Στο πλαίσιο της διημερίδας με θέμα «Κατοχή, Αντίσταση, Απελευθέρωση», την Κυριακή 2 Οκτωβρίου, ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Μεσσηνίας οργάνωσε για πρώτη φορά ιστορικό περίπατο, ως ελάχιστο φόρο τιμής στους αγωνιστές που αντιστάθηκαν στο ναζισμό και απελευθέρωσαν την Καλαμάτα.
Ομιλητής και ξεναγός σε εμβληματικά σημεία της πόλης ήταν ο κ. Ηλίας Μπιτσάνης. Τον περίπατο παρακολούθησε πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων φιλόλογοι αλλά και πολίτες που ενδιαφέρονται για την Ιστορία γενικώς και τη σκοτεινή και, σε μεγάλο βαθμό, αγνοημένη δεκαετία του 1940 ειδικότερα.
Η ευρεία και ποικίλη αυτή συμμετοχή, αναφέρει ο Σύνδεσμος, «μας ευχαρίστησε και μας ενθάρρυνε, ώστε να επαναλάβουμε και στο μέλλον αυτό μας το εγχείρημα.
Ο περίπατος ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί, από την πύλη του Παλαιού Στρατοπέδου (χώρο δράσης του 9ου Συντάγματος, αλλά και τόπο εκτελέσεων), όπου ο κ. Μπιτσάνης έκανε εκτενή αναφορά στα βασικά γεγονότα της Κατοχής στη Μεσσηνία.
Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στη Φραγκόλιμνα, χώρο ταφής των νεκρών ανταρτών στη μάχη για την απελευθέρωση της Καλαμάτας. Ανεβήκαμε στο Κάστρο, απ’ όπου μπορέσαμε να έχουμε μια συνολική εικόνα σημείων της πόλης που δεν ήταν δυνατόν να επισκεφτούμε (όπως είναι τα Σφαγεία, το επιτελείο των Ταγμάτων Ασφαλείας στους Ταξιάρχες κ.ά.).
Καταλήξαμε στο Νέδοντα, στο σημείο όπου εκτελέστηκαν συνολικά 57 αγωνιστές το Μάιο και τον Ιούνιο του 1944, λίγο πριν από την αποχώρηση των Γερμανών, από τους ίδιους και τα Τάγματα Ασφαλείας.
Με ιδιαίτερη συγκίνηση και έντονη συναισθηματική φόρτιση είδαμε το μοναδικό μνημείο σε ολόκληρη την πόλη και προβληματιστήκαμε για τη λήθη που σκεπάζει τα γεγονότα αυτής της περιόδου.
Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά το κοινό που συμμετείχε στον περίπατο, καθώς και τις κυρίες Βασιλική Σακκά και Δήμητρα Σταθοπούλου, σχολικές συμβούλους Φιλολόγων Μεσσηνίας, που στέκονται πάντοτε αρωγοί στις προσπάθειές μας. Περισσότερο απ’ όλους, όμως, θέλουμε να ευχαριστήσουμε τον κ. Μπιτσάνη, ο οποίος αποδείχθηκε εξαίρετος γνώστης του αντικειμένου και μας εντυπωσίασε με την ευρυμάθειά του, αλλά και την αριστοτεχνική διαχείριση ενός τόσο δύσκολου και τραυματικού θέματος».