Μέτρα προστασίας της περιοχής από φυσικά φαινόμενα ζητά ο Στ. Μπεχράκης


13 Σεπτεμβρίου 1986, 13 Σεπτεμβρίου 2013. Πέρασαν 27 χρόνια από τους φονικούς σεισμούς που έπληξαν την Καλαμάτα, με σημαντικές, εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες, καταστροφές στις υποδομές.
Από τότε μέχρι σήμερα υπήρξε μια σημαντική προσπάθεια ανόρθωσης της πόλης και επούλωσης των πληγών της. Σε πολλά πράγματα σημειώθηκε σημαντική πρόοδος, σε άλλα η κατάσταση παραμένει όπως δημιουργήθηκε τότε.
Με αφορμή τη σημερινή ημέρα, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών», Σταμάτης Μπεχράκης, προχώρησε χθες σε ορισμένες επισημάνσεις: «Η ημέρα αυτή θα πρέπει για την Καλαμάτα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή μας να είναι ημέρα μνήμης και όχι μια προσπάθεια λήθης. Για να αποκτήσουν υπόσταση και νόημα τα παραπάνω, θα πρέπει, κατά τη γνώμη μας, να υλοποιηθούν ορισμένα, έστω και ελάχιστα, πράγματα.
Το πρώτο είναι ο τακτικός έλεγχος της αντισεισμικής θωράκισης των δημοσίων κτηρίων. Η επιθεώρηση των κτηρίων και των χώρων συγκέντρωσης κοινού, όπως είναι τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα νοσοκομεία, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πρέπει να επιθεωρούνται πολύ τακτικά, ώστε το οποιοδήποτε πρόβλημα, ακόμα και από την πολυκαιρία ή τη διάβρωση, να επισημαίνεται και να διορθώνεται, προκειμένου το κτήριο να μη χάνει την αντοχή του.
Τα νέα κτήρια πληρούν τις αντισεισμικές προδιαγραφές που είχαν θεσπιστεί το 1995, ωστόσο θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι επιθεωρήσεις τους.
Όμως, παρά τα επιστημονικά δεδομένα και από όλους αποδεκτά στοιχεία, για την έντονη σεισμικότητα στην περιοχή μας, σημειώνεται η εξής τραγική αντίφαση: Ενώ υπάρχει βεβαιότητα ότι οι σεισμοί δεν μπορούν ν’ αποφευχθούν κι ότι κάποια στιγμή ένας μεγάλος σεισμός θα χτυπήσει και πάλι την “πόρτα” μας, οι κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τους αυτοδιοικητικούς τοπικούς άρχοντες, διαχρονικά, αρνούνται να πάρουν τα αναγκαία μέτρα αντισεισμικής θωράκισης. Κι αυτό, γιατί η πολιτική τους αντιμετωπίζει και την αντισεισμική προστασία της χώρας με τους ανάλγητους νόμους της ελεύθερης αγοράς και σύμφωνα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου κι όχι με γνώμονα τις ανάγκες και την ασφάλεια των πολιτών. Αντιμετωπίζεται με τη λογική του κέρδους, καθώς η αντισεισμική προστασία δεν έχει άμεση οικονομική ανταπόδοση.
Επιπρόσθετα, θα πρέπει να προχωρήσουν κάποια στιγμή οι παρεμβάσεις αποκατάστασης στα κτήρια του Δήμου Καλαμάτας και να αναδειχτούν, ενώ δε θα πρέπει να ξεχνάμε και τα – πάντα- αναγκαία αντιπλημμυρικά μέτρα προστασίας στο Νέδοντα».

Του Αντώνη Πετρόγιαννη