O Καλαματιανός μαθητής Νίκος Σκοκέας –Mckellen διακρίθηκε στην Ολυμπιάδα Αστρονομίας


Επιμέλεια: Αντώνης Πετρόγιαννης
 
Χθες γράφαμε ότι το φετινό καλοκαίρι, από όποιο σημείο και να το… πιάσει κανείς, ανήκει στην Καλαμάτα και στη Μεσσηνία γενικότερα. Στον ισχυρισμό αυτό προστέθηκε ένα ακόμη θετικό γεγονός. Ο μαθητής Νίκος Σκοκέας -McKellen απέσπασε εύφημο μνεία στην 7η Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πόλη του Βόλου από τις 27 Ιουλίου μέχρι τις 5 Αυγούστου.
Την ελληνική ομάδα εκπροσώπησαν δέκα μαθητές, μετά την επιτυχία τους στην 4η φάση του διαγωνισμού «Πτολεμαίος», που διοργάνωσε η Εταιρεία Αστρονομίας. Οι δέκα αυτοί μαθητές κατέβαλαν αξιόλογες θέσεις και στην τελική κατάταξη. «Πολλές και σημαντικές ήταν οι διακρίσεις των Ελλήνων μαθητών. Ειδικότερα από τους δέκα μαθητές, βραβεύτηκαν με αργυρό μετάλλιο ο ένας, με χάλκινο μετάλλιο οι τέσσερις και άλλες τιμητικές διακρίσεις άλλοι τέσσερις» δηλώνει ο κ. Λουκάς Ζαχείλας, καθηγητής Αστρονομίας και γενικός γραμματέας της Εταιρείας Αστρονομίας και Διαστήματος, στην ιστοσελίδα του ΒΗΜΑτος.
Την ελληνική ομάδα εκπροσώπησαν οι μαθητές Περικλής Οκαλίδης από τη Θεσσαλονίκη (αργυρό μετάλλιο), Νίκος Κουκουφίλιππας από την Αθήνα (χάλκινο μετάλλιο), Νίκος Κουκουλεκίδης από τη Θεσσαλονίκη (χάλκινο μετάλλιο), Κρινιώ Μαρούδα από τα Λεχαινά Ηλείας (χάλκινο μετάλλιο), Νίκος Καραμπίτσος από την Αθήνα (χάλκινο μετάλλιο), Φώτης-Ιωάννης Γιασεμής από την Αγία Άννα Εύβοιας (εύφημος μνεία), Ευθύμιος-Αλκιβιάδης Πράπας από τη Λάρισα (εύφημος μνεία), Νίκος Σκοκέας-McKellen από την Καλαμάτα (εύφημος μνεία) και Αχιλλέας Παλάσκος από τη Θεσσαλονίκη (εύφημος μνεία).
Η επιτροπή του διαγωνισμού έμεινε απόλυτα ικανοποιημένη τόσο από τις διακρίσεις αυτές όσο και από την όλη διεξαγωγή του πολύμοχθου και μεγάλου διαγωνισμού. Ιδιαίτερα ικανοποιημένη έμεινε και από το γεγονός ότι καθιερώθηκε παμψηφεί ο Ύμνος της Αστρονομικής Ολυμπιάδας «Ίριδα», που ήταν μουσική σύνθεση του κ. Βασίλη Τασούδη, αρχιμουσικού της Φιλαρμονικής Βόλου. Έτσι, σε κάθε επόμενη Ολυμπιάδα στην έναρξη θα ανακρούεται ο ύμνος αυτός.
Στη φετινή Ολυμπιάδα συμμετείχαν 180 μαθητές και 100 συνοδοί καθηγητές από όλα τα μέρη του πλανήτη. «Παράλληλα, στην πόλη μας βρέθηκαν άλλοι 100 καθηγητές, ερευνητές και πανεπιστημιακοί που συμμετείχαν σε εργασίες θερινών σχολείων για τη Φυσική και την Αστρονομία» συμπληρώνει ο κ. Ζαχείλας σχολιάζοντας πως «η “καρδιά” της παγκόσμιας Αστρονομίας χτύπησε στην περιοχή μας, όπου οι πολίτες μπόρεσαν να μυηθούν στο πνεύμα της ενδιαφέρουσας αυτής επιστήμης».
Στην Ολυμπιάδα συμμετείχαν συνολικά 36 χώρες, μερικές από τις οποίες εκπροσωπούνταν για πρώτη φορά, ενώ άλλες αποτελούν παραδοσιακές «δυνάμεις» σε αυτόν τον διαγωνισμό. Οι χώρες που είχαν την καλύτερη παρουσία ήταν η Ρουμανία, το Ιράν, η Ταϊλάνδη και η Σλοβακία. Παράλληλα, υπήρξαν και χώρες που συμμετείχαν σε μια τέτοια Ολυμπιάδα για πρώτη φορά, όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Νέα Ζηλανδία και η Κύπρος.