Ορισμένα πράγματα, είναι αλήθεια, δεν τα καταλαβαίνουμε. Χρειάστηκαν 19 ημέρες προκειμένου η κυβέρνηση να υπερβεί τις εσωτερικές αγκυλώσεις και να αποφασίσει τη λήξη της κατάληψης στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ με την επέμβαση της Αστυνομίας.
Ακόμα και μετά την επέμβαση της Αστυνομίας, ωστόσο, η αμηχανία με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα έχον την ευθύνη διακυβέρνησης πλέον, τοποθετείται έναντι του ζητήματος των καταλήψεων και του ασύλου, και η οποία πιθανότατα θα επανακάμψει την επόμενη φορά που θα προκύψει ανάλογο ζήτημα, αναδείχθηκε από αντικρουόμενες δηλώσεις.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Θανάσης Πετράκος, χαρακτήρισε (Ρ/Σ ΒΗΜΑ) «σημαντικό θέμα» την είσοδο της Αστυνομίας στην Πρυτανεία, που, όπως είπε, συνιστά «παραβίαση του ασύλου». Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι σημαντικό είναι και το γεγονός ότι η κατάσταση έληξε χωρίς να υπάρξουν βίαιες ενέργειες.
«Υπάρχουν δύο αντιφάσεις σε αυτή την ενέργεια: από τη μία πλευρά, η παραβίαση του ασύλου και, από την άλλη, η αναίμακτη επίλυση του θέματος. Για εμάς το πανεπιστημιακό άσυλο είναι αδιαπραγμάτευτο και γι’ αυτό θα το επαναφέρουμε με νέο νομοσχέδιο. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή εφαρμόστηκε ένας νόμος της προηγούμενης κυβέρνησης», δήλωσε ο κ. Πετράκος.
Ο υπουργός Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, επικαλέσθηκε (ΑΝΤ1) τους αριθμούς, για να δικαιολογήσει τους κυβερνητικούς χειρισμούς: «Είδαμε μια κατάληψη, η οποία αφορούσε 14 ανθρώπους. Αυτή η κίνηση δεν είχε στην παραμικρή στιγμή τη στοιχειώδη συναίνεση, έστω του χώρου από τον οποίο προέρχονται αυτοί οι οποίοι κινητοποιήθηκαν», τόνισε.
Υπέρ της απόφασης για λήξη της κατάληψης τάχθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος έγραψε στο Τwitter ότι «η κυβερνητική απόφαση για τερματισμό της κατάληψης της Πρυτανείας του ΕΚΠΑ υπηρετεί τη δημοκρατία και στηρίζει τη δημόσια εκπαίδευση».
Σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος ήταν η αντίδραση της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, που καταδίκασε την επέμβαση της Αστυνομίας σε μια ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση: «Η σημερινή επέμβαση των δυνάμεων καταστολής στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ συνιστά καταπάτηση του πανεπιστημιακού ασύλου, το οποίο οι αγώνες δεκαετιών του φοιτητικού και πανεπιστημιακού κινήματος, καθώς και της Αριστεράς, έχουν κατοχυρώσει και διαφυλάξει. Ως τέτοια είναι από εμάς καταδικαστέα».
Το ίδιο έγινε και από τον ευρωβουλευτή Μαν. Γλέζο.
Από την άλλη, αρνήθηκε κατηγορηματικά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ότι παραβιάστηκε το πανεπιστημιακό άσυλο με την επέμβαση της Αστυνομίας στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Πανούσης διευκρίνισε ότι ανάμεσα στους συλληφθέντες είναι ένας Πολωνός υπήκοος διεθνώς καταζητούμενος, ένας συνεργός του Παλαιοκώστα, ένας 50χρονος «γνωστός» των Εξαρχείων, αλλά και οι δύο Αλγερινοί υπήκοοι που έμεναν στο Μεγάλη Βρετάνια, οι οποίοι, όπως είπε, «δεν ήταν και τόσο αθώοι όσο παρουσιάστηκε».
Α.Π.