Ολοκληρώνονται την Κυριακή οι Μέρες Γαστρονομίας για την Πελοπόννησο

Ολοκληρώνονται την Κυριακή οι Μέρες Γαστρονομίας για την Πελοπόννησο

Ξεκινά σήμερα το Συνέδριο Γαστρονομικού Πολιτισμού και Τουρισμού με τίτλο «Μυθική Πελοπόννησος – Γεύσεις με Ιστορία» στο αμφιθέατρο του Μουσείου Μπενάκη, ενώ τόσο σήμερα όσο και αύριο θα πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις.
 
Συνέδριο
Το συνέδριο ξεκινά σήμερα το πρωί στις 10.00 με χαιρετισμούς επίσημων προσκεκλημένων και ομιλία του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη. Θα ακολουθήσει προβολή του γαστρονομικού spot της Περιφέρειας Πελοποννήσου και η μουσική αφήγηση: Ο ερωτισμός της γεύσης στα τραγούδια και την παράδοση του Μοριά.
Το συνέδριο θα συνεχισθεί με τις εξής δράσεις:
-Γεύσεις με ιστορία. Συμμετέχουν: Δημήτρης Μανιατάκης, Λευτέρης Λαζάρου, Ντίνα Νικολάου, Ασπασία Λούβη, Αντωνία Τριχοπούλου, Μιλτιάδης Καρούμπας
-«Ο γαστρονομικός πολιτισμός της Πελοποννήσου». Συμμετέχουν: Κ. Νάντια Σερεμετάκη, Μανούσος Μανουσάκης, Έρση Φιλιπποπούλου, Δημήτρης Μελεμένης, Μαρία Καράμπελα. Συντονισμός: Λίνα Γιάνναρου
-«Οι σύγχρονες υπερ-τροφές της πελοποννησιακής γης». Συμμετέχουν: Δημήτρης Κουρέτας, Θεοδώρα Καλογεράκου, Ηλίας Αναστασιάδης, Αντώνης Δημακόπουλος, Άκης Πετρόπουλος. Συντονισμός: Γιούλη Επτακοίλη
-«Ο Πελοποννησιακός Αμπελώνας». Συμμετέχουν: Χάρις Καλλιγά, Μάνος Κεντικελένης, Ντίνος Στεργίδης, Ηλίας Διαμαντόπουλος. Συντονισμός: Κική Τριανταφύλλη
-«Ο Γαστρονομικός Κινηματογράφος της Πελοποννήσου: Συμμετέχουν: Κίμων Τσακίρης, Τζίνα Πετροπούλου, Γιώργος Ζέρβας, Γιάννης Γεροντίδης. Συντονισμός: Τάκης Παναγιωτόπουλος
-«Καινοτόμες δράσεις γααστρονομικού τουρισμού». Συμμετέχουν: Πάνος Πούλος, Σπύρος Καραβούλης, Γιώργος Καραμπάτος, Ανδρέας Ζαγάκος, Κων/νος Ανδριανόπουλος, Θανάσης Αναστασόπουλος. Συντονισμός: Χάρης Καλπίδης
-17.30: «Καινοτόμες δράσεις δικτύωσης στην Ελλάδα της Κρίσης – Παρουσίαση του Corinthian Cluster». Συμμετέχουν: Σωτήρης Γκατζιούφας, Σύλβια Καραντάνη, Πάνος Κλουτσινιώτης, Θοδωρής Κοντογιάννης, Γιώργος Μάζος.
 
Γευσιγνωσία ελαιολάδου
Παράλληλα, σήμερα θα γίνουν και οι εξής βιωματικές δράσεις:
-10.00: Βιωματικό εργαστήριο μαγειρικής για παιδιά με τον chef Βησσαρίωνα Παρθένη: Μελιτζανόπιτα της μαμάς και φουρνιστά λαλάγγια της γιαγιάς
-12.30: CHEF IN RESIDENCE: Ο Παναγιώτης Κοκκάλας παρουσιάζει: Χυλοπίτες φρέσκιες, τσουχτές με κόκορα μπαρδουνιώτικο.
-14.00: CHEF IN RESIDENCE: Η Έλενα Μπαρμπέα παρουσιάζει: Μανιάτικη μαραθόπιτα και τραβηχτή της Μάνης.
-15.00: Παρουσίαση πελοποννησιακής κουζίνας από τη Μαίρη Παναγάκου
-15.00: CHEF: Ο Μιχάλης Ντουνέτας παρουσιάζει μια συνταγή εμπνευσμένη από την Πελοπόννησο
-16.30: Θεματικό εργαστήριο γευσιγνωσίας ελαιολάδου από την ομάδα «Γιορτή Ελιάς και λαδιού»
-17.00: CHEF IN RESIDENCE: Ο Στέλιος Μπαρμπέας παρουσιάζει: Κανελόνι γεμιστό με κόκορα και Bechamel γραβιέρας
-18.00: CHEF IN RESIDENCE: Ο Δημήτρης Μελεμένης παρουσιάζει μια συνταγή εμπνευσμένη από την Πελοπόννησο.
-18.00: Εργαστήριο Γευσιγνωσίας: Πελοποννησιακό Aperitivo από τον  Χρήστο Αξαρλή
-21.00: Μουσική βραδιά πελοποννησιακού οίνου με την υπογραφή της Kafka στην επιμέλεια της μουσικής και εξαιρετικά αποστάγματα του πελοποννησιακού αμπελώνα.
 
Χοιροσφαγιές
Οι ημέρες γαστρονομίας θα ολοκληρωθούν την Κυριακή με τις εξής βιωματικές δράσεις:
-10.00: Βιωματικό εργαστήριο μαγειρικής για παιδιά με τον chef Βησσαρίωνα Παρθένη: Μελιτζανόπιτα της Μαμάς και φουρνιστά λαλάγγια της γιαγιάς
-13.30: CHEF IN RESIDENCE: Ο Γιώργος Χάψας παρουσιάζει παραδοσιακό τραχανάτο με κρέμα παντζαριού, καπνιστό σύγκλινο Μονεμβασιάς και μπαρμπουνάκια του βράχου.
-15.00: Chef: Ο Βασίλης Πόρης παρουσιάζει ένα πρόγραμμα γευσιγνωσίας εμπνευσμένο από την Πελοπόννησο
-16.30: Θεματικό εργαστήριο από την ομάδα «Γιορτής Ελιάς και Λαδιού»: Από τα χοιροσφαγεία του χθες στις κουζίνες του σήμερα
-17.00: Πελοποννησιακό τραπέζι: FOOD STYLING & PHOTOGRAPHY WORKSHOP από την ομάδα του MAINTANOS.COM
-17.00: Party Chef: Η Εβίτα Παπαχαραλάμπους παρουσιάζει μια συναρπαστική σύνθεση εμπνευσμένη από την Πελοποννησιακή γη
-18.00: CHEF IN RESIDENCE: Ο Αθηναγόρας Κωστάκος παρουσιάζει μια συνταγή πελοποννησιακής έμπνευσης
-19.00: Εργαστήριο γευσιγνωσίας: Αρμονία πελοποννησιακών τυριών και κρασιών από τον Δημήτρη Μελεμένη και τον Μάνο Κεντικελένη.
-19.30: SWEET & SKINNY από την MARISA CHURCHILL – Πελοποννήσου Επιδόρπια.
-21.00: Πελοποννησιακό Street Food Party με μουσική από την παραγωγό του Galaxy Έφη Μαλτέζου.

Της Βίκυς Βετουλάκη