Της Μαρίας Νίκα
Με εντατικούς ρυθμούς προχωρεί η τυποποίηση ξηρού σύκου στις επιχειρήσεις της Μεσσηνίας αυτές τις μέρες, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας θα είναι έτοιμα να φύγουν τα πρώτα φορτία για Αμερική. Στο συσκευαστήριο της ΣΥΚΙΚΗΣ όπου βρεθήκαμε χθες το πρωί, οι μηχανές δούλευαν στο φουλ.
«Με την εισαγωγή που είχε γίνει μέχρι την Τρίτη, η ποσότητα σύκου που είχε μπει στα απεντομωτήρια ήταν 833 τόνοι. Δηλαδή 410 της Α΄ Ποιότητας, 321 της Β΄ Ποιότητας, 90 της Γ΄ Ποιότητας και 11 τόνοι Δ΄ Ποιότητας» σημείωσε στο «Θ» ο Παναγιώτης Παπαγεωργίου, πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ, από την οποία παίρνουν προϊόν και οι ιδιωτικές τυποποιητικές επιχειρήσεις.
Στην αρχή της συγκομιδής, όπως μας εξηγεί, υπερτερεί η Α΄ και Β΄ Ποιότητα, αλλά όσο προχωράει η παραγωγή ανεβαίνει η Γ΄ και η Δ΄. «Φέτος μπορούμε να πούμε ότι η ποιότητα γενικά είναι καλή, είναι καθαρά τα σύκα, δεν έχουν βλάβες, αφού δεν είχαμε βροχές ή καύσωνα. Βέβαια, υπήρχε ο βοριάς που δημιούργησε μια αφυδάτωση στα δέντρα και τα σύκα που έμειναν πιο μικρά, πράγμα που θα δούμε από εδώ και πέρα. Πιστεύω, όμως, ότι θα πάμε καλά. Ήδη από αυτά που έχουν μπει στα απεντομωτήρια, έχουν φύγει 480 τόνοι προς τα τυποποιητήρια, σε μας και τους ιδιώτες, ενώ αυτές τις μέρες γίνεται μεταποίηση, ώστε μέχρι Παρασκευή – Σάββατο να φορτώσουμε για να φύγουν τα πρώτα προς Αμερική. Και εμείς και οι ιδιώτες μεταποιητές προετοιμαζόμαστε προς εξαγωγή, τα φορτία είναι σχεδόν έτοιμα και θα φύγουν με το καράβι στις 31 του μήνα».
Μετά την Αμερική θα ακολουθήσουν εξαγωγές σε Καναδά, Αυστραλία, Ιταλία, Πολωνία, Αυστρία, Τσεχία, Γερμανία, Γαλλία, Αγγλία κ.α. «Έχουμε πελάτες σε πολλά κράτη και εμείς και οι ιδιώτες μεταποιητές», σημειώνει ο κ. Παπαγεωργίου.
Όσο για το πώς χρησιμοποιούν στο εξωτερικό το σύκο, άλλοι το καταναλώνουν ως ξηρό καρπό και άλλοι το βάζουν στη ζαχαροπλαστική. Παλαιότερα η ΣΥΚΙΚΗ διέθετε και πάστα σύκου, που επίσης πήγαινε στη ζαχαροπλαστική (π.χ. μπισκότα).
Οι καλές ποιότητες έχουν ζήτηση
«Οι πρώτες ποιότητες Α΄ και Β΄ δεν έχουν πρόβλημα. Έχουν ζήτηση. Εκεί που υπάρχει πρόβλημα είναι στη Γ΄ και τη Δ΄. Οπότε, αν γίνει αναδιάρθρωση συκεώνων και έχουμε καλύτερες ποιότητες, σίγουρα θα είμαστε σε καλύτερη θέση στην αγορά. Γι’ αυτό λέμε συνέχεια για ποιότητα. Προσπαθούμε να πείσουμε και τους παραγωγούς ότι πρέπει να είναι η ποιότητα καλή. Με τους απεντομωτές έχουμε επαφή καθημερινή γι’ αυτό το θέμα. Μπορεί να στενοχωρούμε κάποιους παραγωγούς. Να πιστεύουν ότι ήταν πρώτα τα σύκα τους και τα ρίξαμε δεύτερα. Αν ο παραγωγός θεωρεί κάτι τέτοιο, εδώ είναι οι γεωπόνοι μας κι εμείς, να επέμβουμε, να δούμε εάν πράγματι υπάρχει αυτό το πρόβλημα» λέει ο κ. Παπαγεωργίου και προσθέτει:
«Δε μπορεί όμως ο οποιοσδήποτε μεταποιητής να παίρνει σύκα για Α΄ και να είναι Β΄ ή Γ΄. Γιατί ούτε αυτός θα πάει καλά ούτε το σύκο. Θα χάσει και την αγορά μετά, γιατί αν αναγκαστεί κάποιος να βάλει χαμηλή ποιότητα, αυτό θα φανεί και του χρόνου θα ψάχνουμε για αγορά. Τα τελευταία χρόνια καταφέραμε να ανακτήσουμε αγορές που είχαμε χάσει, αλλά, δυστυχώς, δεν έχουμε και παραγωγή μεγάλη για να μπορέσουμε να τις τροφοδοτήσουμε. Η πορεία των συκεώνων είναι φθίνουσα τα τελευταία χρόνια, γέρασαν οι συκιές και πρέπει να γίνει ανανέωση. Αν δε γίνει, σε λίγα χρόνια δε θα έχουμε συκεώνες. Ίσως και οι ανταγωνιστές μας να αρχίσουν να μη μας υπολογίζουν πλέον, γιατί είναι μικρές οι ποσότητες που παράγουμε. Εμείς έχουμε κάνει προσπάθειες αρκετές φορές, έχουμε πει στο υπουργείο χρόνια τώρα να ξεκινήσει μια αναδιάρθρωση συκεώνων, αλλά δεν υπάρχει αποτέλεσμα. Από τη δική μας πλευρά, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε, είναι να μοιράζουμε δωρεάν δενδρύλλια σε παραγωγούς, στους οποίους δίνουμε και τεχνογνωσία, οι γεωπόνοι μας είναι δίπλα σε ό,τι χρειαστούν. Φέτος μοιράσαμε περίπου 7.000 δενδρύλλια, ενώ έχουμε έτοιμα περίπου 15.000 να δώσουμε την επόμενη χρονιά. Είναι η δική μας η παραδοσιακή ποικιλία, που είναι πολύ καλή. Εάν με αυτή την προσπάθεια γίνει κάτι, πιστεύω ότι θα βγάλουμε και ποιότητα και ποσότητα».
Εν τω μεταξύ, έχει ξεκινήσει μια συνεργασία με την Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και το Δήμο Μεσσήνης, με στόχο την προώθηση ζητημάτων που έχουν σχέση με την καλλιέργεια της συκιάς. «Έχουμε επαφή με τον περιφερειάρχη κ. Τατούλη σε πολλά ζητήματα, αλλά κυρίως μήπως καταφέρουμε να γίνουν κάποια αρδευτικά έργα που χρειάζονται και ταυτόχρονα να μπορέσουμε με κάποιο πρόγραμμα να επιδοτηθεί η συκιά και να γίνει ανανέωση. Και με το Δήμο Μεσσήνης έχουμε καλή συνεργασία, ήδη για φράγματα στην περιοχή έχουν γίνει κάποιες προμελέτες και προχωράμε. Έχουμε κάνει συζητήσεις και με τον πρόεδρο της ΕΑΣ και το δήμαρχο, τα προβλήματα τα αντιμετωπίζουμε και το βασικότερο είναι η άρδευση. Από την άλλη πλευρά, είναι και η αγορά. Η Μεσσήνη θέλει να κάνει μια τοπική αγορά, να γίνει μια δεύτερη αγορά στη Μεσσηνία, στη Μεσσήνη που είναι και καθαρά αγροτικός Δήμος. Το 80% της παραγωγής σύκου είναι στο Δήμο Μεσσήνης».
Μικρή αύξηση παραγωγής
Εάν ο καιρός συνεχιστεί καλά, ο κ. Παπαγεωργίου υπολογίζει ότι η παραγωγή θα σημειώσει αύξηση σε σχέση με πέρυσι. «Ακόμη δεν μπορούμε να πούμε. Ίσως, όμως, έχουμε μιαν αύξηση σε σχέση με τα περσινά επίπεδα. Γιατί πέρυσι δεν πήραμε σύκα από τις όψιμες περιοχές. Λόγω, όμως, της πρωιμότητας που υπάρχει φέτος, η συγκομιδή στις όψιμες περιοχές δε θα φτάσει στον Οκτώβρη ώστε να πιάσουν οι βροχές και να χάσουμε τα σύκα, οπότε θα αναπληρώσουμε σε γενικές γραμμές το χαμένο εισόδημα από τις πρώιμες περιοχές όπου ήταν μικρότερη η παραγωγή. Η εβδομάδα που έρχεται θα δείξει πού πάμε, γιατί τώρα βρίσκονται ακόμη σύκα στις αποθήκες των παραγωγών και στις λιάστρες. Αν κοιτάξουμε, όμως, την εισαγωγή της περσινής χρονιάς με τη φετινή, είμαστε πολύ μπροστά, γιατί πέρυσι τα απεντομωτήρια άνοιξαν μετά τις 20 και άρχισαν να παίρνουν τα πρώτα σύκα. Και τώρα μαζί με τα σημερινά θα έχουμε βάλει κοντά 1.000 τόνους. Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε τους 2.500 τόνους. Αν πέσει λίγο και η ζέστη τις επόμενες ημέρες, θα είναι ευνοϊκό για τις συκιές».