το Σ.Τ.Ο.