Αθώος ο δήμαρχος Οιχαλίας στην υπόθεση Σταυρόπουλου


Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Ομόφωνα αθώος για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης δια του Τύπου και κατά πλειοψηφία, για μία ψήφο, για την παράνομη βία κηρύχθηκε χθες από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο δήμαρχος Οιχαλίας, Φίλιππος Μπάμης, μετά τις μηνύσεις που είχαν υποβληθεί εναντίον του το 2012 από τον τότε αντιδήμαρχο Οικονομικών, Ηλία Σταυρόπουλο και την αδελφή του, που είχε προσληφθεί ως ειδική συνεργάτις, Μαρία Σταυροπούλου.
Όλα ξεκίνησαν από ένα επεισόδιο μεταξύ των τριών, στο γραφείο του δημάρχου το Φεβρουάριο του 2012, το οποίο κατέληξε σε έντονο διαπληκτισμό, με τον αντιδήμαρχο να χαστουκίζει το δήμαρχο. Ακολούθησαν ανακοινώσεις δια του Τύπου και από τις δύο πλευρές, με αποτέλεσμα η υπόθεση να οδηγηθεί στην αίθουσα του Εφετείου.
 
Αθώος
Η δίκη ξεκίνησε την Τρίτη και χθες το πρωί συνεχίσθηκε με μικρή συμπληρωματική κατάθεση του κατηγορουμένου στην απολογία του. Ο κ. Μπάμης ζήτησε να καταθέσει συμπληρωματικά αντίγραφα των e–mails μεταξύ του ορκωτού λογιστή και της μηνύτριας κας Σταυροπούλου, καθώς, όπως είπε, κατά την πρώτη ημέρα της διαδικασίας ακούστηκαν πολλές ανακρίβειες.
Η διαδικασία συνεχίσθηκε με την αγόρευση της εισαγγελέως, η οποία τόνισε ότι ο Δήμος Οιχαλίας είχε ήδη καθυστερήσει ένα χρόνο τις διαδικασίες απογραφής και έτσι ήταν λογικό να μην πρέπει να υπάρξει άλλη μέρα καθυστέρησης και ο δήμαρχος να βιάζεται. Περιέγραψε τα γεγονότα του διαπληκτισμού στο γραφείο του δημάρχου, όμως δεν αποδέχτηκε ότι έσπρωξε τη συνεργάτιδά του στην πόρτα, αλλά ότι την άνοιξε για να τη βγάλει με δύναμη έξω, αλλά παρενέβη ο αντιδήμαρχος – αδελφός  της που ήταν παρών, έσπρωξε το δήμαρχο και τον χαστούκισε.
Μάλιστα, είπε ότι εκείνη τη στιγμή ο δήμαρχος είχε δύο επιλογές, αφού η κα Σταυροπούλου αρνούνταν να φύγει από το γραφείο του: είτε να φωνάξει την Αστυνομία είτε, όπως ορθώς επέλεξε, να αυτοπροστατευθεί και να προσπαθήσει ο ίδιος να την απομακρύνει, καθώς είχε καταλάβει δημόσιο χώρο, και να εξασφαλίσει την καλή λειτουργία του γραφείου του δημάρχου.
 
Συκοφαντική δυσφήμηση
Είναι λογικό, συνέχισε, μετά το επεισόδιο αυτό ο κ. Μπάμης να απαλλάξει από τα καθήκοντα του αντιδημάρχου τον κ. Σταυρόπουλο.  Επίσης, η εισαγγελέας παρατήρησε ότι η επιστολή που έστειλε ο κ. Σταυρόπουλος στις εφημερίδες και δημοσιεύθηκε, ανάγκασε το δήμαρχο να απαντήσει με ανακοίνωσή του στον τοπικό Τύπο, ενώ σε διαφορετική περίπτωση δε θα το έπραττε.
Για την κατηγορία της συκοφαντικής δυσφήμησης κατά της κας Σταυροπούλου, η εισαγγελέας είπε ότι η μόνη φράση που θα μπορούσε να στηρίξει την κατηγορία κατά του δημάρχου είναι πως η συνεργάτις του δε δεχόταν τις παρατηρήσεις του ορκωτού λογιστή, κι αυτό από τη διαδικασία αποδείχθηκε ότι ήταν αληθινό.
Τέλος, αναρωτήθηκε γιατί τα δύο αδέλφια Σταυρόπουλου ήθελαν να επιβάλλουν στο θέμα της απογραφής την άποψή τους, η οποία θα εξέθετε τον τελικό υπογράφοντα, που ήταν ο δήμαρχος.