Εκτίμηση της γεωργικής ζημιάς των ομοειδών ειδών, σε επίπεδο παραγωγού, με απεξάρτηση από το όριο των 500 στρεμμάτων, ζητά με επιστολή του από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη, το γενικό γραμματέα του υπουργείου και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Β. Έξαρχο, ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας, Παναγιώτης Αλευράς.
Αφορμή του αιτήματος είναι η μη αποζημίωση, λόγω αυτού του κανόνα, των ελαιοπαραγωγών της Κυπαρισσίας, καθώς μπορεί να κάηκαν 5.000 ελαιόδενδρα, όμως η έκταση είναι μικρότερη των 500 στρεμμάτων.
Από 500 στρ. και πάνω
Όπως σημείωσε χθες σε δηλώσεις του ο κ. Αλευράς, από τις πυρκαγιές στις 28 και 29 Μαΐου στις περιοχές «Γιαννίτσαινα» και «Καρτελάς- Καλαμάκι» στην Κυπαρισσία υπήρξε ολοσχερής καταστροφή στους ελαιώνες. Ο αριθμός των ελαιοδένδρων που κάηκαν είναι πάνω από 5.000 και η έκταση της ζημιάς υπερβαίνει τα 300 στρέμματα. Ωστόσο, η έκταση υπολείπεται των 500 στρεμμάτων που είναι «το κατώφλι» και η προϋπόθεση για την υπαγωγή στο πρόγραμμα Κρατικών Ενισχύσεων.
«Η ιδιαιτερότητα, όμως, της περίπτωσης αυτής είναι ότι η προκύπτουσα οικονομική ζημιά δεν είναι ανάλογη της έκτασης, αλλά πολύ μεγαλύτερη, καθώς τα περισσότερα ελαιόδενδρα ήταν μεγάλης ηλικίας και πολλά απ’ αυτά αιωνόβια και ιστορικής σημασίας. Επιπρόσθετα, η οικονομική επίπτωση είναι εξαιρετικά δεινή για σημαντικό αριθμό παραγωγών, για τους οποίους η απώλεια προσεγγίζει το σύνολο του φυτικού κεφαλαίου της γεωργικής τους εκμετάλλευσης, οδηγώντας τους σε οικονομικό αδιέξοδο.
Τα ισχύοντα από το θεσμικό πλαίσιο για περίπτωση πυρκαγιάς, βάσει του οποίου τα 500 στρέμματα ορίζονται ως κατώφλι ζημιάς για αποζημίωση, οδηγούν σε στρέβλωση της αντικειμενικότητας. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι μπορεί να εγκριθεί αποζημίωση για γεωργική έκταση μόλις 20 στρεμμάτων μόνο και μόνο επειδή ανήκουν σε μια ευρύτερη περιοχή 510 στρεμμάτων, της οποίας τα υπόλοιπα 490 στρέμματα, δηλαδή το 96%, είναι δασικά. Αντίστροφα, δε θα τύχουν αποζημίωσης 490 στρέμματα αμιγούς γεωργικής έκτασης, επειδή η συνολικά ζημιωθείσα έκταση υπολείπεται των 500 στρεμμάτων», τόνισε ο κ. Αλευράς.
Άδικο
Ο κ. Αλευράς χαρακτήρισε άδικο αυτό τον κανόνα, επισημαίνοντας ότι επιβάλλεται να υπάρξει αλλαγή: «Θεωρούμε ότι για ιδιάζουσες περιπτώσεις, όπως η προκειμένη, όπου πλήττεται μέχρι σημείου ολικής καταστροφής μεγάλο ποσοστό φυτικού κεφαλαίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, θα πρέπει να υπάρξει παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας μέσω σχετικής ρύθμισης, ώστε οι Κρατικές Ενισχύσεις να καταβάλλονται μόνο με την προϋπόθεση του ατομικού επιπέδου, δηλαδή εκτίμηση της ζημιάς των ομοειδών ειδών, σε επίπεδο παραγωγού, με απεξάρτηση από το όριο των 500 στρεμμάτων».
Της Βίκυς Βετουλάκη