Στο διεθνή διαγωνισμό ελαιολάδου της Νέας Υόρκης
Διακρίσεις για επτά μεσσηνιακές εταιρείες
Σε έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς ελαιολάδου επτά (7) μεσσηνιακές εταιρείες τιμήθηκαν για την ποιότητα των προϊόντων της. Ο λόγος για το Διεθνή Διαγωνισμό της Νέας Υόρκης (NYIOOC), που ολοκληρώθηκε τις προηγούμενες ημέρες, ύστερα από δοκιμές γευσιγνωσίας για τη βράβευση των «Καλύτερων Ελαιολάδων του Κόσμου».
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά οι ελληνικές συμμετοχές ήταν 35 και οι περισσότερες από όσες απέσπασαν χρυσό βραβείο, διακρίθηκαν στην κατηγορία «Απαλό ελαιόλαδο» (Delicate) και «Μεσαίο» (Medium).
Αναλυτικότερα, από τις 35 ελληνικές συμμετοχές, οι 9 κατατάχθηκαν στην κατηγορία «Απαλό» και οι 7 στην κατηγορία «Μεσαίο», ενώ μερικές βραβεύτηκαν για περισσότερα από ένα προϊόντα τους.
Τα «Μεσαία» ελαιόλαδα διακρίθηκαν, σύμφωνα με την κατάταξη του διαγωνισμού, για τη μεσαία-φρουτώδη γεύση τους και θεωρούνται τα ιδανικά για καθημερινή χρήση ελαιόλαδα, είτε φρέσκα είτε και για μαγείρεμα. Στην κατηγορία αυτή χρυσό βραβείο πήρε η εταιρεία: Doleon της Natures Icons (Καλαμάτα).
Αντίστοιχα, τα «Απαλά ελαιόλαδα», σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση του διαγωνισμού, είναι αυτά που ταιριάζουν στις σαλάτες, το ψάρι και την πατάτα, ενώ δεν κερδίζουν όσα βραβεία κερδίζουν τα πιο φρουτώδη, παρά το γεγονός ότι οι εξειδικευμένοι γευσιγνώστες είναι εκπαιδευμένοι να διακρίνουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους.
Αναλυτικά τα μεσσηνιακά ελαιόλαδα που διακρίθηκαν στην κατηγορία αυτή είναι: Arhetipon της Eleokomia ltd, LIA της LIΑ Premium Extra Virgin Olive Oil, Μakaria Terra της Makaria Terra (Σκάλα Μεσσηνίας), Mani Blauel της Friedrich Βlauel & Co Ltd (Mάνη). Επίσης, τιμήθηκαν τα ελαιόλαδα Paniperi και Esti Kalamata.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο διαγωνισμό υπήρξαν 24 κατηγορίες βράβευσης, για κάθε μία από τις οποίες διακρίθηκε ένα κορυφαίο ελαιόλαδο, που έλαβε χρυσό βραβείο με βαθμολογία από 85 και πάνω. Αυτό έλαβε επιπλέον την ειδικότερη διάκριση «Καλύτερο στην κατηγορία του» (“Best in Class”).
Τα ελαιόλαδα που βραβεύτηκαν ως «Καλύτερα στην κατηγορία τους», κατανεμήθηκαν στις χώρες ως εξής: Ιταλία (5), Ισπανία (3), Αυστραλία (4), Χιλή (2), ΗΠΑ (2), Αίγυπτος (1), Πορτογαλία (1).
Μεταξύ, δε, των κριτών- γευσιγνωστών ήταν και ο μεσσηνιακής καταγωγής γεωπόνος, Κώστας Λύρης.