Π. Νίκας: «Μείζον ζήτημα για την Καλαμάτα να ανοίξει το συντομότερο το αεροδρόμιο»

Π. Νίκας: «Μείζον ζήτημα για την Καλαμάτα να ανοίξει το συντομότερο το αεροδρόμιο»

«Η Καλαμάτα δεν είναι ένας δρόμος…- Η πόλη δεν καταστράφηκε ούτε βομβαρδίστηκε»
 
 Έκτακτη συνέντευξη Τύπου  – ενημέρωση εφ’  όλης της ύλης παραχώρησε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας, μια μέρα μετά τη θεομηνία που έπληξε την περιοχή.
Ο κ. Νίκας τόνισε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, με συχνές συσκέψεις, και μέχρι την Τετάρτη θα έχουν καταγραφεί όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Δήμος, ώστε τότε να μεταβεί στην Αθήνα και να ζητήσει βοήθεια από την Πολιτεία.
Πρωτεύον αυτή τη στιγμή για το Δήμο, όπως υπογράμμισε ο δήμαρχος, είναι και τα 100 σχολεία να ανοίξουν χωρίς το παραμικρό πρόβλημα τη Δευτέρα, όπως και ευελπιστεί ότι θα γίνει, καθώς ήδη ξεκίνησαν οι επισκευές σε όσα αντιμετωπίζουν μικροπροβλήματα.
Ο κ. Νίκας τόνισε ότι είναι ανάγκη να δώσουμε προς τα έξω την ακριβή διάσταση της κατάστασης στην πόλη, η οποία ούτε βομβαρδισμένη είναι ούτε κατεστραμμένη. Συνεχίζει να λειτουργεί και περιμένει τους επισκέπτες ομαλά στην περιοχή, επουλώνοντας παράλληλα τα τραύματα που άφησε πίσω της η θεομηνία. Επισήμανε δε, ότι μείζον ζήτημα αποτελεί η λειτουργία του αεροδρομίου, καθώς αναμένονται αυτές τις ημέρες 7.000 επισκέπτες, και η Πολεμική Αεροπορία, με τη συμβολή της Περιφέρειας, εργάζονται ώστε να γίνει το συντομότερο δυνατό.
Επίσης σημαντικό πρόβλημα χαρακτήρισε τον αυτοκινητόδρομο, που έκλεισε, αλλά ξεπεράστηκε, λέγοντας όμως ότι ήταν πρωτοφανής η ποσότητα νερού που έπεσε στο σημείο.
Αναφορικά με την κατάσταση στο νερό, ο κ. Νίκας εξήγησε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τη διακοπή ρεύματος, ελέγχθηκε το νερό και δε διαπιστώθηκε μόλυνση, ενώ ήδη έχει ξεπεραστεί και η θολότητα και από σήμερα (σ.σ. χθες) έχει επανέλθει κανονικά και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας στους πολίτες.
Στη συνέχεια δήλωσε ευχαριστημένος σε γενικές γραμμές με την κατάσταση που βρίσκεται η πόλη σήμερα, τονίζοντας ότι από την πρώτη στιγμή τα συνεργεία του Δήμου βρίσκονται στο δρόμο και εργάζονται, ώστε να επανέλθει στους ρυθμούς της το συντομότερο.
Αναφορικά με τις ενέργειες της κυβέρνησης, δήλωσε ότι είναι ευχάριστο που αμέσως τρεις υπουργοί βρέθηκαν στην περιοχή, αλλά θα περιμένει να δει τη βοήθεια και στην πράξη, και τότε θα είναι πραγματικά ευχαριστημένος, ενώ επισήμανε ότι η πόλη προσδοκά αρκετά από τη βοήθεια του συντοπίτη μας υπουργού κ. Χαρίτση. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν η κατασκευή του περιμετρικού έχει ευθύνες για την καταστροφή σε γειτονιές της Καλαμάτας, ο δήμαρχος απάντησε ότι προφανώς υλικά ήρθαν καθώς ο δρόμος είναι ακόμα εργοτάξιο, αλλά εξήρε και την εταιρεία που κατασκευάζει το έργο και από την πρώτη στιγμή διέθεσε στο Δήμο δεκάδες μηχανήματα για την αποκατάσταση των ζημιών. Στη συνέχεια, ο Παναγιώτης Νίκας χαρακτήρισε ως σημαντικότερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος της Καλαμάτας και τα οποία επηρεάζουν άμεσα την τοπική οικονομία.
Ερωτώμενος για τα αντιπλημμυρικά έργα που έχει ως προτεραιότητα ο Δήμος, ανέφερε το έργο του αγωγού Θουρία – Ασπρόχωμα, κόστους 3 εκ., που χρηματοδοτείται από το υπουργείο Υποδομών και ξεκινά μέσα στο Σεπτέμβριο, ενώ η Περιφέρεια ξεκινά έργο αξίας 800 χιλ. για την αντιπλημμυρική προστασία στη Ν. Είσοδο. Όπως είπε ακόμη ο δήμαρχος, ο Δήμος θα χρηματοδοτήσει αντιπλημμυρικά έργα σε Ευριπίδου – Ακρίτα και Φαρών. Πρόκειται, μάλιστα, να ζητήσει για διάφορα έργα χρηματοδότηση 5 εκ. ευρώ.
Σ’ αυτό το σημείο και ερωτώμενος για το γεγονός ότι και το 2013 είχε αντιμετωπίσει η περιοχή της Αθηνών ανάλογα προβλήματα, ο κ. Νίκας άφησε υπαινιγμούς για την πρώην κυβέρνηση, λέγοντας ότι τότε, όταν τα προβλήματα στην περιοχή ήταν ηπιότερα, είχε ζητήσει με υπόμνημα χρήματα για αντιπλημμυρικά από την τότε κυβέρνηση χωρίς να λάβει…
Ερωτήθηκε σ’ αυτό το σημείο αν είχε υποβληθεί κάποια μελέτη, αλλά απάντησε ότι είχε γίνει καταγραφή των προβλημάτων και ζητήθηκε ενίσχυση, η οποία δε δόθηκε ποτέ… λέγοντας, επίσης, ότι κατανοεί τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η χώρα.
Κλείνοντας αυτή την ενημέρωση επισήμανε την ανάγκη να τονιστεί το ακριβές μέγεθος της καταστροφής που υπέστη η πόλη και να δοθεί προς τα έξω η πραγματική εικόνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η «Καλαμάτα δεν είναι ένας δρόμος…». Πρόσθεσε δε και «εγκλήματα» που έγιναν κατά το παρελθόν, καθώς ποτάμια και ρέματα 3 και 4 μέτρων καταλήγουν στην παραλία σε 30 εκ., και «όταν τα σπίτια που χτίστηκαν επάνω “πνιγούν”, τότε οι πολίτες θα ζητούν ευθύνες από τους δημάρχους…».
 
Του Κώστα Γαζούλη