Καρολίνα Φίσερ: Η Γερμανίδα ψυχολόγος που βοήθησε το 1986 τους σεισμόπληκτους της Καλαμάτας, σήμερα κοντά στους Ρομά της Μεσσηνίας

Καρολίνα Φίσερ: Η Γερμανίδα ψυχολόγος που βοήθησε το 1986 τους σεισμόπληκτους της Καλαμάτας, σήμερα κοντά στους Ρομά της Μεσσηνίας

 Ίδιες εικόνες 30 χρόνια μετά, συνάντησε στην Καλαμάτα…

Σε συνέδριο στο Βερολίνο  τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά της περιοχής μας
 

 Η Καρολίνα Φίσερ ήρθε ως  «περαστική» για πρώτη φορά στην Καλαμάτα  το καλοκαίρι του 1979… Αμέσως «λάτρεψε» την πόλη τόσο για τη φυσική της ομορφιά, όσο και για το κλίμα της. Το 1986 έχοντας τελειώσει τις σπουδές της  στην Ιστορία και την Ψυχολογία και καθώς αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα υγείας, αποφάσισε να έρθει να ζήσει για ένα χρόνο στην Καλαμάτα προκειμένου  να ξεκουραστεί ύστερα από τις σπουδές της. Ήρθε τον Ιούλιο του 1986, αλλά η μοίρα της επιφύλασσε άλλο ρόλο.

Η ψυχολόγος που βοήθησε τους σεισμόπληκτους…

(Η Καρολίνα Φίσερ στη «σκηνή» της,  όπου βοήθησε ψυχολογικά εκατοντάδες Καλαματιανούς τους μήνες μετά τους σεισμούς)

Το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου του 1986, η Καρολίνα βρισκόταν στο σπίτι της, στην παραλία της Καλαμάτας. Έζησε από τις πρώτες στιγμές όλο το μέγεθος της καταστροφής από το τρομακτικό χτύπημα του «Εγκέλαδου». Αμέσως μετέφερε τα όσα επικρατούσαν στην Καλαμάτα στη χώρα της, σε φίλους και συγγενείς… Παρά τις παραινέσεις τους, να γυρίσει πίσω και να μη καθίσει άλλο σε μια κατεστραμμένη πόλη, η ίδια επέλεξε να μείνει και να βοηθήσει… «Οι άνθρωποι, που είδαν μέσα σε λίγα λεπτά να καταστρέφεται η ζωή τους, έχουν ανάγκη και από ψυχολογική υποστήριξη, όχι μόνο από χρήματα» προσθέτει η ίδια.  Οι αναμνήσεις της από το χειμώνα του 1986 πολλές.


(Το καρτελάκι της «διαπίστευσης» της από το Δήμο Καλαμάτας, το χειμώνα του 1986)

Πραγματικές ανθρώπινες ιστορίες πόνου, σε καταυλισμούς με σκηνές, δίπλα στα συντρίμμια της ερειπωμένης Καλαμάτας… Αφού κατάφερε να πάρει την έγκριση από τη Γερμανική Πρεσβεία και στη συνέχεια από το Δήμο Καλαμάτας, ώστε να μπορεί να προσφέρει βοήθεια ως ψυχολόγος σε όσους το είχαν ανάγκη, η Καρολίνα εγκαταστάθηκε στον καταυλισμό του Νέδοντα, κάτω από το κάστρο, εκεί που βρίσκεται σήμερα η νέα αγορά. Μπορεί για ώρες να διηγείται ανθρώπινες ιστορίες απ’ τους μήνες που ακολούθησαν. Θυμάται χαρακτηριστικά ότι δεν ήταν λίγοι αυτοί που την επισκέφτηκαν και είχαν προβλήματα, που δεν είχαν σχέση με το σεισμό, αλλά σε μια εποχή, που ο ψυχολόγος ήταν «ταμπού» βρήκαν την ευκαιρία να την επισκεφτούν… Επίσης, μας είπε ότι η κατάσταση στους καταυλισμούς με τις σκηνές δεν ήταν παντού η ίδια αλλά στην ουσία υπήρχαν καταυλισμοί 2 ταχυτήτων…


(Υπήρχαν καταυλισμοί δύο «ταχυτήτων» το 1986 στην Καλαμάτα, όπως διαπίστωσε η ίδια με την εμπειρία της…) 

Στο πάρκο π.χ. η κατάσταση ήταν πολύ καλή… ωστόσο, όταν  απομακρυνόμαστε  από το κέντρο της πόλης, η κατάσταση χειροτέρευε, ενώ θυμάται τις πολύ δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν στον καταυλισμό στην περιοχή «Κουφού τις ελιές». Στο καλά φυλαγμένο της «άλμπουμ» που φυλάσσει μέχρι και σήμερα… ξεφυλλίζονται ιστορίες και εικόνες από τη «ζωντανή» ιστορία της πόλης, και που η ίδια κρατά, 30 χρόνια μετά, καλά στο μυαλό της… Μέχρι και σκίτσα απογοητευμένων ανθρώπων, που ζωγράφισε για να συγκρατήσει τις στιγμές, τις αμέσως επόμενες ημέρες μετά το σεισμό…


 (Ξεφυλλίζοντας το «άλμπουμ» που φυλάει ως «κόρη οφθαλμού», μας δείχνει τα «σκίτσα» των απελπισμένων Καλαματιανών που ζωγράφισε αμέσως μετά το σεισμό…)
 
30 χρόνια μετά ίδιες εικόνες…

(Η Καρολίνα Φίσερ, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για επιδημίες, τους καταυλισμούς των Ρομά που χτυπήθηκαν επίσης από την πρόσφατη θεομηνία…)

 Τα όσα βίωσε το χειμώνα του 1986-87, ήταν αναπόφευκτο, να  της δημιουργήσουν ένα ιδιαίτερο «δέσιμο» με την πόλη της Καλαμάτας. Από το 1989 αγόρασε σπίτι εδώ και την επισκέπτεται σε κάθε ευκαιρία. Την προηγούμενη εβδομάδα, τις ημέρες που η φονική θεομηνία, χτύπησε την Καλαμάτα έτυχε και βρισκόταν στη χώρα μας. Οι εικόνες που συνάντησε τόσο στην περιοχή της Αθηνών,  όσο και στην περιοχή του Παμίσου που βρέθηκε, της έφεραν πίσω στο μυαλό,  ανάλογες εικόνες μ’ αυτές του 1986, όπως μας λέει χαρακτηριστικά η ίδια. Τονίζει δε, ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, που τα σπίτια τους ή οι επιχειρήσεις τους καταστράφηκαν, δεν έχουν μόνο την άμεση ανάγκη για οικονομική υποστήριξη αλλά και ψυχολογική. Παράλληλα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, για αρρώστιες και επιδημίες, ειδικά στις περιοχές των καταυλισμών των Ρομά , που ζουν δίπλα σε βάλτους, στο συνοικισμό «Παναγάκη» στον «Πάμισο» και στην περιοχή της Μπιρμπίτας, που επίσης χτυπήθηκαν από τη θεομηνία.  Καλεί, μάλιστα, την Πολιτεία να ξεκινήσει εμβολιασμούς,  ώστε να  αποφευχθούν χειρότερες  εξελίξεις.  Η ίδια επισκέφτηκε αυτές τις περιοχές και η κατάσταση που συνάντησε είναι τραγική…

Υποστήριξη και βοήθεια των Ρομά της Μεσσηνίας…

Η Καρολίνα, εργάζεται σήμερα πάνω σ’ ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για «Εκπαίδευση, σπίτι, εργασία και υγεία» για τους Ρομά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τομέας ευθύνης της είναι η περιοχή της Μεσσηνίας, στην οποία έχει διαπιστώσει, ότι το πρόβλημα ένταξης των Ρομά στην κοινωνία είναι ιδιαίτερα δύσκολο. Μαζί με τον πάτερ – Κωνσταντίνο από το Ριζόμυλο, προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα σύλλογο προς αυτή την κατεύθυνση, με στόχο πάντα την ένταξη αυτών των ανθρώπων μέσα στη κοινωνία. Θεωρεί μεγάλο λάθος τη δημιουργία καταυλισμών, όπως αυτός στη Μπιρμπίτα, καθώς αντί να εντάσσει αυτούς τους ανθρώπους στην κοινωνία,  τους «γκετοποιεί» και τους απομακρύνει ακόμα περισσότερο. Επίσης, εκφράζει την άποψη ότι δεν θα πρέπει το κράτος να δίνει «δωρεάν» παροχές, όπως σπίτι κ.ο.κ., προς του Ρομά αλλά να τους βοηθά με δάνεια και άλλες βοηθητικές παροχές, ώστε έτσι να αρχίσουν να εντάσσονται στον κοινωνικό ιστό. Προσθέτει δε, ότι σήμερα υπάρχουν πολλές οργανώσεις στην Ευρώπη, που ενδιαφέρονται να βοηθήσουν τους Ρομά, όπως το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος», το «Open Society» του George Soros, που έχει έδρα την Ουγγαρία αλλά και πολλές ακόμα οργανώσεις στους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για να γίνουν όλα αυτά όμως στην πράξη,  η Καρολίνα πιστεύει ότι «πρέπει» να ξεπεραστούν και τα στερεότυπα ομάδων πολιτών, που ενδιαφέρονται μόνο να πάνε κόντρα στην εκάστοτε Δημοτική Αρχή ή Κυβέρνηση  ή βάζουν «ιδεολογικά» εμπόδια,  αν η βοήθεια δεν προέρχεται από χώρο της αρεσκείας τους. Καλεί, μάλιστα,  όλους τους πολίτες να δείξουν πραγματικό ενδιαφέρον γι΄αυτούς τους ανθρώπους, να βοηθήσουν ώστε να ενταχθούν και οι Ρομά της Μεσσηνίας σε προγράμματα βοήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απώτερο στόχο, την ένταξη όλων αυτών των συνανθρώπων μας στο κοινωνικό ιστό των πόλεων… Στα τέλη  Σεπτεμβρίου η ίδια θα βρεθεί στο Βερολίνο, σ’ ένα μεγάλο συνέδριο για του «Ρομά της Ευρώπης» και εκεί θα θέσει και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ρομά της περιοχής μας, τα οποία και επιδεινώθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία.  

Κλείνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα, συνάντηση και συνομιλία μας, λίγες ημέρες πριν αναχωρήσει για τη Γερμανία,  όπου πρόκειται να περάσει το χειμώνα, η Καρολίνα Φίσερ καλεί τους Έλληνες πολίτες να βοηθούν τους συνανθρώπους τους, ανεξαρτήτως, χρώματος, φύλλου, εθνικότητας. «Όλος ο κόσμος είναι ένα μεγάλο χωριό, και όλοι κάποτε θα χρειαστούμε βοήθεια από τους συνανθρώπους μας» προσθέτει, βάζοντας τον επίλογο στη συζήτηση μας…
 
Του Κώστα Γαζούλη