Το δυσβάσταχτο για τα δεδομένα της Μεσσηνίας ποσό των 95.000.000 ευρώ αγγίζουν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου. Στο ποσό αυτό έχει υπολογιστεί το σύνολο των ζημιών σε ιδιωτικά και δημόσια έργα, αλλά όχι εκείνες σε φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, τις οποίες εκτιμά ο ΕΛΓΑ.
Ο υπολογισμός έγινε από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, έπειτα από σχετικό αίτημα του υπουργείου Οικονομίας και συγκεκριμένα του υφυπουργού Αλέξανδρου Χαρίτση.
Στο μεταξύ, από τις υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την αποζημίωση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί, ενώ ολοκληρώθηκαν όλες οι αυτοψίες.
Τεράστιες οι ζημιές
Ούτε μπορούσε να φανταστεί κανείς την επομένη των πλημμυρών το Σεπτέμβριο ότι οι ζημιές στις περιοχές της Μεσσηνίας θα ήταν τόσο εκτεταμένες.
Στο έγγραφο που απέστειλε ο κ. Χαρίτσης ζητά εκτίμηση των ζημιών, τονίζοντας ότι ο υπολογισμός του ύψους των άμεσων που προκλήθηκαν σε μια περιοχή ορίζεται ως «κόστος αποκατάστασης – επιδιόρθωσης» (επαναφορά στην πρότερη λειτουργική κατάσταση και όχι νέο έργο) για υφιστάμενα κατά το χρόνο της ζημιάς πάγια περιουσιακά στοιχεία (ιδίως για κτήρια, υποδομές). Για άλλα αγαθά, όπως είναι κατεστραμμένα κινητά περιουσιακά στοιχεία, θα πρέπει να χρησιμοποιείται η τρέχουσα υπολειμματική αξία τους.
Ιδιαίτερη προσοχή ζητά ο κ. Χαρίτσης να δοθεί στον υπολογισμό της αξίας των κατεστραμμένων μνημείων πολιτιστικής κληρονομιάς.
Σε ό,τι αφορά τις ζημίες περιβαλλοντικού χαρακτήρα, ο υφυπουργός τονίζει ότι συνήθως λαμβάνονται υπόψη στο βαθμό που συνδέονται με ένα πραγματικό κόστος, π.χ. ενέργειες καθαρισμού. Το κόστος παρέμβασης για υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης θεωρείται μέρος της συνολικής άμεσης ζημιάς.
Τέλος, διευκρινίζει ότι στις άμεσες ζημιές δεν περιλαμβάνονται οι ασφαλισμένες, οι έμμεσες (διαφυγόντα κέρδη, ακυρώσεις στον τομέα του τουρισμού, απώλεια μελλοντικών σοδειών), ενώ γίνονται αποδεκτές εκείνες σε κατεστραμμένες παρούσες σοδειές.
Σύμφωνα, λοιπόν, με τις εκτιμήσεις που έχουν γίνει και τα στοιχεία που έχουν στείλει οι Δήμοι, οι ζημιές από την Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας υπολογίσθηκαν στα 94.945.300 ευρώ.
Αναλυτικότερα:
-Σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας υπολογίσθηκαν σε δημόσια έργα και ιδιωτικά στο ποσό των 78.870.300 ευρώ
-Στο Δήμο Καλαμάτας 3.205.000 ευρώ
-Στο Δήμο Μεσσήνης 4.535.000 ευρώ
-Στο Δήμο Πύλου-Νέστορος 1.350.000 ευρώ
-Στο Δήμο Δυτικής Μάνης 3.920.000 ευρώ
-Στο Δήμο Τριφυλίας 1.451.000 ευρώ
-Στο Δήμο Οιχαλίας 1.550.000 ευρώ
-Στην Εφορεία Αρχαιοτήτων για τους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής 64.000 ευρώ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι ζημιές σε επιχειρήσεις, όσον αφορά στον εξοπλισμό και τα εμπορεύματά τους, σε επίπεδο Μεσσηνίας έχουν υπολογισθεί σε 4.740.300 ευρώ, ενώ οι ζημιές στο οδικό δίκτυο αγγίζουν τα 48.000.000 ευρώ.
Επιχειρήσεις
Έπειτα από την ολοκλήρωση όλων των αυτοψιών, μετά τις αιτήσεις που κατέθεσαν επιχειρήσεις του νομού για ζημιές που υπέστησαν από τις πλημμύρες, έχει ξεκινήσει από το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας η συγκέντρωση των απαραίτητων δικαιολογητικών κάθε μίας.
Όταν ετοιμασθούν οι φάκελοι, θα σταλούν στη Διεύθυνση Αποκατάστασης Επιπτώσεων από Φυσικές Καταστροφές του υπουργείου Υποδομών, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της αποζημίωσης.
Οι επιτροπές της Περιφερειακής Ενότητας που έχουν κάνει τους ελέγχους, έχουν κάνει και εκτίμηση του ύψους των ζημιών για κάθε επιχείρηση.
Της Βίκυς Βετουλάκη