Ακόμη και φέτος ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν το σήμα «ΠΟΠ Καλαμάτα» για το κορωνέικο ελαιόλαδό τους οι παραγωγοί που βρίσκονται στις περιοχές της Μεσσηνίας, στις οποίες έχει ζητηθεί να γίνει επέκταση της ζώνης ΠΟΠ (δηλαδή και εκτός της πρώην επαρχίας Καλαμών που ισχύει τώρα). Αρκεί να υπάρξει θετική απάντηση για την επέκταση του ΠΟΠ στα μέσα Σεπτέμβρη, όπως αναμένουν, αλλά και άμεση ενεργοποίηση της σχετική απόφασης.
Όπως σημείωσε χθες στο «Θ» ο Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Ολοκληρωμένης Διαχείρισης «Νηλέας», με έδρα τη Χώρα Τριφυλίας, υπάρχουν κάποιες πληροφορίες ότι στα μέσα Σεπτέμβρη πρόκειται να υπάρξει απάντηση για την επέκταση της ζώνης ΠΟΠ σε όλο το νομό, μετά το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί λόγω ενστάσεων που είχαν υποβληθεί κατά της επέκτασης. Την πληροφορία αυτή είχε παρουσιάσει πρόσφατα και η ενημερωτική ιστοσελίδα agrotypos.gr, που έκανε λόγο για εξελίξεις στα μέσα Σεπτεμβρίου. Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε στείλει φάκελο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τεκμηριωμένες απαντήσεις για τις ενστάσεις οι οποίες είχαν γίνει κατά της επέκτασης.
«Εφόσον υπάρξει απάντηση και είναι θετική και εάν κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες ενεργοποίησης, θα μπορέσουν όσοι πληρούν, βέβαια, τις προϋποθέσεις που απαιτούνται, να βάλουν την ετικέτα ΠΟΠ στο ελαιόλαδό τους, ακόμη και από τη φετινή χρονιά, με την καινούργια σοδειά που θα βγει το Νοέμβριο» παρατήρησε ο κ. Κόκκινος για τις περιοχές της Μεσσηνίας που μέχρι τώρα βρίσκονται εκτός ζώνης ΠΟΠ. Είναι κάτι που οι παραγωγοί και τυποποιητές το περιμένουν χρόνια, ωστόσο, όπως λέει ο κ. Κόκκινος, «δε θα λύσει όλα τα προβλήματα. Αφορά, κυρίως, τη μεταποίηση. Είναι ένα παραπάνω εργαλείο».
Για το εάν θα φέρει παραπάνω χρήματα στον παραγωγό, σημειώνει ότι αυτό θα κριθεί από την αγορά.
Αναφερόμενος γενικότερα στη φετινή παραγωγή ελαιολάδου της περιοχής του, ο κ. Κόκκινος είπε ότι αναμένεται ικανοποιητική, αλλά όχι μεγάλη. Από τις πιο σοβαρές αιτίες γι’ αυτό, όπως επισήμανε, είναι η μείωση της λίπανσης, λόγω οικονομικής κρίσης. Το μισό κέρδος, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πρέπει να το δώσει ο παραγωγός για λίπασμα.
Της Μαρίας Νίκα