Αυτοψία στους αρχαιολογικούς χώρους και καταγραφή των προβλημάτων από τη θεομηνία

Αυτοψία στους αρχαιολογικούς χώρους και καταγραφή των προβλημάτων από τη θεομηνία

Ύστερα από τη θεομηνία που έπληξε τη Μεσσηνία στις 7 Σεπτεμβρίου, ειδικό εντεταλμένο κλιμάκιο  της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, υπό το συντονισμό και την καθοδήγηση  της προϊσταμένης Ε. Μηλίτση, διενήργησε από την πρώτη στιγμή αυτοψία, προκειμένου να διαπιστώσει και να καταγράψει το είδος και την έκταση των προβλημάτων που έχουν προκύψει σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους αρμοδιότητάς της.
Tα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίσθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης και στον αρχαιολογικό χώρο των Ακοβίτικων (πρωτοελλαδικό μέγαρο και ιερό Ποσειδώνος) στην Καλαμάτα, τα οποία ωστόσο δεν αφορούν στα ίδια τα μνημεία, αλλά κυρίως στον περιβάλλοντα χώρο τους και στην προσβασιμότητα σε αυτά.
Ήδη στο χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης άρχισαν οι εργασίες καθαρισμού των αγωγών ομβρίων, από συνεργεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας και της Εταιρείας Μεσσηνιακών Σπουδών, που έχει την ευθύνη των ανασκαφών του χώρου.
Με αυθημερόν ενέργειες της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ προχώρησε κατεπειγόντως η έγκριση χορήγησης όλων των απαραίτητων πιστώσεων για την αποκατάσταση της προσβασιμότητας και τον καθαρισμό των μνημείων από την ιλύ και λοιπά παρασυρμένα από τα όμβρια ύδατα υλικά στους εν λόγω αρχαιολογικούς χώρους, αλλά και σε οποιοδήποτε άλλο μνημείο κρίνεται απαραίτητο.
Οι αρχαιολογικοί χώροι της Αρχαίας Μεσσήνης και των Ακοβίτικων θα παραμείνουν κλειστοί για το κοινό μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασής τους, που αναμένεται κατά το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα.
 
Η Αρχαία Μεσσήνη βυθίστηκε στη λάσπη
Λάσπη, κορμούς, ογκόλιθους, σπασμένα κλαδιά μετέφερε η θεομηνία στην Αρχαία Μεσσήνη. Χιλιάδες τόνοι λάσπης, που κατέκλυσαν το γειτονικό χωριό, μεταφέρθηκαν αστραπιαία στον αρχαιολογικό χώρο και τον κάλυψαν. Ο ανασκαφέας Πέτρος Θέμελης παλεύει με τους εργάτες να καθαρίσει το χώρο με αντλίες και εύχεται να είχε περισσότερες.
«Να, εδώ είμαστε, με τους εργάτες της ανασκαφής», δήλωσε στην εφημερίδα «Έθνος» και συνέχισε: «Μόνο που αντί να κάνουμε ανασκαφή, αντλούμε ύδατα και, κυρίως, λάσπη».
Όπως εξηγεί, το αντικρινό βουνό κάηκε το καλοκαίρι του 2014, τότε που είχε κινδυνεύσει και η αρχαία Μεσσήνη. Έτσι, τα νερά της βροχής δεν απορροφήθηκαν από δέντρα και κατέβηκαν μέχρι τον κάμπο ορμητικά. Μετατράπηκαν σύντομα σε λάσπη, η οποία έχει σκεπάσει τα πάντα και μαζί παρέσυραν φερτά υλικά που τα εναπόθεσαν και αυτά στο χωριό, στον αρχαιολογικό χώρο και στις γύρω περιοχές.
Σε ερώτησή αν υπήρξε πρόβλημα και στο μουσείο, απάντησε πως υπήρξε, αλλά, ευτυχώς, δεν ήταν εκτεταμένο και έχει ήδη αντιμετωπιστεί. Μπήκαν νερά και λάσπες που αντλήθηκαν αμέσως και ακολούθησε καθαρισμός. Αυτό ήταν πιο «εύκολο», κάτι που δεν ισχύει για τον αρχαιολογικό χώρο. Αυτήν τη στιγμή έχουν καταστραφεί διαδρομές για το κοινό μέσα στην Αρχαία Μεσσήνη. Πρέπει, ωστόσο, να αντληθούν τα νερά και οι λάσπες ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος των καταστροφών.
Στην Αρχαία Μεσσήνη επρόκειτο να εγκαινιαστεί σήμερα έκθεση με τίτλο «Θώρακες, άλογα και άνθη». Περιλαμβάνει γλυπτά της Αλεξάνδρας Αθανασιάδη και νωπογραφίες της Ιόλης Ξιφαρά, σε επιμέλεια της Λουΐζας Καραπιδάκη.
Η κα Καραπιδάκη διαβεβαίωσε πως τα έργα τέχνης δεν έπαθαν τίποτα από τις βροχοπτώσεις και ότι, φυσικά, τα εγκαίνια αναβάλλονται, θα γίνουν ωστόσο μόλις αποκατασταθεί ο χώρος.
Όπως σημειώνει ο Π. Θέμελης για την έκθεση, που ήδη λειτουργούσε «στο μνημειώδες Γυμνάσιο της Αρχαίας Μεσσήνης, όπου τα νιάτα της μεσσηνιακής επικράτειας ασκούνταν σε γυμνικά και ιππικά αγωνίσματα, αυτή θα προσφέρει στον επισκέπτη του αρχαιολογικού χώρου μια μοναδική εμπειρία μετάβασης από το σύγχρονο στον αρχαίο κόσμο της δημιουργίας, της θέασης και της ακρόασης».