Μία από τις πιο δύσκολες και απαιτητικές σχολικές χρονιές τελειώνει σε μερικές ημέρες για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου. Πλέον έχουν μπει στην τελική ευθεία και την επόμενη Δευτέρα έχουν να αντιμετωπίσουν τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, εξετάσεις που τους δώσουν το εισιτήριο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Το «Θάρρος», θέλοντας να βοηθήσει τους υποψηφίους, αλλά και τις οικογένειές τους, μιλά με ειδικούς στο χώρο, που δίνουν τις τελευταίες συμβουλές για τις απαιτητικές αυτές ημέρες.
ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Αρχικά μιλήσαμε με τη διαιτολόγο-διατροφολόγο, Αφροδίτη Λουκάκου, αφού η διατροφή αποτελεί σημαντικό κομμάτι στην απόδοση κάθε υποψηφίου.
«Η σωστή διατροφή αποτελεί σημαντικό σύμμαχο για τους εφήβους στην περίοδο των εξετάσεων, μας ξεκαθάρισε η κα Λουκάκου, αφού «βοηθά το μαθητή να είναι πιο υγιής και, κατά συνέπεια, πιο ισχυρός, ώστε να έχει καλύτερη απόδοση στο διάβασμά του, αλλά συγχρόνως να έχει και καλύτερη διάθεση, συγκέντρωση και μνήμη».
Όσο για το ποιες τροφές προσφέρουν στο μαθητή όσα έχει ανάγκη τις μέρες των εξετάσεων, ανέφερε τις εξής:
- Κόκκινο κρέας, συκώτι, αυγά: είναι οι βασικότερες πηγές σιδήρου, ο οποίος είναι απαραίτητος σε πολλαπλές λειτουργίες του οργανισμού, καθώς συνεισφέρει στη σωστή οξυγόνωσή του.
- Ελαιόλαδο, δημητριακά και ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, κατά προτίμηση ανάλατα) μας εφοδιάζουν με βιταμίνη Ε, που βελτιώνει τη συγκέντρωση και τη μνήμη.
- Φρούτα και λαχανικά μάς παρέχουν βιταμίνη C, γνωστή για την ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση και την ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού.
- Ψωμί ολικής αλέσεως: πλούσιο σε βιταμίνη Ε αλλά και σε ανόργανα στοιχεία, όπως μαγνήσιο και ψευδάργυρο, τα οποία έχει βρεθεί ότι βοηθούν στη μνήμη, την προσοχή, τη μαθησιακή και νοητική ικανότητα.
- Λιπαρά ψάρια, καρύδια, σπόροι (ηλιόσπορος και λιναρόσπορος), σουσάμι: είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του εγκεφάλου, ενώ επιπλέον έχει βρεθεί να έχουν μια ήπια αντικαταθλιπτική δράση.
- Αποξηραμένα φρούτα (σύκα, σταφίδες, δαμάσκηνα): πλούσια σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες Ε και C, αλλά και σε σελήνιο, κάλιο και φυτικές ίνες, αποτελούν καλή επιλογή για ένα θρεπτικό και γεμάτο ενέργεια σνακ.
Κατά την κα Λουκάκου, αυτές τις μέρες οι μαθητές καλό είναι να προτιμήσουν μικρά γεύματα ανά 2-3 ώρες, η κατανάλωση των οποίων συμβάλλει στο να βρίσκονται σε εγρήγορση και να αυξάνεται η αποδοτικότητά τους: «Ιδανικά, επιλέξτε σνακ που να είναι γευστικά και να δίνουν ενέργεια, όπως είναι τα φρούτα και οι χυμοί, τα γαλακτοκομικά, οι ξηροί καρποί ή ένα βραστό αυγό.
Αποφύγετε βαριά φαγητά, πολλά λιπαρά και τα πολλά γλυκά, καθώς μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία ή δυσπεψία.
Την ημέρα πριν από τις εξετάσεις επιλέξτε κάποιο αγαπημένο φαγητό του μαθητή, που θα του προσφέρει ευχαρίστηση και θα του ανεβάσει τη διάθεση.
Το βράδυ πριν από τις εξετάσεις: Ένα βαρύ βραδινό μπορεί να επηρεάσει τη χαλάρωση και την ξεκούραση του μαθητή. Μερικές επιλογές είναι: 1 μερίδα ψητού κρέατος ή ψαριού συνοδευόμενα από σαλάτα εποχής, 1 ποτήρι γάλα με 1 τοστ με τυρί και γαλοπούλα, 1 γιαούρτι με λίγο μέλι και λίγους ξηρούς καρπούς.
Το πρωινό των εξετάσεων: Ένα ελαφρύ, τονωτικό πρωινό είναι απαραίτητο, γιατί παρέχει την απαιτούμενη ενέργεια και επιπλέον εξασφαλίζει αυξημένη μνήμη και καλύτερη συγκέντρωση. Ένα καλό πρωινό μπορεί να περιλαμβάνει κάποιο γαλακτοκομικό προϊόν (γάλα ή γιαούρτι), ένα αμυλούχο τρόφιμο (δημητριακά πρωινού, ψωμί ή φρυγανιές), φρούτο ή χυμό, ταχίνι ή μέλι. Μαθητές που θα ξεκινήσουν την ημέρα των εξετάσεων με άδειο στομάχι κινδυνεύουν από ατονία ή ζαλάδα.
Η κατανάλωση καφέ και καφεϊνούχων σκευασμάτων μπορεί να προκαλέσει υπερδιέγερση και να μην αφήσει τον οργανισμό να ξεκουραστεί. Καλό είναι να μην καταναλωθούν καθόλου την ημέρα πριν από τις εξετάσεις.
Αν έχετε διάθεση για γλυκό, προτιμήστε μέλι: καλύπτει την ανάγκη για γλυκό, ενώ ταυτόχρονα ενισχύει τη μνήμη, ή μαύρη σοκολάτα: το κακάο που περιέχει είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ενώ αυξάνει την έκκριση ενδορφινών, ενισχύοντας τη διάθεση και τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Ωστόσο, η κατανάλωσή της απαιτεί μέτρο, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος και θερμίδες, οπότε η υπερκατανάλωση μπορεί να επιδράσει αρνητικά στη ρύθμιση του σωματικού βάρους.
Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα μπορεί να παρέχουν στον οργανισμό συμπυκνωμένα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, ωστόσο δε θεωρούνται απαραίτητα, όταν η διατροφή περιέχει όλα τα παραπάνω.
Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να θυμάστε ότι η λήψη συμπληρωμάτων δεν αποτελεί υποκατάστατο μιας πλήρους και ισορροπημένης διατροφής. Αυτή επιτυγχάνεται μόνο μέσα από την πρόσληψη τροφών».
ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ
Στη συνέχεια μιλήσαμε με το φυσικό Σπύρο Παπαδάκο, ο οποίος δίνει συμβουλές στους μαθητές για την ώρα που θα έχουν ήδη τα θέματα στα χέρια τους και θα πρέπει σωστά και με τακτική να τα αντιμετωπίσουν.
«Οι πανελλήνιες εξετάσεις πλησιάζουν και χιλιάδες υποψήφιοι φτάνουν στην κορύφωση της προσπάθειάς τους για να διεκδικήσουν μια θέση στις ανώτερες και ανώτατες σχολές. Μαζί με τους μαθητές, γονείς και καθηγητές βιώνουν το ίδιο άγχος, προσπαθώντας να βοηθήσουν τα παιδιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η αγωνία, όμως, μεγιστοποιείται τη στιγμή που οι μαθητές λαμβάνουν τα θέματα! Η αλήθεια είναι ότι μαγική συνταγή δεν υπάρχει. Η εμπειρία δείχνει ότι κάθε μαθητής είναι μοναδικός και έχει το δικό του τρόπο να λειτουργεί», μας είπε.
Ωστόσο, έδωσε συμβουλές που φαίνεται να είναι χρήσιμες σε κάθε υποψήφιο:
- Αποφύγετε να διαβάσετε εξαρχής όλα τα θέματα. Διαβάστε το πρώτο ερώτημα. Απαντήστε το αν το γνωρίζετε, αλλιώς προχωρήστε στο επόμενο. Συνεχίστε έτσι ως το τέλος.
- Στη συνέχεια επιστρέφετε σε αυτά που είχατε αφήσει ως πιο δύσκολα και ξεκινάτε τη διαδικασία από την αρχή.Με αυτόν τον τρόπο καταφέρνετε να συγκεντρώσετε όλα τα μόρια από τα ερωτήματα που είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε. Δεν πρέπει ένας μαθητής να βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να πει «αυτό το ήξερα, αλλά δεν πρόλαβα να το λύσω». Επίσης μια πρόχειρη ματιά στο Δ’ Θέμα, για το οποίο οι μαθητές είναι προκατειλημμένοι ότι είναι το δυσκολότερο, μπορεί να τους αγχώσει υπερβολικά, να τους απογοητεύσει ότι δε θα γράψουν, με αποτέλεσμα να επηρεάσει την απόδοσή τους και στα υπόλοιπα θέματα.
- Διαβάστε την εκφώνηση του θέματος προσεκτικά. Πολλές φορές οι μαθητές απαντάνε σε διαφορετική ερώτηση από αυτή που ζητείται. Γι’ αυτόν το λόγο συμβουλεύουμε τους μαθητές να διαβάσουν το θέμα περισσότερες από μία φορές, ώστε να το κατανοήσουν πλήρως. Διαβάζετε πάντα το θέμα ολοκληρωμένο, καθώς μπορεί κάποιες πληροφορίες που σας χρειάζονται να δίνονται στο τέλος. Κοιτάζετε τη εκφώνηση πάλι όσο γράφετε την απάντηση, ώστε να αποφύγετε παραλείψεις ή παρανοήσεις.
- Μην αφήνετε αναπάντητα ερωτήματα. Μην ξεχνάτε ότι οι πανελλήνιες εξετάσεις στην ουσία δεν είναι εξετάσεις, αλλά διαγωνισμός. Δεν αρκεί να γράψεις καλά, πρέπει να γράψεις καλύτερα από τους υπόλοιπους. Οπότε πρέπει να μαζεύετε όσο περισσότερα μόρια μπορείτε. Να θυμάστε ότι δεν υπάρχει αρνητική βαθμολόγηση. Ακόμα και όταν νομίζετε πως δε γνωρίζετε την απάντηση, γράψτε κάτι που θεωρείτε σχετικό. Η φράση “αυτό ζήταγε; Το ήξερα” είναι κάτι που ακούμε συχνά από υποψηφίους.
- Χρησιμοποιήστε σωστά το πρόχειρο. Μπορείτε να οργανώσετε τις ιδέες σας ή να κάνετε κάποιες πράξεις, αλλά μη γράφετε στο πρόχειρο ολόκληρη την απάντηση. Στο πρόχειρο γράφετε όσα χρειάζεστε για να ξεκινήσετε να λύνετε το θέμα. Δεν προτείνεται στους μαθητές να λύνουν ολόκληρο το θέμα στο πρόχειρο και μετά να το μεταφέρουν, διότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να γίνει κάποιο λάθος στη μεταφορά της απάντησης και το πιο σημαντικό, θα χαθεί πολύτιμος χρόνος. Προφανώς η απάντηση που θα δοθεί στο πρόχειρο δε βαθμολογείται.
- Φροντίστε για την καλή εικόνα του γραπτού σας. Ένα καλό σχήμα, ευανάγνωστα γράμματα, κενά μεταξύ των απαντήσεων, ορθογραφία, σύνταξη είναι στοιχεία που μπορούν να επηρεάσουν ένα βαθμολογητή θετικά.
- Ρίξτε μια τελευταία ματιά. Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι που μπήκαν στη διαδικασία να ξαναδιαβάσουν το γραπτό τους, παραδέχονται ότι βρήκαν κάποιες λεπτομέρειες να συμπληρώσουν.Αν σας έχει μείνει, λοιπόν, χρόνος, κάντε τον κόπο να διαβάσετε το γραπτό σας από την αρχή. Σε καμία περίπτωση δε φεύγετε πριν σας διώξουν. Εξαντλήστε το 3ωρο ελέγχοντας το γραπτό σας ξανά και ξανά. Και επειδή οι θέσεις για το πανεπιστήμιο κρίνονται στα μόρια, να θυμάστε ότι κάθε λεπτομέρεια είναι πολύτιμη.
Κλείνοντας να σημειωθεί ότι στο κανάλι του Σπύρου Παπαδάκου στο Youtube υπάρχουν περισσότερες οδηγίες, αλλά και βίντεο από την εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.
Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση