Πώς δρα η σπείρα των τσιγγάνων με τα παραποιημένα αυτοκίνητα

Πώς δρα η σπείρα των τσιγγάνων  με τα παραποιημένα αυτοκίνητα

Όλες τις πτυχές της υπόθεσης παραποίησης αγροτικών αυτοκινήτων, που άρχισε να ξετυλίγεται τις προηγούμενες ήμερες στη Μεσσηνία, ερευνά η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας, θέλοντας να ολοκληρώσει τη σχετική δικογραφία και να την αποστείλει αρμοδίως στην Εισαγγελία Πρωτοδικών.
Από τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα, αποδεικνύεται πως πρόκειται για κύκλωμα στο οποίο συμμετείχαν αποκλειστικά τσιγγάνοι, έχοντας, όμως, ως συνεργό ιδιοκτήτη συνεργείου αυτοκινήτων στο Ασπρόχωμα.
 
Τα «δήλωναν» κιόλας
Μήνες τώρα η Ασφάλεια είχε πληροφορίες πως γίνονται οργανωμένα κλοπές αγροτικών αυτοκινήτων, κυρίως από νομούς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, τα οποία οδηγούνται στη Μεσσηνία, όπου και ξεκινά η διαδικασία παραποίησής τους.
Οι έρευνες έχουν αποδείξει ότι το κύκλωμα περιορίζεται αυστηρά στα όρια της Μεσσηνίας, με βασικούς δράστες τσιγγάνους.
Ο τρόπος δράσης είχε ως εξής στις περισσότερες περιπτώσεις: Ανάλογα με το όχημα που επιθυμούσαν να αντικατασταθεί, αναζητούσαν σε διάφορες περιοχές άλλο ίδιας μάρκας και μοντέλου, ακόμα και ίδιου χρώματος, αν ήταν δυνατόν. Στο αγροτικό αυτό αυτοκίνητο, «κλώνος» ενός παλιού ίσως που διέθεταν, με τη βοήθεια του συνεργείου αυτοκινήτων αντικαθιστούσαν τους αριθμούς πλαισίου και όλα τα άλλα στοιχεία με αυτά του νόμιμου που κατείχαν. Έτσι, είχαν πλέον ένα ολοκαίνουργιο αυτοκίνητο. Αν πάλι δεν ήταν τόσο τυχεροί και δεν έβρισκαν αυτοκίνητο ίδιου χρώματος, τότε απλώς έκαναν όλες τις άλλες αλλαγές και δήλωναν στο υπουργείο Συγκοινωνιών ότι… έβαψαν το αυτοκίνητο και του άλλαξαν χρώμα.
 
Κι άλλα άτομα
Στα μέσα Αυγούστου αστυνομικοί της Ασφάλειας έκαναν έλεγχο στο συνεργείο αυτοκινήτων στο Ασπρόχωμα, όπου βρήκαν αγροτικό αυτοκίνητο το οποίο είχε κλαπεί από την Αρκαδία. Επίσης, βρέθηκε άλλο ένα όχημα με παραποιημένα στοιχεία και ερευνάται η προέλευσή του.
Στις 24 Σεπτεμβρίου αστυνομικοί εντόπισαν τρία ύποπτα αγροτικά τα οποία οδηγούσαν τσιγγάνοι. Τα οχήματα κατασχέθηκαν και, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, έφεραν παραποιημένα στοιχεία.
Η δικογραφία που ετοιμάζεται από την Ασφάλεια περιλαμβάνει ήδη 7 άτομα, καθώς το αδίκημα δεν έχει αυτόφωρη διαδικασία για να συλληφθούν, ενώ εκτιμάται ότι θα συμπληρωθεί και με ονόματα άλλων τσιγγάνων που εμπλέκονται στο κύκλωμα αυτό.

Της Βίκυς Βετουλάκη