Το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του διευρυμένου Δήμου Καλαμάτας εγκρίθηκε το 2011. Η Δημοτική Αρχή, μπροστά στη μήνιν κατοίκων περιοχών που θίγονταν από την απόφαση, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, μαζί με ομάδες κατοίκων, ζητώντας την κατάργησή του. Το ανώτατο όργανο αποφάνθηκε κατά των ενστάσεων με συγκεκριμένο σκεπτικό, το οποίο, μάλιστα, τις προηγούμενες εβδομάδες δόθηκε στη δημοσιότητα. Επί των τελεσίδικων αυτών αποφάσεων η Δημοτική Αρχή, όπως δήλωσε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, θα προχωρήσει σε τροποποίηση!
Αναλύοντας το σκεπτικό του, έκανε λόγο για αδικίες του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου οι οποίες πρέπει να αρθούν, δίχως να λαμβάνει υπόψη του ότι οι συγκεκριμένες καταρρίφθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας!
Ανακοίνωσε, δε, ότι έχουν δοθεί οδηγίες στη διευθύντρια της Πολεοδομίας, Παναγιώτα Κουράκλη, προκειμένου να ετοιμάσει εισήγηση προς το Δημοτικό Συμβούλιο για την υποβολή αίτησης στο υπουργείο Περιβάλλοντος με σκοπό την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου.
Τόνισε ότι η αίτηση θα υποβληθεί στον υπουργό Περιβάλλοντος, Γιώργο Σταθάκη, και μάλιστα κάλεσε την παράταξη της μείζονος μειοψηφίας να συνδράμει, δεδομένου ότι στηρίζεται από τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ώστε η αίτηση για την τροποποίηση του σχεδίου να γίνει αποδεκτή.
Το θέμα έβαλε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, που ζήτησε σε επόμενη συνεδρίαση να γίνει ενδελεχής ενημέρωση για το τι προβλέπει το Γενικό Πολεοδομικό, με σκοπό την πληροφόρηση του κόσμου.
Ο δήμαρχος, ξεκινώντας την απάντησή του προς τον Μανώλη Μάκαρη, σχολίασε ότι πρόκειται για υπόθεση με «πολιτικές διαστάσεις». Στη συνέχεια συμπλήρωσε: «Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει καμία σημασία το παρελθόν. Σημασία έχει το παρόν και το μέλλον. Λοιπόν, συμπληρώθηκε ο κρίσιμος χρόνος για να κάνουμε προσφυγή στο υπουργείο Περιβάλλοντος, εννοώ διοικητική προσφυγή, για την αλλαγή του ΓΠΣ.
Υπάρχουν ζητήματα να τα κουβεντιάσουμε και για την περιοχή του Νέδοντα και για την περιοχή του βάλτου και για την περιοχή της Μαντίνειας και της Βέργας και του Ελαιοχωρίου. Εμείς δε θα είμαστε αντίθετοι, θα προσεγγίσουμε το ζήτημα χωρίς κανένα λαϊκισμό. Ήρθε ο χρόνος.
Η διευθύντρια Πολεοδομίας έχει λάβει οδηγία, συντάσσει το σχετικό έγγραφο, θα έρθει το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να λάβουμε την εναυσματική απόφαση, θα έρθει εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και θα κρίνει ο υπουργός Περιβάλλοντος. Ο χρόνος που προβλέπεται από το νόμο καλύπτεται, άρα η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει το νόμο και να άρει κάθε αδικία. Εντάξει; Για να τελειώνουμε με το θέμα αυτό…».