Με το γραμματέα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης, Παναγιώτη Δουρούμη, συνομίλησε ο ΑγροΤύπος, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί και τις ζημιές που έχουν προκληθεί στην περιοχή μετά τις πρόσφατες πλημμύρες.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, οι πλημμύρες προκαλούνται συχνά σε χωράφια που βρίσκονται δυτικά του Πάμισου, ενώ σε αυτό έχει συντελέσει και η αλλαγή του κλίματος τα τελευταία έτη. Ο ίδιος ενημέρωσε ότι πιθανότατα χάνεται η συγκομιδή για τις φιστικιές που υπάρχουν στην περιοχή. Επίσης, χαρακτήρισε την έκταση του φαινομένου πρωτοφανή, ενώ εξέφρασε την ελπίδα η Πολιτεία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να καταβάλει τις αποζημιώσεις εντός χρονοδιαγράμματος.
Ειδικότερα, απαντώντας σε ερωτήσεις της ιστοσελίδας, τόνισε μεταξύ άλλων: “Αν και δεν μπορούμε να μιλήσουμε για εκτάσεις, έχουν γίνει ζημιές στον πάγιο εξοπλισμό, ενώ όσον αφορά στις φιστικιές, το πιθανότερο είναι να χαθεί η συγκομιδή που θα ξεκινούσε σε περίπου δέκα ημέρες.
Όπως γνωρίζετε, χωράφια καλύφθηκαν από νερό οπότε θα υπάρχει πρόβλημα και με τις πατάτες. Αυτό που έγινε, που έχουν παραμείνει τα χωράφια 2 και 3 μέρες στο νερό, είναι κάτι πρωτόγνωρο, δεν έχει ξανασυμβεί. Τα φιστίκια μάλλον θα χαλάσουν».
Για το ύψος της ζημιάς στη φυτική παραγωγή, σχολίασε ότι δεν έχουν αρχίσει οι εκτιμήσεις και πρόσθεσε: “Απ’ ό,τι ανέφερε ο υπουργός, η διαδικασία θα πάρει περίπου 2 μήνες να γίνουν εκτιμήσεις, τα πορίσματα θα πάνε στην Τρίπολη, από εκεί θα γίνουν εκτιμήσεις εάν υπάρχουν ενστάσεις από παραγωγούς, οπότε για να μπουν χρήματα στην τσέπη των παραγωγών, θεωρώ ότι θα πρέπει να περάσει ο Οκτώβριος. Υπάρχουν σημαντικές ζημιές στον πάγιο εξοπλισμό οι οποίες εντάσσονται στα ΠΣΕΑ. Οι πλημμύρες καλύπτονται, ως γνωστόν, από τον ΕΛΓΑ”.
Τέλος, για το μέγεθος της καταστροφής είπε: “Η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα με τις πλημμύρες στα χωράφια γίνονται όλο και συχνότερα, ειδικά με την αλλαγή του κλίματος τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, πάνε πολλά χρόνια για να θυμηθώ ανάλογης έκτασης καταστροφή.
Το νερό ήταν πάρα πολύ και συγκεντρώθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να υπερχειλίσει το ποτάμι και το νερό να πάει στα κτήματα. Θεωρώ ότι ήταν και μια λύση για να μη φτάσουν τα νερά στο αεροδρόμιο. Η δυτική πλευρά είναι που υφίσταται τις συνέπειες όταν φουσκώνει το ποτάμι και εκτός από χωράφια που καλύπτονται από νερό, έχουμε ζημιές και σε ζώα αλλά και σε εξοπλισμό».
Α.Π.