«Η Μεθώνη και η περιοχή της από την αρχαιότητα έως τα νεότερα χρόνια. Αρχαιολογικές και ιστορικές προσεγγίσεις» είναι το θέμα της επιστημονικής διημερίδας που διοργανώνουν στις 16 και 17 Μαΐου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μεθώνης, το Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και ο Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης
Οι εργασίες της διημερίδας θα ξεκινήσουν στις 5.00 το απόγευμα με χαιρετισμούς και θα ακολουθήσουν οι ομιλίες των: Ευαγγελίας Μαλαπάνη – Μαρίας Τσουλάκου (αρχαιολόγων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας), με θέμα «Πήδασος, Μεθώνη-Μοθώνη: Μια αρχαιολογική προσέγγιση της περιοχής από τους προϊστορικούς στους ρωμαϊκούς χρόνους». Francesco Camia, ιστορικού (εντεταλμένου ερευνητής Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ), με θέμα «Η Μεθώνη κατά τη ρωμαϊκή εποχή». Ευαγγελίας Μηλίτση-Κεχαγιά, αρχαιολόγου (διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας), με θέμα «Παλαιοχριστιανική τοπογραφία της ευρύτερης περιοχής της Μεθώνης». Ηλία Αναγνωστάκη, ιστορικού (κύριου ερευνητή, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ), με θέμα «Ένα μυστηριώδες στρατιωτικό δίδυμο στη Μεθώνη την εποχή του Ιουστινιανού».
Η δεύτερη συνεδρία θα ξεκινήσει στις 7.30 το απόγευμα με την ομιλία της Άννας Λαμπροπούλου, ιστορικού (διευθύντριας ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ), με θέμα «Εκκλησιαστική ιστορία της Μεθώνης κατά τους μεταβατικούς και μεσοβυζαντινούς χρόνους». Ακολουθούν οι ομιλίες των Μιχ. Κάππα, αρχαιολόγου (τμηματάρχη Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων, Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας), με θέμα «Σχόλια για τις αρχαίες και τις βυζαντινές φάσεις του κάστρου Μεθώνης». Ιωάννας Αγγελοπούλου, αρχαιολόγου (Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας), με θέμα «Το έργο αποκατάστασης-ανάδειξης του ΝΑ επιθαλάσσιου πύργου του κάστρου Μεθώνης και τα ανασκαφικά δεδομένα της αρχαιολογικής έρευνας». Μαρίας Γερολυμάτου, ιστορικού (διευθύντριας ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ), με θέμα «Όψεις της ζωής στη Μεθώνη τις παραμονές της άλωσης της Κωνσταντινούπολης».
Την Κυριακή, οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 9.00 το πρωί, ενώ θα μιλήσουν διαδοχικά οι:
Χαρ. Γάσπαρης, ιστορικός (διευθυντής ερευνών, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ), με θέμα «Μεθώνη – Κρήτη: Ένα συνηθισμένο ταξίδι τον 14ο αιώνα». Μαρίνα Κουμανούδη, ιστορικός (εντεταλμένη ερευνήτρια, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ), με θέμα: «Οι Βλαστοί και οι καγκελαρίες της Μεθώνης και της Κορώνης. Μία οικογενειακή υπόθεση». Κων. Τσικνάκης, ιστορικός (ειδικός λειτουργικός επιστήμονας, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ), με θέμα: «Η Μεθώνη στη διάρκεια του τέταρτου βενετοτουρκικού πολέμου (1570-1573)». Αγγελική Πανοπούλου, ιστορικός (κύρια ερευνήτρια, Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών/ΕΙΕ), με θέμα «Το territorio της Μεθώνης την περίοδο της Β΄ Βενετοκρατίας. Προϊόντα και φορολογία». Δέσποινα Μιχάλαγα, ιστορικός (λέκτορας, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών), με θέμα «Η παρουσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Μεθώνη και την περιοχή της κατά τη διάρκεια της Β΄ Βενετοκρατίας».
Γ. Νικολάου, ιστορικός (επίκουρος καθηγητής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων), με θέμα «Η Μεθώνη στα χρόνια του Καποδίστρια. Ιστορικά τεκμήρια», Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτ. Ελλάδος – Σύλλογος Φίλων Κάστρου Μεθώνης, με θέμα: «Nεότερα μνημεία της Μεθώνης. Tεκμήρια και προοπτικές». Παν. Γκιώνης, υδρογράφος (αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, ερευνητής Εργαστηρίου Θαλ. Γεωλογίας και Φυσ. Ωκεανογραφίας Πανεπιστημίου Πατρών), με θέμα «Γεωπολιτιστική προσέγγιση στις θαλάσσιες ρότες της Μεθώνης».
Η ομιλία του κ. Γκιώνη είναι και η τελευταία της διημερίδας και θα ακολουθήσουν συζήτηση και ο απολογισμός της εκδήλωσης, ενώ οι εργασίες θα ολοκληρωθούν αργά το μεσημέρι με ξενάγηση στο Κάστρο Μεθώνης από τους αρχαιολόγους Ιωάννα Αγγελοπούλου και Μιχ. Κάππα.