H Καλαμάτα δεν τα κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής, στο Υπουργείο Πολιτισμού ανακοινώθηκε ότι η πόλη που θα έχει την τιμή να είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021 , μαζί με το Νόβισαντ της Σερβίας και την Τιμιοσοάρα της Ρουμανίας είναι η Ελευσίνα.
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού:
Η Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021
Την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 ολοκληρώθηκε η συνάντηση τελικής επιλογής των υποψηφίων ελληνικών πόλεων που διεκδικούσαν τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2021, στην Ελλάδα.
Οι τρείς πόλεις, Ελευσίνα, Καλαμάτα, και Ρόδος, που προκρίθηκαν στην τελική φάση της διαδικασίας διεκδίκησης, παρουσίασαν τους αναθεωρημένους φακέλους υποψηφιότητάς τους ενώπιον της δωδεκαμελούς επιτροπής των εμπειρογνωμόνων που αποτελούνταν από 10 μέλη ορισμένα από τα Θεσμικά Όργανα της Ε.Ε. και 2 Έλληνες εμπειρογνώμονες.
Η ανακοίνωση έγινε στο αμφιθέατρο του Υπουργείου, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κας Λυδίας Κονιόρδου, της Γενικής Γραμματέως, κας Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη και του εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Karel Bartak.
Μετά την ολοκλήρωση της εξέτασης των υποψηφιοτήτων, ο Πρόεδρος της 12μελούς Επιτροπής Ευρωπαίων Εμπειρογνωμόνων κ. Steve Green ανακοίνωσε ότι ο τίτλος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021, απονέμεται, ομόφωνα, στην Ελευσίνα.
Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, κα Λυδία Κονιόρδου, συνεχάρη και τις τρεις πόλεις, που προκρίθηκαν στην τελική φάση της διαδικασίας διεκδίκησης, για τη σπουδαία τους προσπάθεια κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Η κα Υπουργός στην ομιλία της επεσήμανε ότι, ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που αποτελεί έμπνευση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως μία γιορτή πολιτισμού που προβάλλει αφενός την ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία κάθε λαού και αφετέρου, τις κοινές πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας ταυτότητας. Παράλληλα, δημιουργεί έμπνευση και πολύτιμες υποδομές, εξασφαλίζοντας έτσι διαρκή παρουσία ζωντανών κυττάρων πολιτισμού στις πόλεις.
Ιδιαίτερα σε μία εποχή που η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλές προκλήσεις και έχουν ανάγκη από ένα νέο όραμα για να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους και την αποστολή τους, ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για να εμπνεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να δραστηριοποιήσει τους λαούς προς μία νέα κατεύθυνση, με γνώμονα τον σεβασμό στην διαφορετικότητα, την πολιτιστική πολυμορφία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσα σε ένα πνεύμα κατανόησης, συνεργασίας και αλληλεγγύης.
Η Ελευσίνα, μία πόλη που θεωρούνταν υποβαθμισμένη επί δεκαετίες, έκανε την υπέρβαση. Σήμερα, ατενίζοντας το μέλλον, καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και δημιουργικά τη νέα πρόκληση, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα έμπνευσης και για άλλες πόλεις.
*Αναλυτικό ρεπορτάζ στο αυριανό φύλλο του Θάρρους