Την ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες για τις πλημμύρες που έπνιξαν, μεταξύ άλλων και τη Μεσσηνία, όσον αφορά στον τρόπο με τον οποίο σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν έργα κατά το παρελθόν και δαπανήθηκαν πάρα πολλά χρήματα, «τα οποία τελικά αποδεικνύεται ότι δεν οδήγησαν σε επαρκείς υποδομές», τόνισε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης «Μεσόγειος».
Με αφορμή τη δέσμευση 5,5 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας, με τη συνεργασία του υπουργείου Εσωτερικών, για την έκτακτη ενίσχυση των πληγέντων Δήμων ανά την επικράτεια, ο υφυπουργός αναφέρθηκε στον σχεδιασμό χρηματοδότησης έργων υποδομής μέσω ΕΣΠΑ.
Όπως είπε: «Πέρα από τις έκτακτες αποζημιώσεις που ήδη ανακοινώσαμε, και τη διαδικασία τακτικών αποζημιώσεων, ύστερα και από το σχετικό αίτημα προς το ευρωπαϊκό ταμείο Αλληλεγγύης, εμείς θα προχωρήσουμε και μέσα από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ, στην έκδοση προσκλήσεων που θα βοηθήσουν τους Δήμους να αποκαταστήσουν και να κατασκευάσουν υποδομές που έλειπαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, όπως δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, με αγροτικούς δρόμους», δήλωσε.
«Απαραίτητες, τόσο για την ποιότητα ζωής των πολιτών, όσο και για την ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και της οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών»,πρόσθεσε.
Από την πρώτη στιγμή των καταστροφών. ο κ. Χαρίτσης με δηλώσεις του είχε σχολιάσει: «Αυτό που προέχει είναι να αποκαταστήσουμε τις ζημιές και να δώσουμε στους συμπολίτες μας τη δυνατότητα, τόσο ως προς την προσωπική και οικογενειακή ζωή αλλά και ως προς τις επαγγελματικές και παραγωγικές τους δραστηριότητες, να επανέλθουν στην κανονικότητα.
Από εκεί και πέρα, βεβαίως, πρέπει επιτέλους να δούμε τι κάνουμε συνολικά με τις υποδομές των περιοχών αυτών. Είμαστε σε συντονισμό με όλους τους φορείς. Ζητάμε τη συνεργασία όλων και θα ήθελα να επισημάνω ότι δεν πρέπει ο καθένας να κοιτά μόνο τα του οίκου του, πρέπει να δούμε το πρόβλημα συνολικά στην πλήρη διάστασή του».
Αναφορικά με το θέμα των υποδομών ο υφυπουργός επεσήμανε ότι «υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα με υποδομές που είναι ανεπαρκείς. Έχουν δαπανηθεί παρά πολλά χρήματα όλα τα προηγούμενα χρόνια σε έργα πολύ αμφίβολης αποτελεσματικότητας και πρέπει όλα αυτά να τα ξαναδούμε.
Εκτός από τις προσκλήσεις προς τους δήμους που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, από τα προγράμματα του ΕΣΠΑ θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα και σε νέες προσκλήσεις για έργα που αφορούν τους δήμους, π.χ. για τη βελτίωση δικτύων ύδρευσης και ομβρίων υδάτων, προκειμένου να βοηθήσουμε την αποκατάσταση και ενίσχυση των υποδομών».
Τέλος ο κ. Χαρίτσης ξεκαθάρισε ότι: «Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κάνει ό,τι μπορεί. Ευελπιστούμε ότι η συνεργασία την οποία έχουμε αναπτύξει με τον α’ και τον β’ βαθμό αυτοδιοίκησης θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα προκειμένου να μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, για την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και για ένα συνολικότερο σχεδιασμό που επιτέλους πρέπει να γίνει ώστε να μη βρισκόμαστε τόσο συχνά μάρτυρες αντίστοιχων φαινομένων».
Τέλος, από το υπουργείο Οικονομικών σημειώνεται ότι “πέρα από την κάλυψη των άμεσων αναγκών, απαιτείται η υλοποίηση έργων τοπικών υποδομών που θα αντιμετωπίζουν τις ελλείψεις και παθογένειες δεκαετιών. Τα έργα αυτά θα πρέπει να είναι μελετημένα, στη βάση ενός ολιστικού σχεδιασμού, έργα ουσίας και όχι πια αποσπασματικά έργα βιτρίνας. Ζητούμενο είναι η πολιτεία και οι τοπικές κοινωνίες να μη διαπιστώνουμε πια τα προβλήματα και να σπεύδουμε για την έκτακτη αντιμετώπισή τους μόνο μετά από τραγικές, αλλά αποτρέψιμες, φυσικές καταστροφές”.
Του Αντώνη Πετρόγιαννη