Στο χώρο που συγκεντρώθηκαν, για να βρουν καταφύγιο, από τις πρώτες στιγμές του φονικού σεισμού, χιλιάδες Καλαματιανοί, το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου 1986, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τη συμπλήρωση των 30 ετών.
Η βραδιά εντασσόταν στο 10ο μάθημα τοπικής ιστορίας που διοργανώνουν από κοινού ο «Πολιτιστικός Αντίλογος», η ομάδα «Πάμε Βόλτα» και το «Mataroa». Βασικός ομιλητής ήταν ο πρώην δήμαρχος Καλαμάτας, και εκ της ηγετικής ομάδας της Δημοτικής Αρχής του Σταύρου Μπένου το 1986, Χρήστος Μαλαπάνης. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο δημοσιογράφος Ηλίας Μπιτσάνης, ο οποίος ήταν και επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο Δήμο Καλαμάτας κατά την περίοδο των σεισμών, ενώ τη δική του τοποθέτηση στην εκδήλωση έκανε και ο πρώην δήμαρχος Παναγής Κουμάντος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας τα χρόνια των σεισμών.
Και οι τρεις έδωσαν έμφαση στο κλίμα «ομοψυχίας» που επικράτησε, εν μέσω δημοτικής προεκλογικής περιόδου, αμέσως μετά το σεισμό, ενώ στάθηκαν ιδιαίτερα και στη συνεργασία που ακολούθησε τα επόμενα χρόνια μετά τους σεισμούς της Καλαμάτας και έως ότου ολοκληρωθεί το χρονοδιάγραμμα ανασυγκρότησης της πόλης.
Ο συντονιστής της βραδιάς, Ηλίας Μπιτσάνης, χαρακτήρισε τους σεισμούς του ’86 ως το σημαντικότερο γεγονός της νεότερης ιστορίας της Καλαμάτας (εν καιρώ ειρήνης), προσθέτοντας ότι η επέτειος μπορεί να αποτελέσει αφορμή για αναστοχασμούς, αλλά και για το άνοιγμα μιας συζήτησης σε σοβαρή βάση, σχετικά με το μέλλον της πόλης.
Ο κ. Μαλαπάνης μετέφερε τις δικές του μνήμες από το βράδυ του σεισμού της 13ης Σεπτεμβρίου του 1986, την πρώτη εικόνα της απόλυτης καταστροφής που παρουσίαζε η πόλη, αλλά και τις επόμενες αναμνήσεις, στον πιο βαρύ χειμώνα που έχει γνωρίσει η Καλαμάτα μέχρι και σήμερα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που πήρε για την άμεση ανασυγκρότηση και ανοικοδόμηση της πόλης ο τότε δήμαρχος Σταύρος Μπένος, ενώ εξήρε και την αμέριστη συμπαράσταση στην Καλαμάτα από την τότε κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή.
Κλείνοντας την πολύ ενδιαφέρουσα τοποθέτησή του ο κ. Μαλαπάνης τόνισε ότι η Καλαμάτα, 30 χρόνια μετά, πατά πιο «γερά» στα πόδια της, είναι πιο όμορφη… όμως λείπουν τα 22 θύματα που έχασαν τη ζωή τους εκείνο το βράδυ, για τα οποία ζήτησε και κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή απ’ όλους τους παρευρισκομένους.
Στη συνέχεια της εκδήλωσης τις δικές του μνήμες από το 1986 και τα χρόνια που ακολούθησαν μοιράστηκε με το κοινό και ο δήμαρχος που διαδέχθηκε τον Σταύρο Μπένο το 1990 και συνέχισε την ανοικοδόμηση της πόλης, ο Παναγής Κουμάντος.
Και από την πλευρά του ο κ. Κουμάντος έκανε αναφορά στο κλίμα ομόνοιας και ομοψυχίας που επικράτησε αμέσως μετά τους σεισμούς και παρά την έντονη «κομματική πόλωση» που επικρατούσε τα χρόνια εκείνα. Επισήμανε ότι η ομιλία του Χρήστου Μαλαπάνη τον κάλυψε σε μεγάλο βαθμό, ενώ πρόσθεσε τις ενέργειες που έκανε και ο ίδιος τα χρόνια εκείνα στον κομματικό χώρο όπου ανήκε, ώστε να γίνει γνωστό το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετώπιζε η Καλαμάτα.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο σχέδιο ανασυγκρότησης και ανοικοδόμησης της πόλης, που συνεχίστηκε επί της δικής του δημαρχοντίας, τονίζοντας τα έργα… υποδομών και αντιπλημμυρικής προστασίας που έγιναν τα χρόνια εκείνα.
Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρέμβαση του στην εκδήλωση του Παύλου Γκραίκη. Με μοναδικό, γλαφυρό τρόπο εξιστόρησε τις μνήμες του από τις προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων από τα ερείπια της πολυκατοικίας στην οδό Αριστείδου, και ιδιαιτέρως τις στιγμές απεγκλωβισμού της μικρής Μαρίας, 10 ημερών τότε…
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με προβολή βίντεο και συζήτηση των παρευρισκομένων.
Το «παρών» έδωσαν στην εκδήλωση πλήθος πολιτών της Καλαμάτας και αρκετοί αυτοδιοικητικοί εκείνης της περιόδου. Επίσης, ο πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και νυν στέλεχος της ΛΑΕ Θανάσης Πετράκος, ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Μίλτος Χρυσομάλλης, καθώς και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο Δήμο Καλαμάτας, Μανώλης Μάκαρης κ.α.
Εντύπωση προκάλεσε η απουσία στελεχών της Δημοτικής Αρχής από την εκδήλωση, πλην του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Χάρη Βγενή.
του Κώστα Γαζούλη