Καμία έγγραφη δέσμευση δεν έχει αναλάβει, μέχρι στιγμής, η Περιφέρεια Πελοποννήσου για εξασφάλιση προσβάσεων στις παρακείμενες ιδιοκτησίες του δρόμου Γαργαλιάνοι – Ρωμανού, τις οποίες έχει αποκόψει, όπως προέκυψε μετά και τη χθεσινή επίσκεψη, αυτοψία και συζήτηση υπηρεσιακών παραγόντων της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων με ιδιοκτήτες που έχουν πρόβλημα και τον Αγροτικό Σύλλογο Γαργαλιάνων, που αγωνίζεται δυναμικά για την επίλυση του προβλήματος.
Επαναλήφθηκαν διαβεβαιώσεις, εξετάζοντας «προβληματικά» σημεία του δρόμου και συζητώντας με ιδιοκτήτες, όμως ούτε και χθες δόθηκε συγκεκριμένη λύση, και ούτε διαφαίνεται στον ορίζοντα, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν ιδιοκτήτες. Από δε τον Αγροτικό Σύλλογο εξέφραζαν απογοήτευση και αγανάκτηση, επειδή θεωρούν πως εμπαίζονται!
Μάλιστα, θύμιζαν ότι από τις 8 Ιουνίου που είχε επισκεφθεί το δρόμο ο περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης, έπειτα από σχετικά έγγραφα και αιτήματα του Αγροτικού Συλλόγου, οπότε και δόθηκαν διαβεβαιώσεις, έχουν περάσει δυόμισι μήνες, λύση δεν έχει δοθεί και φοβούνται πως δεν πρόκειται να δοθεί στον ένα μήνα που απομένει για την ολοκλήρωση και παράδοση του έργου.
Το πρόβλημα είναι πολύ σοβαρό, καθώς χωράφια και περιουσίες έχουν αποκοπεί από το δρόμο και δεν υπάρχει πρόβλεψη, στη μελέτη, να κατασκευαστούν παράδρομοι ή άλλες προσβάσεις. Επίσης, στη μελέτη υπάρχει πρόβλεψη για μπάρες, οι οποίες ήδη ξεκίνησαν να τοποθετούνται, αλλά μετά την αντίδραση Αγροτικού Συλλόγου και ιδιοκτητών δόθηκε εντολή από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας στην κατασκευάστρια εταιρεία να σταματήσει, μέχρι να δουν τι, τελικά, θα κάνουν και πώς!
Το πρόβλημα, όπως έχει επισημανθεί, οφείλεται σε μελετητικές παραλείψεις και αστοχίες, που όλοι τώρα συνομολογούν, αλλά κανείς τόσα χρόνια δεν είχε διαπιστώσει. Κι αυτό, αν μη τι άλλο, για τις υπηρεσίες που ενέκριναν τη μελέτη εγείρει πολλά και σοβαρά ερωτηματικά, ενώ προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις, με τους ιδιοκτήτες να είναι αποφασισμένοι, όπως δηλώνουν άλλωστε ξεκάθαρα προς κάθε κατεύθυνση, να μην επιτρέψουν την ολοκλήρωση του δρόμου, με όποιες συνέπειες κι αν έχει αυτό!
Στις 25 Αυγούστου, με πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, διεξήχθη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο εργοτάξιο της κατασκευάστριας εταιρείας, ενώ οι διαμαρτυρόμενοι συναντήθηκαν και συζήτησαν με τον αντιδήμαρχο Τριφυλίας, Γιάννη Αδρακτά. Ο τελευταίος επικοινώνησε με την Περιφέρεια και ζήτησε την επίσκεψη κλιμακίου υπηρεσιακών παραγόντων, που έγινε χθες το μεσημέρι από τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Γεώργιο Κωστόγιαννη και τον προϊστάμενο Δομών Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Πελοποννήσου, Γιώργο Παπαηλιού.
Ο κ. Κωστόγιαννης, αφού δέχθηκε αρχικά τα πυρά των συγκεντρωθέντων επειδή μέχρι τώρα η Περιφέρεια δεν έχει δώσει λύση στο πρόβλημα, συζήτησε με ιδιοκτήτες για να δουν τι και πώς μπορεί να γίνει για την εξασφάλιση πρόσβασης. Στον κ. Κωστόγιαννη τέθηκε μετ’ επιτάσεως η αναγκαιότητα ύπαρξης παράδρομων, καθώς, επίσης, προβλήματα που έχουν να κάνουν με την απορροή των υδάτων, φερτά υλικά κ.τ.λ.
Ο ίδιος είδε τις περιπτώσεις και τα προβλήματα που του αναφέρθηκαν. Έχοντας στην υπηρεσία και σχετικά υπομνήματα του Αγροτικού Συλλόγου με ένα προς ένα τα προβλήματα και τα σημεία που αυτά εντοπίζονται, είπε πως θα τα δει και σε δέκα περίπου μέρες θα επισκεφθεί ξανά το δρόμο, για να ενημερώσει τους ιδιοκτήτες και τον Αγροτικό Σύλλογο για το τι, τελικά, θα γίνει.
Παρόντες ήταν ο δήμαρχος Τριφυλίας Παναγιώτης Κατσίβελας, ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αδρακτάς και ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τριφυλίας Γιάννης Καλκαβούρας.
Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γαργαλιάνων, Νίκος Σινάνης, τόνισε: «Εδώ, όπως βλέπετε κι εσείς, υπάρχει ένα θέατρο παράλογο. Εγώ αυτό διαπιστώνω. Ήρθε ο κ. Κωστόγιαννης. Ενώ είχαμε πει στις 12 η ώρα και περίμενε ο κόσμος, ήρθε μιάμιση, δύο παρά. Ο μισός κόσμος είχε φύγει. Τα προβλήματα με το λόγο και την απλή υπόσχεση δε λύνονται, αν δεν υπάρξουν δεσμεύσεις για συγκεκριμένους παράδρομους, για προσβάσεις, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν όλες οι περιοχές. Αυτά είναι βασικά προβλήματα. Πέρα από αυτά είναι και τα όμβρια ύδατα. Στα γεφύρια που έχουν διαβάσεις για να πηγαίνει ο κόσμος κάτω είναι και τα όμβρια ύδατα. Νερά, δηλαδή, και άνθρωποι θα είναι ένα. Αυτά είναι πολύ πρόχειρα. Εγώ πιστεύω ότι δεν πρόκειται να γίνει κάτι ουσιαστικό. Βλέποντας και κάνοντας. Δεσμεύσεις επί χάρτου, να ξέρουμε κι εμείς τι θα γίνει. Αυτό είναι υποσχέσεις. Προφορικές υποσχέσεις δε μας καλύπτουν. Δεσμεύσεις γραπτές. Να το δούμε γραπτώς ό,τι είναι να γίνει. Να ξέρουμε τι θα κάνουμε…».
του Ηλία Γιαννόπουλου