Ο νέος νόμος που αφορά τις δημόσιες συμβάσεις έργων, η εφαρμογή του οποίου ξεκίνησε από τον Αύγουστο, αλλά κυρίως οι πολύ υψηλές σε ορισμένες περιπτώσεις εκπτώσεις που κατακυρώνονται σε δημοπρασίες έργων, ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν συνάντηση στην έδρα της περιφέρειας.
Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε προχθές στα πλαίσια συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής, είχαν κληθεί και συμμετείχαν οι Διευθυντές των τεχνικών υπηρεσιών όλων των περιφερειακών ενοτήτων, αλλά και ο Διευθυντής της κεντρικής υπηρεσίας στην Τρίπολη.
Καθώς, το νομοθετικό πλαίσιο, δεν αφήνει περιθώρια αποκλεισμού των πολύ υψηλών ποσοστών εκπτώσεων που καταθέτουν ανάδοχοι εργολάβοι, συμφωνήθηκε σε αυτές τις περιπτώσεις, να ζητείται τεκμηρίωση από το μειοδότη για το πώς θα εκτελέσει το έργο.
Πάντως, το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για την ποιότητα των έργων που κατασκευάζονται, αφού πλέον κατακυρώνονται έργα ακόμα και με έκπτωση άνω του 70%!
Υψηλές εκπτώσεις
Κατά τη σύσκεψη στην περιφέρεια, τονίσθηκε στα τεχνικά στελέχη, η πιστή και απαρέγκλιτη τήρηση του νέου νόμου.
Η Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και αντιπεριφερειάρχης έργων Ντίνα Νικολάκου, ερωτώμενη από το «Θ» σημείωσε ότι ο νέος νόμος φέρνει αρκετά καινούργια δεδομένα στον τρόπο των δημοπρατήσεων έργων και αυτά αναλύθηκαν στη συνάντηση από το Διευθυντή της κεντρικής υπηρεσίας των τεχνικών έργων κ. Κωστόγιαννη. Οι αλλαγές, εστιάζονται κυρίως σε ζητήματα που αφορούν προθεσμίες, αλλά και τη διενέργεια ηλεκτρονικών διαγωνισμών για τα τεχνικά έργα, οι οποίοι αν και θα έπρεπε, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα από το υπουργείο. Εκτιμάται ότι αυτό θα γίνει εντός του 2017.
Ένα μεγάλο μέρος της συζήτησης, επικεντρώθηκε στο φαινόμενο των υψηλών εκπτώσεων σε δημόσια έργα. Το τελευταίο διάστημα σε διαγωνισμούς έργων παρατηρούνται ακόμα και ποσοστά εκπτώσεων που πλησιάζουν να αγγίξουν το 80%.
«Ενώ αρχικά, αυτό το φαινόμενο είχε εμφανισθεί σε ορισμένες περιφερειακές ενότητες, τώρα φαίνεται ότι επεκτείνεται σε όλες. Βέβαια, ο κ. Κωστόγιαννης, μας ενημέρωσε ότι το φαινόμενο έχει εμφανισθεί σε όλη την Ελλάδα. Αυτό οφείλεται στην οικονομική κρίση, όμως έχει να κάνει και με την κατάργηση των εγγυήσεων. Δηλαδή, παλαιότερα όταν υπήρχε υψηλό ποσοστό έκπτωσης, ο νόμος υποχρέωνε τον εργολάβο να καταθέσει μεγαλύτερο ποσό εγγύησης. Αυτό, λόγω της κρίσης και επειδή μόνο όσοι κατέθεταν υψηλές εγγυητικές επιστολές μπορούσαν να υποβάλλουν προσφορά, καταργήθηκε για να μπορούν να συμμετέχουν και οι μικροί εργολάβοι. Αυτή τη στιγμή, όπως έχει το νομικό πλαίσιο, όταν έχεις μια μεγάλη έκπτωση και επειδή οι διαγωνισμοί είναι μειοδοτικοί, δεν μπορείς να παρέμβεις και να επαναπροκηρύξεις το έργο επειδή είναι μεγάλη η έκπτωση. Ωστόσο, οφείλουμε να έχουμε απόλυτη εποπτεία και παρακολούθηση των έργων αυτών, ώστε να παραδίδονται ποιοτικά όπως πρέπει. Γι’ αυτό όταν έχουμε μεγάλες εκπτώσεις, πρέπει να υπάρχει ειδική τεκμηρίωση από τον προσφέροντα. Αν, δηλαδή, ένα έργο έχει προϋπολογισμό 1 εκατομμύριο ευρώ και δίνεται έκπτωση 70%, πρέπει να μας τεκμηριώσει ο εργολάβος πως θα το εκτελέσει με 300.000 ευρώ», παρατήρησε η κα Νικολάκου.
Τεκμηρίωση
Η αντιπεριφερειάρχης στη συνέχεια επισήμανε ότι συζητήθηκε με τα στελέχη των τεχνικών υπηρεσιών, αν αιτία των μεγάλων εκπτώσεων είναι οι υψηλοί προϋπολογισμοί των έργων, όμως διευκρινίσθηκε ότι οι τιμές καθορίζονται με στοιχεία και πίνακες του υπουργείου.
Επίσης, στη συνάντηση τέθηκε και το θέμα των νέων πρότυπων τευχών δημοπράτησης που ορίζει ο νέος νόμος, τα οποία δεν έχουν σταλεί ακόμα από το υπουργείο και μπορεί να δημιουργήσει καθυστερήσεις στη δημοπράτηση έργων. Μάλιστα, το θέμα αυτό, μαζί και με άλλες διευκρινίσεις που απαιτούνται, τέθηκαν από την κα Νικολκαου στον Υπουργό κ. Σπίρτζη κατά τα εγκαίνια του πρώτου τμήματος της Ολυμπίας Οδού.
«Στη συνάντηση καταλήξαμε ότι πρέπει πρώτον, η υπηρεσία να επικοινωνήσει με το υπουργείο για να σταλούν άμεσα οι διευκρινίσεις, ώστε να μην έχουμε επισφάλειες σε καμία δημοπρασία έργου. Δεύτερον, να είμαστε σε επιφυλακή για τις μεγάλες εκπτώσεις. Όταν σταλούν τα νέα τεύχη δημοπράτησης, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση, ώστε εκεί να έχουμε και τις παρατηρήσεις από τις υπηρεσίες.
Πάντως, και ο κ. Κωστόγιανης και ο κ. Γιαννακέας των τεχνικών έργων Μεσσηνίας, συμμετέχουν στο Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων της περιφέρειας. Και οι δύο συμφωνούν ότι αυτή τη χρονική στιγμή δεν μπορούμε να παρέμβουμε, παρά μόνο να παρακολουθούμε πολύ στενά την εκτέλεση των έργων. Ο κ. Γιαννακέας μάλιστα επισήμανε, ότι υπάρχουν περιπτώσεις έργων με μεγάλες εκπτώσεις, τα οποία δεν έχουν καλή πορεία και παρουσιάζουν μεγάλες καθυστερήσεις. Αυτό πιστεύω δεν είναι απόλυτο, διότι υπάρχουν κι άλλα έργα που δεν έχουν μεγάλες εκπτώσεις και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα. Είναι βέβαιο πάντως ότι ο νόμος πρέπει να μας θωρακίσει απέναντι στις πολύ μεγάλες εκπτώσεις. Πρέπει να υπάρχει απόλυτη τεκμηρίωση από τον ανάδοχο. Όταν το υπουργείο δίνει τιμές για ένα υλικό – οι οποίες είναι ο μέσος όρος-, πως είναι δυνατόν να λέει κάποιος «εγώ θα το βρω 60% ποιο φτηνό». Όλα αυτά μας προβληματίζουν και αφού δεν μπορούμε να παρέμβουμε, μόνη λύση είναι η αυστηρή επίβλεψη. Είναι θετικό βέβαια, να πετυχαίνουμε μεγάλες εκπτώσεις σε ένα έργο, γιατί από τις εκπτώσεις των δημοσίων έργων μπορούμε και κάνουμε άλλα έργα, δεν είναι όμως μόνο το οικονομικό σκέλος σε αυτή την υπόθεση. Γιατί έχουμε δει δημόσια έργα να κατασκευάζονται και αμέσως μετά να θέλουν συντήρηση», κατέληξε η κα Νικολάκου.
Της Βίκυς Βετουλάκη