«Νεκρανάσταση» της χωματερής στη Μαραθόλακκα


«Δεν υπάρχει περίπτωση να λειτουργήσει και πάλι η Μαραθόλακκα». Αυτή η πρόταση έχει χιλιοειπωθεί από το δήμαρχο, Παν. Νίκα, όμως, χθες, στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η Μαραθόλακκα (το αδειοδοτημένο της κομμάτι) επέστρεψε από την πίσω πόρτα. Εκεί, σύμφωνα με όσα προβλέπονται, θα γίνει μια νέα απόπειρα ορθής διαχείρισης των σκουπιδιών του Δήμου Καλαμάτας, με ένα σύστημα τύπου RAM EUROPE.
Βέβαια, όλοι θυμόμαστε τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν με τη διαχείριση των χιλιάδων δεματίων και του κομπόστ, αλλά σήμερα όλοι «ορκίζονται» ότι τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα.
Τη διαχείριση θα αναλάβει η εταιρεία Ecowaste, την οποία εκπροσωπεί ο Χρήστος Αρβανιτάκης και συμμετέχει ο Θεόδωρος Ρέντζος.
Για καλό και για κακό, όμως, η πλειοψηφία αποφάσισε και την παράλληλη συνεργασία του Δήμου με το σκουπιδοεργολάβο, εφόσον η πρώτη δεν μπορεί να ανταπεξέλθει. Το ύψος της νέας σύμβασης θα είναι 204.500 ευρώ και θα διαρκέσει μέχρι να εξαντληθούν τα χρήματα.
Πάντως, όπως διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Θανάσης Βασιλόπουλος, η κατάσταση στη «Μαραθόλακκα» είναι πολύ διαφορετική και ειδικότερα δεν έχουν απομείνει παρά ελάχιστα δεμάτια. Μάλιστα, προγραμματίζεται να γίνει και παρουσίαση της περιοχής, στα Μέσα Ενημέρωσης, την επόμενη εβδομάδα.
Τα μηχανήματα της πρώην RAM  θα φύγουν από το σημείο όπου βρίσκονται τώρα, τη λεγόμενη «Μαραθόλακκα 1», και θα μεταφερθούν στη λεγόμενη «Μαραθόλακκα 2».
Στο νέο σημείο, όμως, ο χώρος δεν είναι επαρκής για επεξεργασία των απορριμμάτων, εκτός αν γίνουν εργασίες ισοπέδωσης της συγκεκριμένης περιοχής του βουνού. Άλλωστε και στο παρελθόν η RAM επιχείρησε να επεξεργαστεί εκεί τα σκουπίδια χωρίς να τα καταφέρει.
Πλέον αναμένεται αν θα υπάρξει αντίδραση από την Ομάδα Δράσης Ταϋγέτου, που στο παρελθόν έχει αγωνιστεί για να σταματήσει η μεταφορά των σκουπιδιών στη Μαραθόλακκα και έχει κερδίσει σε σχετικές δικαστικές διαδικασίες.
Μάλιστα, στα τέλη του χρόνου θα συζητηθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η αίτηση των κατοίκων του Ταϋγέτου για την ακύρωση των αποφάσεων των περιφερειαρχών με τις οποίες είχε παραχωρηθεί η «Μαραθόλακκα» στο Δήμο για να επεξεργάζεται σκουπίδια.
Εν τω μεταξύ, απορρίφθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας η αγωγή δεκατεσσάρων πολιτών οι οποίοι ζητούσαν από το Δήμο αποζημίωση για το διάστημα κατά το οποίο εναπετίθεντο – σύμφωνα με το αίτημά τους – απορρίμματα στη Μαραθόλακκα κατά παραβίαση δικαστικής αποφάσεως.
Οι αιτούντες ζητούσαν αρχικά με την αγωγή τους 5.900 ευρώ για κάθε ημέρα παράβασης των όρων της απόφασης από 1-10-2009. Το δικαστήριο απέρριψε την αγωγή ως απαράδεκτη λόγω αοριστίας και καταδίκασε τους ενάγοντες στην πληρωμή των δικαστικών εξόδων.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη