Γ. Μπέζος: «Στόχος το 2014 να εξοικονομούμε 1,5 εκατ. ευρώ»
Της Βίκυς Βετουλάκη
Η εξοικονόμηση 1,5 εκατ. ευρώ από τρεις πηγές εξόδων (πετρέλαιο, οξυγόνο, ρεύμα) είναι ο στόχος της διοίκησης του Νοσοκομείου Καλαμάτας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο κ. Γ. Μπέζος, με αφορμή την ολοκλήρωση του έργου της ηλιοθερμίας του κτηρίου, το οποίο ήδη εξασφάλισε το α΄ τρίμηνο το ποσό περίπου των 80.000 ευρώ.
Το αμέσως επόμενο βήμα είναι το Νοσοκομείο Καλαμάτας να αποκτήσει αυτάρκεια ως προς τη χρήση ιατρικού οξυγόνου, με την παραγωγή του σε δικές του εγκαταστάσεις, με ταυτόχρονη εξοικονόμηση ενός πολύ σημαντικού ποσού.
Για το έργο της ηλιοθερμίας μίλησαν χθες σε συνέντευξη Τύπου στο νοσοκομείο ο κ. Μπέζος, ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών Παναγιώτης Χαρίτος, ο ηλεκτρολόγος – μηχανικός Αναστάσιος Βλαχοδημητρόπουλος και η πολιτικός μηχανικός Σοφία Κορακοβούνη.
Ηλιοθερμία
Ο κ. Μπέζος ανακοίνωσε την ολοκλήρωση του έργου της ηλιοθερμίας, τονίζοντας ότι είναι το μεγαλύτερο δημόσιο που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στη χώρα μας. Πρόκειται για σημαντικό και πρωτοποριακό έργο που έρχεται να προσδώσει πολλαπλά οφέλη τόσο στην εξοικονόμηση της ενέργειας και στη μείωση της οικονομικής δαπάνης του νοσηλευτικού ιδρύματος για την προμήθεια πετρελαίου όσο και στην προστασία του περιβάλλοντος, με την καθοριστική μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2.
Το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΕΣΠΑ με 776.130 ευρώ. Πρόκειται για την προμήθεια και εγκατάσταση του ηλιοθερμικού συστήματος στο νοσοκομείο, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση των χώρων και την παραγωγή ζεστών νερών χρήσης. Εγκαταστάθηκε δε πεδίο ηλιακών συλλεκτών, 235 τεμαχίων συνολικής συλλεκτικής επιφάνειας 535 τ.μ., στις στέγες του ιδρύματος.
Από το έργο αναμένεται συνολική ενεργειακή εξοικονόμηση που εκτιμάται συντηρητικά στο 38,3% της σημερινής κατανάλωσης σε πετρέλαιο και ηλεκτρικό ρεύμα ή περίπου 350.000 ευρώ ετησίως.
Παράλληλα, από την ηλιοθερμική εγκατάσταση θα παράγονται περίπου 1.615.411 KWh θερμότητας ετησίως για τις ανάγκες του νοσοκομείου για θέρμανση των χώρων και παραγωγή ζεστών νερών χρήσης. Οι δε εκπομπές CO2 θα μειωθούν κατά 546,2 τόνους ετησίως.
«Δύο χρόνια τώρα μαζί με τους συνεργάτες μου δίνουμε καθημερινά ένα μεγάλο αγώνα, ώστε ωριμάζοντας ολοκληρωμένες προτάσεις να αξιοποιούμε και το τελευταίο ευρώ που μπορούμε μέσω της μοναδικής χρηματοδοτικής δυνατότητας των κοινοτικών πόρων. Είμαστε περήφανοι και ικανοποιημένοι, διότι αυτό που οραματιστήκαμε τότε, σήμερα αποτελεί πραγματικότητα.
Το οικονομικό όφελος για το νοσοκομείο από αυτό το σημαντικό έργο θα είναι μεγάλο. Τα πρώτα δείγματα απόδοσης – από τον Ιούλιο που έχει τεθεί σε μερική λειτουργία- θα έλεγα ότι είναι εντυπωσιακά. Είχαμε πει από την πρώτη στιγμή ότι αποτελεί υπερβολή έως και πρόκληση στην πιο ηλιόλουστη περιοχή της Ευρώπης να δαπανάς ετησίως 1.000.000 ευρώ για την προμήθεια πετρελαίου. Αυτό πια τελείωσε, αποτελεί παρελθόν. Σε αυτή τη φάση προχωρούμε στη μερική υποκατάσταση του πετρελαίου και σε λίγο στην ολική με την έλευση του φυσικού αερίου. Συγχαρητήρια σε όλους τους συνεργάτες μου. Ο αγώνας και η συλλογική προσπάθεια συνεχίζονται με ακόμα πιο εντεινόμενους ρυθμούς», ανέφερε ο διοικητής του νοσοκομείου.
Και ιατρικό οξυγόνο
Ο κ. Μπέζος αναφέρθηκε στο στόχο εξοικονόμησης 1,5 εκατ. ευρώ, μειώνοντας τις τρεις βασικές πηγές εξόδου για το νοσοκομείο, που είναι το πετρέλαιο, το ιατρικό οξυγόνο και το ρεύμα. Μετά την παρέμβαση για τις δαπάνες του πετρελαίου, σειρά έχει τώρα το ιατρικό οξυγόνο. Κάθε χρόνο, παρατήρησε, δαπανώνται 350.000 ευρώ για την αγορά ιατρικού οξυγόνου. Ήδη έχει κατατεθεί και εγκριθεί από το υπουργείο πρόταση για την εγκατάσταση στο νοσοκομείο δύο συγκροτημάτων παραγωγής οξυγόνου.
Το επόμενο χρονικό διάστημα ο φάκελος του έργου αναμένεται να κατατεθεί στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή για ένταξη στο ΕΣΠΑ και χρηματοδότησή του.
Τέλος, ο διοικητής ανακοίνωσε ότι έχει ετοιμασθεί συνολική πρόταση για τη νέα προγραμματική περίοδο, η οποία θα έχει ως βάση την καινοτομία και την ενεργειακή εξοικονόμηση. Ο κ. Μπέζος είπε ότι θα δώσει έμφαση στην ηλεκτρική ενέργεια, είτε μέσα από την εξοικονόμηση είτε μέσα από την παραγωγή.
Για το έργο της ηλιοθερμίας, ο κ. Χαρίτος είπε ότι η απόσβεση της δαπάνης θα γίνει μέσα σε 3 χρόνια, ενώ θα έπρεπε να έχει υλοποιηθεί εδώ και πολλά χρόνια. Για το δε έργο παραγωγής ιατρικού οξυγόνου, έχει υπολογισθεί ότι θα γίνει απόσβεση μέσα σε 1,5-2 χρόνια.
Ο κ. Βλαχοδημητρόπουλος πρόσθεσε ότι τα έργα αυτά θα εξασφαλίσουν την καλή και εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου για μια δεκαετία.
Κλείνοντας τη συνέντευξη ο κ. Μπέζος είπε ότι χθες βγήκε νέα προκήρυξη για 6 νέους επικουρικούς γιατρούς, ενώ έγινε και ο διαγωνισμός για τρία υποέργα που αφορούν στην εργολαβία για την αντικατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού.