Ο αθλητισμός προάγει την υγεία και όχι το θάνατο…

Ο αθλητισμός προάγει  την υγεία και όχι το θάνατο…

Πολλά τα «γιατί» για το θάνατο του Σωτήρη Νικολακόπουλου
 
-Ανύπαρκτα τα μέτρα πρόληψης σε σχολεία και αθλητικά κέντρα στην Καλαμάτα
 
 
Κακόκεφη η χθεσινή μέρα στην Καλαμάτα. Δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά. Όταν χάνεται ένα παιδί 14 χρόνων, δεν μπορείς να είσαι και καλά. Ο λόγος για τον Σωτήρη Νικολακόπουλο, ο οποίος, αν και ταλαντούχος αμυντικός, δεν κατάφερε να κρατήσει τη ζωή του… ανέπαφη από το ανεπάντεχο.
Πάντα, έπειτα από τέτοια τραγικά γεγονότα, γεννώνται μεγάλα “γιατί” και “πώς”, τα οποία ζητούν επιτακτικά απαντήσεις, μια και δεν είναι δυνατό να ξεπεράσεις το θάνατο ενός παιδιού.
Ο αθλητισμός προάγει υγεία και όχι θάνατο. Αυτό γνωρίζουμε όλοι. Εύκολος αφορισμός, αλλά προϋποθέτει και μια σειρά από πρόδρομες ενέργειες, οι οποίες, όταν δεν υπάρχουν, τον ακυρώνουν. Η πρώτη είναι η πρόληψη.
Χθες το πρωί είχαμε μια συνάντηση με τον Γιώργο Ψυχογιάννη, μέλος του Δ.Σ. του «Ίκαρου» και επικεφαλής του αθλητικού τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας.
Όπως σχολίασε, «η πρώτη και μοναδική, μέχρι σήμερα, ουσιαστική προσπάθεια πρόληψης στο χώρο του αθλητισμού έγινε μέσω του προγράμματος ‘Φειδιππίδης’, όταν ήταν γενικός γραμματέας Αθλητισμού ο κ. Φούρας.
Ήταν μια πιλοτική προσπάθεια, η οποία έφτιαχνε έναν πλήρη ιατρικό φάκελο παιδιών με βεβαρημένο οικογενειακό ιατρικό παρελθόν. Σ’ αυτό, ανάλογα με τα αποτελέσματα, τα παιδιά πληροφορούνταν αν μπορούν να αθληθούν, ακόμα και υπό συνθήκες έντασης, ή θα έπρεπε να προτιμήσουν μια πιο ήπια άθληση.
Για να μιλήσουμε σοβαρά, η ιατρική πρόληψη των παιδιών θα πρέπει να ξεκινά από την 1η Δημοτικού, όπου θα παρέχονται στα παιδιά πλήρεις ιατρικές γνωματεύσεις, όχι σαν κι αυτές που δίνουν σήμερα, τις… μαϊμού. 
Από εκεί και πέρα, σε συνεργασία με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στη Μεσσηνία, το πρώτο εξάμηνο του 2015 (Θ. Πετράκος, Γ. Κοζομπόλη, Π. Κωνσταντινέας, Ε. Ψαρρέα),  είχαμε επεξεργαστεί και είχε κατατεθεί συγκεκριμένη ερώτηση με θέμα: “Επιτακτική ανάγκη η θεσμοθέτηση Κάρτας Υγείας Αθλητή και Μαθητή”.
Όπως σημειωνόταν, η κατάσταση που επικρατεί στην έκδοση πιστοποιητικών υγείας για μαθητές και ερασιτέχνες αθλητές είναι κωμικοτραγική. Κι αυτό, διότι άλλο πιστοποιητικό απαιτείται για τη συμμετοχή στο μάθημα της γυμναστικής, άλλο για τη συμμετοχή σε αγώνες. Βέβαια, το πιο σοβαρό είναι η διαδικασία για την έκδοση των πιστοποιητικών υγείας, αφού αυτά αναφέρουν ότι οι αθλητές και μαθητές είναι “κλινικά υγιείς”, χωρίς να έχουν γίνει οι απαιτούμενες εξειδικευμένες εξετάσεις που θα πιστοποιούν την πραγματική εικόνα της υγείας.
Η προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, όχι μόνο δεν έκανε κάτι να αλλάξει την παραπάνω κατάσταση, αλλά επέβαλλε ένα ακόμη “χαράτσι” στον προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών. Η εγκύκλιος αυτή απαγορεύει τη χορήγηση ιατρικών βεβαιώσεων υγείας σε ασφαλισμένους αθλητές από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από τα αθλητικά σωματεία, και τους χρήστες των προγραμμάτων μαζικού αθλητισμού.
Πρέπει να σημειώσουμε ότι σήμερα οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ έχουν το δικαίωμα να δίνουν πιστοποιητικά σε μαθητές για να συμμετέχουν στη γυμναστική του σχολείου τους, όπως και για να συμμετέχουν σε σχολικούς αγώνες. Δεν έχουν, όμως, δικαίωμα να δίνουν πιστοποιητικά που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από αθλητές για τη συμμετοχή τους σε αθλητικές δραστηριότητες.
Αποτελεί υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει αθλητιατρική κάλυψη, προκειμένου να προστατεύεται η υγεία των αθλητών. Αυτό επιτυγχάνεται με δωρεάν προληπτικούς ελέγχους από το δημόσιο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας και με τη θεσμοθέτηση της Κάρτας Υγείας Αθλητή. Μακροπρόθεσμα πρέπει να αποτελεί στόχο η δημιουργία ενός εξειδικευμένου αθλητιατρικού κέντρου, καθώς και η υποχρεωτική ασφάλιση των ερασιτεχνών αθλητών.
Παρά την επισήμανση, δεν υλοποιήθηκε ακόμα κάτι. Έπειτα υπάρχει και η πρόταση για ύπαρξη απινιδωτών σε κάθε αθλητικό χώρο. Στην Καλαμάτα υπάρχει μόνο στο ιατρείο του Κλειστού Γυμναστηρίου στην παραλία και στο Ενωσιακό Κέντρο του γηπέδου στον Κορδία.
Στον μεν πρώτο αθλητικό χώρο, το ιατρείο ανοίγει μόνο όταν γίνονται αγώνες, ενώ στον Κορδία δε γνωρίζουν την ύπαρξη του απινιδωτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν γίνονται αγώνες, δεν έχω δει το γιατρό που υπάρχει εκεί με τη βαλίτσα του απινιδωτή, ο οποίος, σημειωτέον, δεν προλαβαίνει μοιραίες καταστάσεις μόνο στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και στις κερκίδες.
Μια πρόσφατη έρευνα από Αμερικανούς και Ιταλούς γιατρούς έχει προσθέσει σημαντικά νέα στοιχεία αναφορικά με τη χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα των εξωτερικών αυτόματων απινιδωτών.
Το συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι απλοί άνθρωποι, όταν εκπαιδευτούν, είναι σε θέση να χειρίζονται με ασφάλεια τους εξωτερικούς αυτόματους απινιδωτές σε δημόσιους χώρους. Το αποτέλεσμα είναι να προσφέρουν αποτελεσματική καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε θύματα καρδιακής ανακοπής, σώζοντας ζωές και μειώνοντας αναπηρίες λόγω υποξίας του εγκεφάλου σε αυτούς που επιβιώνουν».
Τέλος, ο κ. Ψυχογιάννης αναφέρθηκε στην ανυπαρξία ελέγχων για φαρμακοδιέγερση των αθλητών σε κάθε μορφής άθλημα.
Κλείνοντας το θέμα, περίπου στις 7.00 το απόγευμα, ο καιρός εξακολουθούσε στην Καλαμάτα να είναι μουντός και βαρύς. Ίσως δεν μπορούσε να κατανοήσει το χαμό του νεαρού Σωτήρη Νικολακόπουλου…
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη