Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις των πολιτών που συναντήσαμε χθες το πρωί στην Κεντρική Αγορά Καλαμάτας, όταν ζητούσαμε την άποψή τους για τις τελευταίες εξελίξεις, αλλά και για το πόσο μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή της χώρας οι συλλήψεις βουλευτών της «Χρυσής Αυγής», του γ.γ. της Νικ. Μιχαλολιάκου και στελεχών της.
Μπορεί οι περισσότεροι να ήταν ανενημέρωτοι και να τους πληροφορήσαμε εμείς, αλλά, όπως προκύπτει από την πλειοψηφία των απαντήσεων, οι συλλήψεις έγιναν δεκτές με ανακούφιση. Πολλοί δε, δεν παραλείπουν να εκφράσουν και τον προβληματισμό τους για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ενδιαφέρον, ωστόσο, παρουσιάζει η άποψη πως το κράτος άργησε να αντιδράσει στα όσα συνέβαιναν κι έπρεπε να χάσει τη ζωή του ένας νέος άνθρωπος για να κινητοποιηθεί ο μηχανισμός.
Οι πολίτες
Με «θλίψη» σχολίασε ειρωνικά τις εξελίξεις ο Ι.Τ.: «Όλα τα καλά παιδιά τα συνέλαβαν και εμείς τι θα κάνουμε τώρα», για να προσθέσει στη συνέχεια πως με τις ενέργειες της ελληνικής Δικαιοσύνης, «με όλα αυτά που τους κάνουν, τους κάνουν ήρωες. Στην ουσία, τους κρατούν για να μην παραιτηθούν και οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές».
Σε άλλο μήκος κύματος ήταν η άποψη του Σ.Μ.: «Αναρωτιέμαι πότε θα χαρακτηριστούν ως εγκληματική οργάνωση το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ., που κυβέρνησαν τη χώρα από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, και μας έφεραν στην κατάσταση που βρισκόμαστε».
Κατά την άποψή του, δε θα αλλάξει κάτι με όσα έγιναν, κι αυτό δεν είναι, όπως είπε, μόνο δική του εντύπωση, αλλά και των φίλων του.
«Αν παραβαίνουν τους νόμους, καλά έκαναν και τους συνέλαβαν, αλλά δε θα πρέπει να γίνονται διακρίσεις», κατέληξε.
Ο Γ. Χ. παρατήρησε πως οι απόψεις του δεν απέχουν πολύ από του Σ.Μ. Εξέφρασε, όμως, την εκτίμηση ότι «αυτό που έγινε χθες, θα φέρει πολύ μεγάλη αναστάτωση στην πολιτική ζωή της χώρας», δίχως να αποκλείει το πιθανό ενδεχόμενο εκλογών, «χωρίς να είναι η καταλληλότερη περίοδος για να τρέχουμε στις κάλπες».
Αλλά πρόσθεσε: «Θα πρέπει να αφεθεί ελεύθερη η κυβέρνηση να προχωρήσει στο έργο της, να προκύψουν τα όποια συμπεράσματα και αν δεν είναι ικανοποιητικά, να πάει σπίτι της».
Η Χ.Α. μίλησε για ανασφάλεια ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ μας διατυπώθηκε και η εξής άποψη: «Δε με απασχολεί καν το θέμα».
Ο Τηλέμαχος Παπαδέας χαρακτήρισε καταδικαστέα όσα συνέβησαν τελευταία. Πρόσθεσε πως η κατάσταση δεν ήταν καλή και ζήτησε από την κυβέρνηση «να προχωρήσει και να ξεκαθαρίσει το απόστημα».
Δήλωσε δε, πως είναι κατά της βίας, από όπου κι αν προέρχεται, σημειώνοντας: «Όταν υπάρχουν Σύνταγμα και νόμοι, απαγορεύεται η βία. Είχαν πάρει (της Χρυσής Αυγής) το νόμο στα χέρια τους και αυτό το καταδικάζω, όπως και την αναρχία».
Τέλος, συνεχάρη την κυβέρνηση για τις ενέργειές της.
Ένας άλλος σχολίασε: «Όσο η κυβέρνηση φοβάται τη Χρυσή Αυγή, άλλο τόσο εμείς φοβούμαστε τους αθίγγανους».
Ένας τρίτος παρατήρησε πως η βία θα έπρεπε να ασκείται στους αρχηγούς και όχι στο λαό. Τάχθηκε ακόμη υπέρ της επαναλειτουργίας της εκκλησίας του Δήμου, όπως στην αρχαία Ελλάδα, προκειμένου να καταλογιστούν ποινές και να αποδοθούν ευθύνες, ενώ ζήτησε να μην υπάρχει βία μεταξύ του λαού.
«Συζητάμε για το αυτονόητο» ήταν το σχόλιο που έκανε ο Ι.Σ. και εξήγησε πως έπρεπε να χαθεί μια ανθρώπινη ζωή για να κινηθεί ο κρατικός μηχανισμός. «Πάλι καλά που δε χρειάστηκε να γκρεμιστεί η χώρα, για να φτάσουμε στο σημείο που φτάσαμε» σχολίασε. Κατά την άποψή του, δε θα αλλάξει κάτι, «αφού ο κόσμος θα ήθελε να γίνουν περισσότερα».
Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα να μη σταματήσουν οι όποιες ενέργειες, ενώ ζήτησε απονομή δικαιοσύνης σε όλα τα επίπεδα.
Οι δήμαρχοι
Κι αν αυτές ήταν οι απόψεις όσων δέχθηκαν να μιλήσουν στο «Θ», ενδιαφέρον έχουν και οι απόψεις των δημάρχων της Μεσσηνίας, εκείνων με τους οποίους καταφέραμε να έρθουμε σε επαφή.
Αρχής γενομένης από το δήμαρχο Οιχαλίας, Φίλιππο Μπάμη, ο οποίος βίωσε πολύ πρόσφατα από πρώτο χέρι τη βία, με τα γνωστά πλέον στο πανελλήνιο γεγονότα στο μνημόσυνο στην Πηγάδα του Μελιγαλά: «Αφού ανέλαβε η Δικαιοσύνη, περισσεύουν οι δηλώσεις. Η Δημοκρατία πρέπει να λειτουργήσει». Όταν τον ρωτήσαμε για το ποιες μπορεί να είναι οι εξελίξεις, απάντησε πως δε νομίζει να υπάρξει κάτι σοβαρό.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Καλαμάτας και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου, Παν. Νίκας, απάντησε: «Η χώρα μπήκε σε μία δύσκολη κατάσταση ρευστότητας, ίσως και περιδίνησης, που ενδεχομένως μας οδηγήσει και σε εκλογές. Θεωρώ πολύ πιθανό να πάμε σε εκλογές κι εκτιμώ ότι αυτό που θα έλθει, θα είναι χειρότερο από αυτό που έχουμε σήμερα.
Το θέμα θέλει σωφροσύνη και περίσκεψη από όλες τις πλευρές και σαφώς λιγότερα λόγια».
«Η Πολιτεία έπρεπε να πράξει το καθήκον της. Η Δημοκρατία επιτρέπει την έκφραση των απόψεων, αλλά η βία και κάθε έκνομη ενέργεια πρέπει να αντιμετωπίζονται από τη συντεταγμένη Πολιτεία. Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει καταστάσεις», σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Δυτικής Μάνης, Δ. Γιαννημάρας.
Ο δήμαρχος Τριφυλίας, Κώστας Κόλλιας, σχολίασε: «Με ομόφωνο ψήφισμά μας στο Δημοτικό Συμβούλιο είχαμε αποδοκιμάσει συγκεκριμένες δραστηριότητες και της συγκεκριμένης οργάνωσης και είχαμε εκφραστεί με έναν πολύ σοφό τρόπο. Αποδοκιμάζουμε τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται και όπου και αν κατευθύνεται. Οι εξελίξεις, σήμερα, είναι πράγματι πάρα πολύ σημαντικές. Θα ήθελα να συμπυκνώσω σε τρεις λέξεις, που εμπεριέχονται και στο μήνυμα του πρωθυπουργού, αλλά και τις ακούσαμε και ως εκφράσεις γενικότερου προβληματισμού σ’ αυτό τον τόπο. Εκείνο που απαιτείται είναι νηφαλιότητα, εκείνο που διασφαλίζεται είναι η σταθερότητα, και εκείνο που χαρακτηρίζει τη Δημοκρατία μας είναι η νομιμότητα! Μέσα σ’ αυτές τις λέξεις θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι συγκεκριμένες εξελίξεις και να μην ξεχνάμε ποτέ ότι εκείνο που προέχει πάντα, είναι το συμφέρον του τόπου, το συμφέρον του λαού, η Δημοκρατία, η οποία αποδεικνύει ότι έχει ανακλαστικά και η Δικαιοσύνη, η οποία βεβαίως θα κινηθεί, φαντάζομαι, στη γραμμή που ο αρμόδιος υπουργός είπε, της διασφάλισης της νομιμότητας, αυτό που είναι και το μέγα ζητούμενο προς πάσα κατεύθυνση».
Ας αναφερθεί ότι στάθηκε αδύνατο να επικοινωνήσουμε με το δήμαρχο Μεσσήνης Στ. Αναστασόπουλο, ενώ ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος, Δημ. Καφαντάρης, απουσίαζε, όπως μας είπε, στο εξωτερικό και δεν ήταν ενήμερος για τις εξελίξεις. Επιφυλάχθηκε, πάντως, να προβεί σε δηλώσεις μετά την επιστροφή του.
Η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ
Από την πλευρά της, η Νομαρχιακή Επιτροπή Μεσσηνίας του ΠΑΣΟΚ σε ανακοίνωσή της αναφέρει:
«Σε προηγούμενη ανακοίνωσή μας σχετικά με τη δράση της Χ.Α στο Μελιγαλά, είχαμε αναφέρει: “Η Δημοκρατία είναι ανεκτική και γενναιόδωρη, αλλά οφείλουμε τη θωράκισή της”.
Ύστερα από τις τελευταίες εξελίξεις, η Δικαιοσύνη, κυρίαρχος θεσμός της δημοκρατικά συντεταγμένης Πολιτείας, που είναι ανεξάρτητη και έχει ως θεμελιώδες καθήκον την προστασία της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της έννομης τάξης, λειτούργησε αποτελεσματικά.
Η δολοφονία του Παύλου Φύσσα είναι προφανές ότι ενεργοποίησε θεσμικά αντανακλαστικά που προβλέπονται από το Σύνταγμα και τους νόμους.
Αναμένουμε την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης στο πλαίσιο της νομιμότητας, καθώς και την άμεση τιμωρία επίορκων υπαλλήλων που εμπλέκονται.
Το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του Β. Βενιζέλος, εδώ και μήνες, θέτουν το ζήτημα της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης που διαπράττει πράξεις κακουργηματικού χαρακτήρα και προτείνουμε την ανάληψη θεσμικών πρωτοβουλιών και ενιαία στάση κομμάτων, θεσμών, πνευματικών ανθρώπων και την επιβολή της έννομης τάξης πριν από την πλήρη αποθράσυνσή της.
Δυστυχώς, κάποιοι χλεύαζαν με επιχειρήματα “δήθεν δημοκρατικής νομιμοφάνειας” και άλλοι έκλειναν το μάτι για ψηφοθηρικούς λόγους.
Η ενότητα και η νηφαλιότητα οφείλουμε να επικρατήσουν στις δύσκολες στιγμές που περνούμε οι Έλληνες. Οι προκλήσεις και τα αντίποινα, δυστυχώς, είναι η άλλη όψη της ωμής βίας.
Τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, η τοπική αυτοδιοίκηση, ξεκάθαρα πρέπει να καταδικάσουμε κάθε μορφή βίας και να αναλάβουμε πρωτοβουλίες αποτροπής της.
Είναι επιτακτική ανάγκη με ενδυνάμωση των θεσμών, άμεσα, να αντιμετωπιστούν ζητήματα που υποσκάπτουν τα θεμέλια της Δημοκρατίας και αφορούν πια τις ζωές των Ελλήνων πολιτών.
Ταυτόχρονα, να στείλουμε μήνυμα στους συμπατριώτες που στηρίζουν πολιτικά τέτοιες λογικές, παρασυρόμενοι από τις πράγματι δύσκολες έως απελπιστικές συνθήκες που βιώνουμε, πως δεν υπάρχουν “μαγικές λύσεις” και “τζάμπα μάγκες”.
Η κοινωνική συνοχή, η αλληλεγγύη και ο αγώνας όλων για μια αυτοδύναμη Ελλάδα αποτελούν την προοπτική…».
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου