Την «παρέσυρε το ρέμα» σε αναλήθειες τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας

Την «παρέσυρε το ρέμα»  σε αναλήθειες τη Δημοτική Αρχή Καλαμάτας

Με αφορμή το ρεπορτάζ του «Θ» και την απάντηση του Δήμου Καλαμάτας για τις πλημμύρες της περασμένης Τετάρτης
 
Γνωστές οι αιτίες,  αλλά η Δημοτική Αρχή κοιτάζει αλλού…
 
 
 Η ούτως ή άλλως δύσκολη μέρα που ξημέρωσε για την Καλαμάτα, μετά την καταστροφική πλημμύρα, ζητούσε απαντήσεις στο “γιατί” της πρωτοφανούς κατάστασης.
Πρώτη αιτία είναι, όπως πάντα, η άναρχη δόμηση της πόλης (μπαζωμένα ρέματα). Μετά γεννήθηκε το ερώτημα αν θα μπορούσε η καταστροφή να περιοριστεί, αν υπήρχε ελλιπής ή ανύπαρκτη προετοιμασία από την πλευρά του Δήμου Καλαμάτας για ένα φυσικό γεγονός που αναμενόταν.
Η συντριπτική πλειοψηφία, ειδικών και μη, όσο κι αν δεν αρέσει αυτό στη Δημοτική Αρχή, έκανε λόγο για σοβαρές αδυναμίες από την πλευρά της σε έργα υποδομών. Νύχτες, καρναβάλια, αναπλάσεις ναι, αλλά έργα κάτω από τη γη μηδαμινά.
Μπροστά στην κατακραυγή, ακόμα και από το φίλο του δημάρχου, μητροπολίτη Μεσσηνίας, η Δημοτική Αρχή εκδίδει ένα δελτίο Τύπου με τίτλο “Δυστυχώς, δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση”. Σ’ αυτό ο δήμαρχος μας πληροφορούσε ότι πήγε το 2013 στο Μέγαρο Μαξίμου με ένα πακέτο αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, αλλά κανείς δεν του έδωσε σημασία.
Μόλις χθες το “Θάρρος”, μπροστά στη δημοσιογραφική υποχρέωση για φως στο θέμα αυτό, δημοσίευσε κάποια έγγραφα που υποστήριζαν το αντίθετο. Ένα από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του υπουργείου Υποδομών, από τις 8/7/2014 και μια απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ, όπου ο γενικός της διευθυντής αναφέρει επί λέξει ότι “έχουν εξασφαλιστεί πιστώσεις ύψους 5,5 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά λείπουν ακόμα κάποιες μελέτες για να… μπει το νερό στ’ αυλάκι». Δηλαδή, υπήρχε κυβερνητική ανταπόκριση, εν αντιθέσει με όσα ισχυρίζεται ο δήμαρχος.
 
Απάντηση Δήμου Καλαμάτας
Χθες, από το γραφείο Τύπου του Δήμου Καλαμάτας λάβαμε την εξής απάντηση στο ρεπορτάζ: «Λόγω απουσίας του Δημάρχου Καλαμάτας Παναγιώτη Ε. Νίκα στην Αθήνα για συμμετοχή σε σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, σας διαβιβάζω την εξής απάντηση σε ρεπορτάζ, που δημοσιεύθηκε στο “Θάρρος” την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016, σχετικά με τα αντιπλημμυρικά έργα από Θουρία προς Καλαμάτα: “Άλλο η ένταξη στο ΠΔΕ, άλλο η διάθεση πίστωσης”.
Το γεγονός της εγγραφής ενός έργου, όπως ο αγωγός ομβρίων από Θουρία προς Καλαμάτα, στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ΔΥΣΤΥΧΩΣ δε σημαίνει ότι είναι διαθέσιμα και τα σχετικά χρήματα, αφού το συγκεκριμένο Πρόγραμμα περικόπτεται συνεχώς και μάλιστα με δραματικό τρόπο.
Χωρίς να παραγνωρίζουμε την αξία των πρόδρομων ενεργειών και ιδιαίτερα τη συμβολή των Υπουργών Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Κωστή Χατζηδάκη, σημειώνουμε ότι στις 18 Δεκεμβρίου 2015 αποφάσισε ο Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης τη δέσμευση πίστωσης και τη μεταβίβασή της στο Δήμο Καλαμάτας, που σημαίνει ότι ΤΟΤΕ ΚΑΤΕΣΤΗΣΑΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ και μπορούσε να δημοπρατηθεί – όπως και δημοπρατήθηκε – το συγκεκριμένο έργο, του οποίου η κατασκευή ξεκινά εντός του Σεπτεμβρίου.
Αυτή είναι η διαφορά ανάμεσα στην έκφραση πρόθεσης, που ασφαλώς υπήρξε και την έμπρακτη διάθεση της πίστωσης. Επομένως, ο Δήμος Καλαμάτας είπε όλη την αλήθεια για το συγκεκριμένο θέμα.
Ανδρέας Ν. Καραγιάννης, Αντιδήμαρχος Καλαμάτας».
 
Θάρρος ή αλήθεια
Από την απάντηση προκύπτει το εύλογο συμπέρασμα ότι το 2014 υπήρξε, τουλάχιστον, η πρόθεση να γίνουν έργα. Και πάλι, λοιπόν, ο ισχυρισμός του δημάρχου για μηδενική ανταπόκριση δεν ισχύει.
Από εκεί και πέρα, εμείς έχουμε μπροστά μας τα πρακτικά της ΔΕΥΑΚ που κάνουν λόγο για ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΕΣ ΠΙΣΤΩΣΕΙΣ.
Επίσης, στο ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ του υπουργείου Υποδομών το 2014 υπάρχουν δύο αστερίσκοι: Στον πρώτο γίνεται λόγος ότι μέχρι 31/12/2013 υπάρχουν ήδη πληρωμές σε ενταγμένα έργα και ο δεύτερος που έχει τίτλο: “Υπόλοιπο προς αποπεράτωση”.
Επίσης, το έγγραφο του σημερινού υπουργού Χρ. Σπίρτζη, που αναφέρει ότι η περιβόητη μελέτη ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε από τη ΔΕΥΑΚ στις αρχές του 2015, οπότε και άνοιξαν οι… κρουνοί της χρηματοδότησης.
Τα υπόλοιπα είναι συμπεράσματα για τους αναγνώστες.
Και κάτι τελευταίο. Όλοι μας έχουμε παίξει το παιχνίδι θάρρος ή αλήθεια σε μικρότερη ηλικία και όλοι είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δύσκολη επιλογή. Υπό μία έννοια, ήταν το πρώτο αληθινό αιώνιο δίλημμα στο οποίο κληθήκαμε να απαντήσουμε.
Κακά τα ψέματα, η αλήθεια δεν είναι για όλους. Δεν αντέχεται από όλους ούτε λέγεται από όλους. Ωστόσο, όλοι εκείνοι που εν τέλει και παρά τις όποιες αντιξοότητες επιλέγουν να την υπηρετήσουν, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: Έχουν θάρρος. Το θάρρος της γνώμης τους. Το θάρρος της αλήθειας. Δεν υπάρχει αλήθεια δίχως θάρρος. Πολύ απλά, γιατί το θάρρος είναι το ένα στάδιο πριν την αλήθεια. Είναι το ζέσταμα.
 
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη