5 σοβαρά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας από τις πλημμύρες

5 σοβαρά τραυματίες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας από τις πλημμύρες

Δήμαρχος μόνος με τις ευθύνες του ο κ. Νίκας 
Στο… κενό να μεταθέσει ευθύνες για αντιπλημμυρικά έργα στην κυβέρνηση Σαμαρά  
Την ώρα που η Καλαμάτα και η Μεσσηνία συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές τους από το χτύπημα της κακοκαιρίας, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας έψαχνε για… εξιλαστήρια θύματα. Τα βρήκε στην κυβέρνηση Σαμαρά το 2013, όταν κατέθεσε έναν κατάλογο έργων και δεν του δόθηκε η αναγκαία χρηματοδότηση.
Πριν περάσουμε, όμως, στην απόδοση ευθυνών, να αναφέρουμε κάτι που μάθαμε από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και ιατρό- καρδιολόγο, Μανώλη Μάκαρη, ο οποίος εκείνη τη μαύρη” νύχτα” εφημέρευε στο νοσοκομείο. Εκτός από τους τρεις νεκρούς, είχαμε και τη μεταφορά πέντε (5) συνδημοτών μας στο νοσοκομείο. Οι δύο είχαν υποστεί έμφραγμα και οι υπόλοιποι τρεις έφεραν παθολογικά τραύματα, αιτία της πλημμύρας που σκέπασε την Καλαμάτα.
Περνάμε τώρα στην ουσία. Ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας ηγείται του Δήμου από τον Ιανουάριο του 2007 και θα συνεχίσει μέχρι το 2019. Όλα αυτά τα χρόνια δεν προχώρησε καμία σοβαρή αντιπλημμυρική μελέτη για την προστασία της πόλης. Οι δύο που εξαγγέλθηκαν θα ξεκινήσουν από τη σημερινή κυβέρνηση, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, και την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής, με ελλιπή έως ανύπαρκτη προετοιμασία σε μία αναμενόμενη νεροποντή, τα φρεάτια που δεν είχαν καθαριστεί, τα μπάζα που είχαν πεταχτεί στο ρέμα “Κερεζένια”, τα ρέματα που δεν είχαν καθαριστεί όπως θα έπρεπε, ο ελλιπής σχεδιασμός για τη διευθέτηση ομβρίων και, φυσικά, η κατασκευή του περιμετρικού, είναι θέματα που, αν είχαν προβλεφθεί, η καταστροφή θα μπορούσε να έχει περιοριστεί.
Υπάρχει στη “Διαύγεια” κάποια απόφαση δημάρχου που ανατρέπει τα παραπάνω “πρέπει” σε ένα αναμενόμενο φυσικό γεγονός; Έτσι, ο δήμαρχος έπρεπε να βρει έναν “ένοχο”.
Και γιατί δεν έκανε έργα αντιπλημμυρικής προστασίας το 2007, το 2008, το 2009, το 2010, όταν στο ταμείο του Δήμου έμπαιναν χρήματα για… κορδέλες και κινέζικες πλάκες; Ο λόγος είναι απλός. Τα έργα υποδομών δε φαίνονται, γιατί είναι κάτω από την επιφάνεια, άρα δεν δίνουν και ψήφους. Οι κάθε είδους αναπλάσεις κάνουν το αντίθετο.
Επί των γεγονότων. Προχθές, με μία ξαφνική επίσημη ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του Δήμου Καλαμάτας, διαβάσαμε ότι από το 2013 ο Δήμος Καλαμάτας μετά τις πλημμύρες του Νοεμβρίου, που ήταν μικρότερης έντασης από τις πρόσφατες, είχε προβεί στη σύνταξη εμπεριστατωμένου υπομνήματος, το οποίο υποβλήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών (τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2013), στο Μέγαρο Μαξίμου και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Καλαμάτας, το υπόμνημα περιλάμβανε αναλυτική καταγραφή των προβλημάτων, προτάσεις θεραπείας τους και ζητούνταν χρηματοδότηση –μεταξύ άλλων – για αντιπλημμυρικά έργα ύψους τουλάχιστον 3.450.000 ευρώ. Ο Δήμος Καλαμάτας αναφέρει ότι υποβλήθηκαν αιτήματα για πραγματοποίηση των παρακάτω έργων:
1. Επαναφορά της διατομής του ποταμού Άρι στο αρχικό της εύρος καθώς και αφαίρεση της βλάστησης, με εκτιμώμενο κόστος 300.000 ευρώ
2. Άμεση αποκατάσταση πρανών ρεμάτων και καθαρισμός, με εκτιμώμενο κόστος 300.000 ευρώ
3. Επανεξέταση λειτουργίας αντλιοστασίων ΓΟΕΒ και καθαρισμός καναλιών, πρωτευόντων και δευτερευόντων (έργο της Περιφέρειας)
4. Αντιπλημμυρική προστασία Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, με εκτιμώμενο κόστος 1.200.000 ευρώ
5. Αποχέτευση ομβρίων εθνικού δρόμου Τρίπολης – Καλαμάτας, από ΤΕΙ έως κόμβο Ζαφείρη, με εκτιμώμενο κόστος 1.500.000 ευρώ
6. Προστασία συνοικισμού Κατσαραίικα Τοπικής Κοινότητας Λαιΐκων, με εκτιμώμενο κόστος 150.000 ευρώ κ.λπ.
 
Ανάρτηση Σαμαρά

10samaras-1.jpg

Με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δείχνει το δήμαρχο Καλαμάτας, Παναγιώτη Νίκα, ως “πρωταγωνιστή” των όσων συνέβησαν στην Καλαμάτα. “Οι Δήμοι οφείλουν να κατασκευάσουν αγωγούς ομβρίων υδάτων” και “δεν είναι 3 σπίτια που έχουν πληγεί, αλλά 103…”, υποστηρίζει ο πρώην πρωθυπουργός, μετά και την περιοδεία του στις πληγείσες περιοχές.
Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του σημειώνει ο κ. Σαμαράς: «Περπάτησα σπίτι σπίτι από την οδό Αθηνών ως το Φραγκοπήγαδο και, δυστυχώς, διαπίστωσα ότι δεν είναι 3 σπίτια που έχουν πληγεί, αλλά 103… Μιλάμε για πραγματικές ανθρώπινες τραγωδίες… Μέσα σε 3 ώρες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι το βιός τους. Αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε τι πρέπει να γίνει, ώστε να μην ξανασυμβεί μια τέτοια καταστροφή… Το πρώτο πράγμα είναι πως οι Δήμοι οφείλουν να κατασκευάσουν αγωγούς ομβρίων υδάτων. Το δεύτερο το οποίο πρέπει να γίνει είναι να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους πληγέντες… Από το πρωί κινητοποίησα τους ευρωβουλευτές που ήδη έκαναν παρέμβαση στην Κομισιόν… Οι άνθρωποι εδώ δεν πρέπει να χάσουν την ελπίδα τους ότι θα ξαναχτίσουν το μαγαζάκι τους ή την οικοσκευή τους… Οι Μεσσήνιοι και ειδικά οι Καλαματιανοί έχουμε περάσει πολλά και ακόμα δυσκολότερα… Είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε και τώρα να ξεπεράσουμε αυτή τη μεγάλη καταστροφή”.
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη