Δικαιώθηκαν οι θέσεις του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών»
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Πρόταση για δημιουργία Μουσείου Ηλεκτρικής Ενέργειας στην Καλαμάτα κατέθεσε ο δήμαρχος Παν. Νίκας στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ, Αρθούρο Ζερβό, τον οποίο επισκέφθηκε προχθές στην Αθήνα.
Ως έδρα του μουσείου, που θα είναι μοναδικό στην Ελλάδα, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το κτήριο που παλιότερα στέγαζε τις διοικητικές υπηρεσίες της ΔΕΗ στην Καλαμάτα και σήμερα είναι ερειπωμένο. Το κτήριο αυτό βρίσκεται δίπλα στην κεντρική σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας και η μετατροπή του σε μουσείο θα αναβαθμίσει την περιοχή.
Ο κ. Ζερβός ζήτησε φάκελο με στοιχεία προκειμένου να εισαγάγει το θέμα στο Δ.Σ. της ΔΕΗ. Το αίτημα του Δήμου είναι να χρηματοδοτήσει η ΔΕΗ την κατασκευή του μουσείου.
Υπενθυμίζεται ότι στις 29 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία του Μανιατάκειου Ιδρύματος, πρόκειται να διεξαχθεί στην Καλαμάτα, υπό την αιγίδα του Δήμου, διεθνές συνέδριο με θέμα «Παρελθόν, παρόν και μέλλον των εταιρειών ηλεκτρισμού στην Ελλάδα». Οι εργασίες του συνεδρίου θα διεξαχθούν στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Καλαμάτας, χώρο με ιδιαίτερο συμβολισμό, διότι εκεί λειτούργησε από το 1898 εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής.
Ώρα έναρξης του συνεδρίου έχει ορισθεί η 17.30 και λήξης η 19.00. Στη συνέχεια και περί ώρα 19.30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Ιστορικού Φωτογραφικού Αρχείου του Ηλεκτρισμού στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας.
Στο συνέδριο έχουν αποδεχθεί να μετάσχουν ως βασικοί ομιλητές ο Ασημάκης Παπαγεωργίου, υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο Αρθούρος Ζερβός, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, ο Γεώργιος Παπαρσένος, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου), ο Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) και ο Γεώργιος Κόλλιας, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΔΗΕ Α.Ε. (Διαχειριστής του Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας).
Να σημειωθεί ότι, ακόμα και στο πρόσφατο παρελθόν, ο κ. Νίκας είχε προτείνει την κατεδάφιση του κτηρίου, ως χώρου επικίνδυνου για την υγεία των περίοικων, άποψη που συνάντησε τη σφοδρή αντίδραση των δημοτικών παρατάξεων και ιδιαίτερα του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών».