Το πρώτο «πράσινο» νοσοκομείο της χώρας αυτό της Καλαμάτας

Το πρώτο «πράσινο» νοσοκομείο της χώρας αυτό της Καλαμάτας

Ολοκληρώθηκε προχθές στο Νοσοκομείο Καλαμάτας και σε διάστημα μόλις δύο μηνών το μεγαλύτερο δημόσιο έργο ηλιοθερμίας που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στη χώρα. Πρόκειται για ένα σημαντικό και πρωτοποριακό έργο, που έρχεται να προσδώσει πολλαπλά οφέλη τόσο στην εξοικονόμηση ενέργειας και στη μείωση της οικονομικής δαπάνης του νοσηλευτικού ιδρύματος για την προμήθεια πετρελαίου όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος, με την καθοριστική μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2.
Το έργο εντάχθηκε πριν από ένα χρόνο, ύστερα από την υποβολή ολοκληρωμένης πρότασης της Διοίκησης του νοσοκομείου στο Κοινοτικό Πρόγραμμα ΕΠΠΕΡΑΑ, συνολικού προϋπολογισμού 776.130 ευρώ, με τον τίτλο «Μερική υποκατάσταση πετρελαίου με ηλιοθερμική ενέργεια, κατασκευή νέας θερμομόνωσης, όπου θα εγκατασταθεί το ηλιακό πεδίο, και επέκταση-αναβάθμιση του ΒΕΜS».
Ειδικότερα, πρόκειται για την προμήθεια και την εγκατάσταση του ηλιοθερμικού συστήματος, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση των χώρων και την παραγωγή ζεστών νερών χρήσης. Το έργο των ηλιοθερμικών περιλαμβάνει την εγκατάσταση ενός πεδίου ηλιακών συλλεκτών (235 τεμάχια), συνολικής συλλεκτικής επιφάνειας 535 τ.μ., στις στέγες του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας. Το ηλιακό πεδίο έχει διασυνδεθεί με ένα δίκτυο μονωμένων σωληνώσεων, το οποίο και μεταφέρει το παραγόμενο θερμό νερό από τους ηλιακούς συλλέκτες προς το λεβητοστάσιο. Εκεί έχουν εγκατασταθεί θερμοδοχεία αποθήκευσης νερού, εντός των οποίων θα αποθηκεύεται το παραγόμενο θερμό νερό από τα ηλιακά.
Από το έργο αυτό, στο Γενικό Νοσοκομείο Καλαμάτας αναμένεται συνολική ενεργειακή εξοικονόμηση που εκτιμάται συντηρητικά στο 38,3% της σημερινής κατανάλωσης σε πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα ή περίπου 350.000 ευρώ ετησίως. Επίσης, εκτιμάται ότι από την ηλιοθερμική εγκατάσταση θα παράγονται περί τις 1.615.411 KWh θερμότητας ετησίως για τις ανάγκες για θέρμανση των χώρων και την παραγωγή ζεστών νερών χρήσης. Οι δε εκπομπές CO2 θα μειωθούν κατά 546,2 τόνους ετησίως.
Με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου ο διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, Γιώργος Μπέζος, δήλωσε: «Δύο χρόνια τώρα μαζί με τους συνεργάτες μου δίνουμε καθημερινά ένα μεγάλο αγώνα, ώστε ωριμάζοντας ολοκληρωμένες προτάσεις να αξιοποιούμε και το τελευταίο ευρώ που μπορούμε μέσω της μοναδικής χρηματοδοτικής δυνατότητας των κοινοτικών πόρων.
Είμαστε περήφανοι και ικανοποιημένοι, διότι αυτό που οραματιστήκαμε τότε σήμερα αποτελεί πραγματικότητα.
Το οικονομικό όφελος για το νοσοκομείο από αυτό το σημαντικό έργο θα είναι μεγάλο. Τα πρώτα δείγματα απόδοσης – από τον Ιούλιο που έχει τεθεί σε μερική λειτουργία- θα έλεγα ότι είναι εντυπωσιακά. Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι αποτελεί υπερβολή έως και πρόκληση στην πιο ηλιόλουστη περιοχή της Ευρώπης να δαπανάς ετησίως 1.000.000 ευρώ για την προμήθεια πετρελαίου. Αυτό πια τελείωσε, αποτελεί παρελθόν. Σε αυτή τη φάση προχωρούμε στη μερική υποκατάσταση του πετρελαίου και σε λίγο στην ολική, με την έλευση του φυσικού αερίου. Συγχαρητήρια σε όλους τους συνεργάτες μου. Ο αγώνας και η συλλογική προσπάθεια συνεχίζονται με ακόμα πιο εντεινόμενους ρυθμούς».
 
Προσλήψεις
Στο μεταξύ, τέσσερις νέοι γιατροί με σύμβαση εργασίας ενός έτους θα παρουσιαστούν τις επόμενες ημέρες στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας προκήρυξης για την πρόσληψη επικουρικού ιατρικού προσωπικού στα νοσοκομεία της χώρας.
Ειδικότερα, πρόκειται για τους:
-Γεώργιο Γυφτάκη, ειδικότητα Ακτινοδιαγνωστικής
-Χριστίνα Βέργη, ειδικότητα Αναισθησιολογίας
-Μενέλαο Κανάκη, ειδικότητα Οφθαλμολογίας
-Ιωάννη Μπανάγο, ειδικότητα ΩΡΛ.
Επιπρόσθετα, τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί από το υπουργείο Υγείας νέα προκήρυξη για πρόσληψη επικουρικού ιατρικού προσωπικού, όπου επίσης έχουν προβλεφθεί θέσεις για το Γ.Ν Μεσσηνίας.
 
Εξοπλισμός
Τέλος, μετά το έργο της ηλιοθερμίας, νέα έργα ολοκληρώνονται και παραδίδονται έως τα τέλη του Σεπτέμβρη. Ειδικότερα, πρόκειται για την προμήθεια και εγκατάσταση νέου ιατροτεχνολογικού και ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.
Έτσι, λοιπόν, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουν παραληφθεί:
-Ένα νέο ακτινολογικό ψηφιακό συγκρότημα τύπου Β΄, προϋπολογισμού 320.000 ευρώ, που θα διασφαλίζει την ψηφιακή επεξεργασία των εικόνων σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι λήψεις λαμβάνονται με τη μικρότερη δόση ακτινοβολίας και πάντα με υψηλή διακριτική ικανότητα
-Ένα ND YAG Laser για οφθαλμολογική χρήση, προϋπολογισμού 28.000 ευρώ, που θα χρησιμοποιείται στις χειρουργικές οφθαλμολογικές επεμβάσεις
-Ένα Laser λιθοτριψίας, προϋπολογισμού 50.000 ευρώ, το οποίο θα προσφέρει πλήθος σημαντικών ιατρικών υπηρεσιών στην λειτουργία της Ουρολογικής Κλινικής
-Τρία νέα συστήματα υπερήχων γενικής χρήσης, προϋπολογισμού 180.000 ευρώ
– Ένα νέο τηλεφωνικό κέντρο, προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, που θα προσφέρει σύγχρονες υπηρεσίες επικοινωνίας
-Ένας νέος μηχανισμός εισόδου-εξόδου με διπλή υαλόπορτα, προϋπολογισμού 24.000 ευρώ
-Ατμογεννήτρια 1500 (Kgr/H), προϋπολογισμού 80.000 ευρώ
-Λέβητας θέρμανσης 1.500.000 (Kcal/H), προϋπολογισμού 90.000 ευρώ.
Παράλληλα, την άλλη εβδομάδα υπογράφεται από τον υπουργό Υγείας Α. Γεωργιάδη η υπουργική απόφαση σκοπιμότητας της νέας πρότασης για ένταξη στο ΕΣΠΑ, προϋπολογισμού 1.750.000 ευρώ, υποέργο της οποίας αποτελεί η προμήθεια και η εγκατάσταση δύο (2) συγκροτημάτων παραγωγής οξυγόνου ιατρικής χρήσης στο προαύλιο του νοσοκομείου, εξοικονομώντας σε ετήσια βάση το ποσό των 350.000 ευρώ που απαιτείται για την αγορά του.