«Την κατάχρηση δεν τη θεραπεύεις με περικοπές». Αυτό τόνισε η πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ στη Μεσσηνία, Νικολίνα Λέκκα, σχολιάζοντας τη νέα απόφαση περί μείωσης των αδειών των δημοσίων υπαλλήλων.
Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε τις προηγούμενες ημέρες για ψήφιση προβλέπει κατάργηση της ετήσιας εξαήμερης άδειας δημοσίων υπαλλήλων που κάνουν χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, μείωση των βραχυχρόνιων αναρρωτικών αδειών σε οκτώ αντί δέκα ημερών, ενώ περιορίζονται σε δύο από τέσσερις και οι ημέρες που μπορούν να λείπουν οι δημόσιοι υπάλληλοι χωρίς ιατρική γνωμάτευση. Τρεις ημέρες την εβδομάδα θα μπορούν στο εξής οι υπάλληλοι να παίρνουν άδεια για εκπαιδευτικούς λόγους, αντί των συνεχόμενων τριών ή και τεσσάρων ετών, ενώ η άδεια για συμμετοχή σε εξετάσεις δε θα υπερβαίνει τις δέκα ημέρες από είκοσι σήμερα.
Τα κενά της διοίκησης
Ερωτώμενη από το «Θάρρος», η κα Λέκκα παρατήρησε ότι αυτή η αλλαγή περιλαμβάνεται στο γενικότερο πλαίσιο των λεγόμενων μεταρρυθμίσεων: «Στην ουσία αυτές είναι εις βάρος των εργαζομένων, καθώς πρόκειται για κεκτημένα δικαιώματά τους. Για παράδειγμα, οι εκπαιδευτικές άδειες από 20 μειώνονται σε 10 και οι οποίες δίδονταν μόνο σε ανθρώπους που φοιτούσαν στο πανεπιστήμιο. Δηλαδή, δεν μπορούσε να γίνει κατάχρηση αυτής της άδειας, ενώ καταθέτεις και βεβαίωση για κάθε μάθημα που δίνεις. Δεν πιστεύω ότι κερδίζει κάτι το κράτος από αυτό. Η λογική είναι ότι αν τα μειώσουμε όλα ή τα κόψουμε, θα μπορέσουμε να περιορίσουμε την κατάχρηση. Έτσι, όμως, δε σταματά η κατάχρηση. Πρέπει η διοίκηση να ελέγχει ποιος την παίρνει και τη δικαιούται και ποιος κάνει κατάχρηση. Επειδή, λοιπόν, η διοίκηση έχει κενά και δεν ελέγχει, φτάνουμε στο άλλο άκρο και καταργούμε δικαιώματα. Και πάλι, όμως, κάποιος που θέλει να κάνει κατάχρηση άδειας, θα την κάνει και τώρα».
Η ίδια παρατήρησε ακόμη ότι το μόνο θετικό στοιχείο στη ρύθμιση είναι ότι θα επιτρέπεται και στους άντρες να κάνουν χρήση γονικής άδειας.
«Δεν πρέπει να καταργούνται κεκτημένα δικαιώματα των εργαζομένων, τα οποία χρειάζονται συγκεκριμένες ομάδες, απλώς επιβάλλεται η διοίκηση να ελέγχει και να επεμβαίνει όπου γίνονται καταχρήσεις» σχολίασε.
Της Βίκυς Βετουλάκη