Εκδήλωση για την πολιτιστική ταυτότητα της Καλαμάτας
Το Γραφείο Υποψηφιότητας “KALAMATA:21” διοργάνωσε εκδήλωση για την παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων της έρευνας που διεξήγαγε σχετικά με την πολιτιστική ζωή και ταυτότητα της Καλαμάτας.
Ο εκτελεστικός διευθυντής του Γραφείου Υποψηφιότητας, Έκτωρ Τσατσούλης, αναφέρθηκε στα κεντρικά σημεία της έρευνας, τη μεθοδολογία και τους τρόπους αξιοποίησής της κατά τη συγγραφή του φακέλου υποψηφιότητας.
Τα αποτελέσματα σχολίασαν η κα Άντα Αποστολάκη, εκδότρια της εφημερίδας «Θάρρος», η κα Νατάσα Γλαράκη, βοηθός διευθυντή Επιχειρησιακής Λειτουργίας της Costa Navarino (ΜΑ & MSc Cultural & Tourism Management) και ο κ. Ανδρέας Ζαγάκος, συντονιστής της ομάδας εργασίας «Ταυτότητα Τόπου».
Στην εκδήλωση παρευρέθησαν αντιπρόσωποι όλων των δημοτικών παρατάξεων, μέλη των ομάδων εργασίας, καθώς και ενδιαφερόμενοι πολίτες.
ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Σχετικά με την ταυτότητα της Καλαμάτας, η έρευνα ανέδειξε ως κεντρικά χαρακτηριστικά της πόλης τη θέση της δίπλα στη θάλασσα και τον τουριστικό της χαρακτήρα. Στον αντίποδα βρίσκονταν οι χαρακτηρισμοί «Ευρωπαϊκή» και «Οικολογική».
Αναφορικά με τους πολιτιστικούς χώρους, το Κάστρο, το ΔΗΠΕΘΕΚ και το Πάρκο του ΟΣΕ έχουν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Το Κάστρο, το ΔΗΠΕΘΕΚ και το Μέγαρο Χορού είναι, επίσης, οι τρεις πιο αναγνωρίσιμοι χώροι.
Η έρευνα έδειξε ότι η πλειοψηφία των Καλαματιανών λαμβάνει ή έχει λάβει κάποιου είδους καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, κυρίως μέσω των σχολών της «Φάρις» και της πρώην ΔΕΠΑΚ. Ο κινηματογράφος κερδίζει το ενδιαφέρον των περισσοτέρων ως τρόπος καλλιτεχνικής ενασχόλησης, σε αντίθεση με τη λαϊκή τέχνη, που βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Το Καλαματιανό Καρναβάλι διαφαίνεται να κερδίζει τη συμμετοχή των πολιτών και ακολουθούν οι θεατρικές παραστάσεις του ΔΗΠΕΘΕΚ, το πολιτιστικό καλοκαίρι της «Φάρις», το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και το Φεστιβάλ Δρόμου.
Σε γενικές γραμμές, η πολιτιστική προσφορά της πόλης κρίνεται ικανοποιητική, με διακυμάνσεις μεταξύ των διαφορετικών μορφών έκφρασης. Χαρακτηριστικά οι ερωτηθέντες φαίνονται ικανοποιημένοι από τη διαθεσιμότητα των μουσείων, των χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς και την προσφορά κινηματογραφικών προβολών και προβολών ντοκιμαντέρ.
Αντίθετα, οι ερωτηθέντες δεν είναι ικανοποιημένοι από την προσφορά εκδηλώσεων κλασικής μουσικής, κλασικού θεάτρου, καθώς και λογοτεχνίας/ γραπτού λόγου.
Σχετικά με τις εκδηλώσεις για ειδικά κοινά, υπάρχει μία γενική δυσανασχέτηση με την έλλειψη σε όλες τις κατηγορίες (παιδιά έως 16 ετών, νέοι έως 35 ετών, άτομα άνω των 65 ετών, μετανάστες/ μειονότητες).
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι ως αντικίνητρα συμμετοχής θεωρούνται η έλλειψη χρόνου, η έλλειψη ενημέρωσης και η οικονομική ένδεια.
Σχετικά με τους τρόπους ενημέρωσης που προτιμούν οι ερωτηθέντες, στην κορυφή βρίσκονται ο Τύπος, οι προτάσεις των φίλων και τα ανερχόμενα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Τέλος, στα ερωτήματα σχετικά με την υποψηφιότητα της Καλαμάτας στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, η πλειοψηφία γνωρίζει ότι η Καλαμάτα διεκδικεί τον τίτλο, αν και δε θεωρούν ότι έχει υπάρξει επαρκής ενημέρωση. Αισιόδοξο είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία αντιδρά θετικά στο άκουσμα της υποψηφιότητας, με ένα σημαντικό ποσοστό να διατηρεί επιφυλάξεις και ένα μικρό ποσοστό να απορρίπτει την ιδέα.
Παρεμβάσεις
Παίρνοντας το λόγο η κα Γλαράκη χαιρέτισε τη διεξαγωγή της έρευνας και αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα συλλογής στοιχείων και τη μέχρι τώρα έλλειψη παρόμοιων δράσεων. Επιπλέον, επισήμανε ότι σημαντικό γεγονός είναι η ανοιχτή διάθεση των δεδομένων στην οποία προβαίνει το Γραφείο Υποψηφιότητας.
Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στο ρόλο του πολιτισμού για τη δημιουργία ενός τουριστικού προϊόντος και μιας επιτυχημένης και αξέχαστης εμπειρίας.
Η κυρία Αποστολάκη αναφέρθηκε στην ταυτότητα της πόλης και στην προσωπική εκτίμηση ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ιστορική και μοντέρνα.
Σχετικά με τη χαμηλή αναγνωρισιμότητα του Πνευματικού Κέντρου, όπως έδειξε η έρευνα, σχολίασε ότι θα έπρεπε να επικοινωνηθεί περισσότερο η ονομασία του ως «Πανταζοπούλειος Λαϊκή Σχολή», προς τιμήν των ανθρώπων που προσφέρουν στην πόλη.
Ευχάριστη έκπληξη προκάλεσε η αποκάλυψη ότι, ενώ η ίδια αρχικά ήταν πολύ σκεπτική έως και αρνητική στην ιδέα της υποψηφιότητας της Καλαμάτας, τώρα, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, έχει τα μάτια της ανοιχτά και κάλεσε και τους υπόλοιπους παρευρισκόμενους να είναι πιο δεκτικοί σε νέες προσπάθειες.
Τέλος, ο κ. Ζαγάκος στάθηκε στο χαρακτηρισμό της πόλης ως παραθαλάσσιας και σχολίασε τη σπουδαιότητα να αναγνωρίσει η πόλη και να αξιοποιήσει αυτό το χαρακτηριστικό της, όπως και το παραλιακό της μέτωπο. Επίσης, αναφέρθηκε στην απουσία του χαρακτηρισμού της Καλαμάτας ως «αγροτικής», παρά την αναγνωρισμένη τοπική της παραγωγή.