Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Καλαμάτας έδωσε την αφορμή -όπως ακριβώς τόνισε στο χαιρετισμό της η πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου Στέλλα Καρλαύτη- για μια συγκέντρωση φίλων και όσων στηρίζουν την προσπάθεια που γίνεται σε αυτή, αλλά και την ευκαιρία για έναν απολογισμό.
Η όμορφη καθιερωμένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας, στο αναγνωστήριο του 4ου ορόφου του Πνευματικού Κέντρου, και την τίμησαν με την παρουσία τους ο νέος δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος και οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων «Καλαμάτα Μπροστά» και «Ανοιχτός Δήμος-Ενεργοί Πολίτες», Βασίλης Κοσμόπουλος και Μανώλης Μάκαρης αντίστοιχα.
Μετά την ευλογία της πίτας από τον εκπρόσωπο του μητροπολίτη, η κα Καρλαύτη έκανε μια σύντομη παρουσίαση του ανθρώπινου δυναμικού της Βιβλιοθήκης, η οποία διοικείται από το (άμισθο) Εφορευτικό Συμβούλιο που συμπληρώνουν οι Βασίλης Κωνσταντινόπουλος, Μιχάλης Μιχαήλ, Τάσος Πολυχρονόπουλος και Γιάννης Αλεβίζος. Σε ρόλο… πιλότου συνεχίζει για 4ο χρόνο η διευθύντρια Νινέτα Σωτηράκη, πλαισιωμένη στα καθημερινά της καθήκοντα στο χώρο της βιβλιοθήκης από τις εκπαιδευτικούς Τόνια Καραλιά, Εύη Μπεγέτη και Γεωργία Γαρδελίνου.
Ο κ. Βασιλόπουλος τόνισε τις αναντικατάστατες παροχές που η βιβλιοθήκη προσφέρει στο κοινό και μαζί με τον κ. Κοσμόπουλο και τον κ. Μάκαρη διαβεβαίωσαν για την αμέριστη στήριξη προς τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη.
Και πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά από τη στιγμή που για έναν ακόμη χρόνο η Δημόσια Βιβλιοθήκη Καλαμάτας αποτελεί πρότυπο διαχείρισης, ανάπτυξης, καινοτομίας και δραστηριότητας, όλα προς όφελος του κοινού και της τοπικής κοινωνίας, αλλά και παράδειγμα προς μίμηση για κάθε δημόσιο φορέα. Και φυσικά, το «ταξίδι» συνεχίζεται και το 2020 με τον πήχη πάντα ψηλά!
Τα στοιχεία που παρουσίασαν συνοπτικά η κα Καρλαύτη και αναλυτικά η κα Σωτηράκη είναι και φέτος πραγματικά εντυπωσιακά και «μιλούν από μόνα τους:
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Η απορρόφηση του τακτικού προϋπολογισμού άγγιξε το 96,26%, ενώ έχει συμβασιοποιηθεί το 95,62% του προϋπολογισμού του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Η ΔΚΒ Καλαμάτας είναι η 4η Δημόσια βιβλιοθήκη της Ελλάδας σε χρηματοδότηση ΠΔΕ (155.000 ευρώ την τριετία 2017-2019) και η 1η σε απορρόφηση κονδυλίων. Σημειώνεται ότι ο τακτικός ετήσιος προϋπολογισμός είναι περίπου 7,5 χιλ. ευρώ.
προμήθειες – εργασίες
-Ολοκλήρωση και πλήρης λειτουργία του υπερσύγχρονου συστήματος σήμανσης και ασφάλειας υλικού μέσω τεχνολογίας ραδιοσυχνοτήτων (RFID). Πλέον όλες οι διαδικασίες συναλλαγής με το κοινό (χρέωση, ξεχρέωση, κράτηση, αναγνώριση μελών) γίνονται αυτοματοποιημένα. Έχουν επικολληθεί ειδικές ετικέτες ασφαλείας σε όλα τα τεκμήρια, εξαλείφοντας τις απώλειες υλικού.
-Αντικατάσταση του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Βιβλιοθήκης με το σύγχρονο ILS Koha. Η ΔΚΒ Καλαμάτας είναι η 2η Βιβλιοθήκη στην Ελλάδα που μπήκε στο πιλοτικό πρόγραμμα διασύνδεσης της Εθνικής Βιβλιοθήκης με δωρεάν παροχή του συστήματος, του hosting, της μετάπτωσης των δεδομένων, της παραμετροποίησης.
-Αντικατάσταση όλων των ΗΥ του αναγνωστηρίου και εγκατάσταση ειδικού λογισμικού διαχείρισης και ελέγχου της πρόσβασης και εγκατάσταση νέου προβολέα και κυλιόμενης οθόνης προβολής στο παιδικό τμήμα.
-Απασχόληση βιβλιοθηκονόμου με σύμβαση που εξασφάλισε την καταλογογράφηση και διάθεση στο κοινό 3.000 βιβλιογραφικών εγγραφών
-Αγορές 728 νέων βιβλίων, συνολικής αξίας 8.000 ευρώ. Ικανοποιήθηκαν όλα τα αιτήματα μελών για αγορές και καλύφθηκε στο 100% η απαιτούμενη παιδική βιβλιογραφία για τη διεξαγωγή της καλοκαιρινής εκστρατείας.
-Παραγγελία επαγγελματικού μηχανήματος ψηφιοποίησης σπάνιων και εύθραυστων τεκμηρίων για τη διάσωση της τοπικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ήδη υπάρχει συμφωνία με τοπικούς φορείς, όπως το Επιμελητήριο Μεσσηνίας και οι τοπικές εφημερίδες, για την ψηφιοποίηση του αρχείου τους και έχει γίνει σχετική πρόταση προς το Δήμο Καλαμάτας
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ
Πραγματοποιήθηκαν πάνω από 30 εκδηλώσεις πολιτιστικού/εκπαιδευτικού χαρακτήρα για ενήλικες και παιδιά (5/2-4/12/2019), με σημαντικότερες:
-Εκδήλωση “Η ιστορία δεν είναι μόνο μάθημα: πώς και γιατί αλλάζει το αφήγημα της ιστορίας ανάλογα με τον αφηγητή” με ομιλήτρια τη συγγραφέα-μεταφράστρια Μαρία Αγγελίδου σε συνεργασία με το ΠΕΚΕΣ Πελοποννήσου και το Bookmark.
-Στρογγυλό τραπέζι «Γαλλοφωνία & Γαστρονομία» σε συνεργασία με το Σχολείο Τουρισμού Καλαμάτας και το Elite City Resort με καλεσμένους τον Jean – Marie Hoffmann (executive chef της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα), την Ντίνα Νικολάου, τον Κώστα Παπαδημητρίου και τον Παναγιώτη «Γαστροναύτη» Παπανικολόπουλο.
-3ος μαραθώνιος ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία (ο μεγαλύτερος στην Ελλάδα με 285 αναγνώστες – μαθητές, εκπαιδευτικούς και ιδιώτες – από 26 σχολεία και κέντρα Γαλλικής Γλώσσας από τη Μεσσηνία) υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Πελοποννήσου. Ως αναγνώριση για το σπουδαίο έργο που προσφέρει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Καλαμάτας η Ομάδα Γαλλοφωνίας προσκλήθηκε και παραβρέθηκε στη δεξίωση του πρέσβη της Γαλλίας, Cristophe Chantepy, για τη γιορτή της Γαλλοφωνίας (18/3/2019) στην Πρεσβευτική Κατοικία.
-Εορτασμός της Ημέρας Παιδικού Βιβλίου με διοργάνωση δημόσιων αναγνώσεων παιδικών βιβλίων σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Συμμετείχε το προσωπικό της Βιβλιοθήκης και ομάδα 18 εθελοντών.
-Παρουσίαση του βραβευμένου βιβλίου «Γάλα Μαγνησίας» του Κώστα Ακρίβου και παρουσία του συγγραφέα στη Λέσχη Ανάγνωσης, σε συνεργασία με το Bookmark και τις εκδόσεις Μεταίχμιο.
-Συμμετοχή στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος: παιδικά εργαστήρια με αφηγήσεις, παιχνίδια, πειράματα, προβολές, κατασκευές και εξωτερικές δραστηριότητες έφεραν κοντά στη Βιβλιοθήκη πάνω από 150 παιδιά (4-16 ετών).
-Παρουσίαση του βιβλίου «Σινέ Λαύκος» του Δημήτρη Πιατά, παρουσία του συγγραφέα/ηθοποιού από τον Σάκη Σερέφα και τη Σοφία Νικολαΐδου σε συνεργασία με το Bookmark και τον Πολιτιστικό Αντίλογο.
-1η συνάντηση του β’ κύκλου της Λέσχης Ανάγνωσης με καλεσμένη τη συγγραφέα Τατιάνα Αβέρωφ. Η Λέσχη ανάγνωσης πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Ένωση Μεσσηνίων Συγγραφέων, αριθμεί 45 τακτικά μέλη και λαμβάνει χώρα κάθε πρώτη Δευτέρα του μήνα στο αναγνωστήριο της Βιβλιοθήκης.
-Παρουσίαση του βιβλίου «Νίκος Καββαδίας: ο αρμενιστής ποιητής» του Μιχάλη Γελασάκη, παρουσία του συγγραφέα και του Γιώργου Ζεβελάκη, ερευνητή της λογοτεχνίας. Σε συνεργασία με τις εκδόσεις Άγρα και το Βιβλιόπολις.
-Έναρξη των Βιωματικών Εργαστηρίων Ρητορικής, στο πλαίσιο των Μαθητικών Αγώνων Ρητορικής Τέχνης Περιφέρειας Πελοποννήσου με υπεύθυνη οργάνωσης – εμψύχωσης την Ελένη Βολονάκη, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
-Επιμορφωτικά σεμινάρια εκπαιδευτικών με θέμα «Οργάνωση και Λειτουργία Σχολικών Βιβλιοθηκών» και νηπιαγωγών «Βιωματικές πρακτικές και δραστηριότητες για την ανάπτυξη της Συναισθηματικής Νοημοσύνης με αφορμή ένα βιβλίο» (σε συνεργασία με το ΠΕΚΕΣ Πελοποννήσου).
ΛΟΙΠΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
-Στα εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία συνολικά φιλοξενήθηκαν 929 μαθητές από 38 διαφορετικά σχολεία.
-Ενεγράφησαν 622 νέα μέλη. Δανείστηκαν 18.000 βιβλία, σχεδόν 70 βιβλία ημερησίως.
-Έγιναν αποδεκτά 2.500 βιβλία από δωρεές. Μεγάλοι δωρητές 2019 ο κ. Γρηγόρης Ηλιόπουλος, ο Ροταριανός Όμιλος «Καλαμάτα-Φαραί», η Μεσσήνια συγγραφέας παιδικών βιβλίων κα Λούφα-Τζοάννου και ο σύζυγός της Αχιλλέας Τζοάννος, ο φιλόλογος Γεώργιος Στασινάκης
-Συνεχίζεται η τροφοδοσία του δικτύου συνεργαζόμενων σχολικών βιβλιοθηκών. Για το 2019 δόθηκαν πάνω από 250 βιβλία σε σχολεία του νομού, καθώς και 10 ΗΥ στο 4ο ΕΠΑΛ Καλαμάτας για την πρακτική άσκηση των μαθητών και στο ΚΕΣΥ Καλαμάτας.
-Η ΔΚΒ Καλαμάτας εκπροσωπήθηκε στο 85ο Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ενώσεων Βιβλιοθηκών (IFLA WLIC 2019 Athens) με υποτροφία που έλαβε η κα Τόνια Καραλιά από το Ίδρυμα Λασκαρίδη.
-Η ΔΚΒ Καλαμάτας επελέγη από το υπουργείο Παιδείας ως Εθνικός Φορέας Υποδοχής Επιμόρφωσης Ξενόγλωσσων Εκπαιδευτικών για τα προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κέντρου Μοντέρνων Γλωσσών του Συμβουλίου της Ευρώπης (ecml.at). Προγραμματίζεται η διεξαγωγή δύο σεμιναρίων για το 2020.
Της Χριστίνας Ελευθεράκη