Η επιλογή του χώρου για το ανοιχτό θέατρο Καλαμάτας “διχάζει” τις παρατάξεις


Από την πρώτη στιγμή που ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή Καλαμάτας ότι μελετά την κατασκευή ανοικτού θεάτρου και τη χρηματοδότησή του μέσω ΕΣΠΑ, στην περιοχή που βρίσκεται το φυτώριο του Δήμου, πάνω από την οδό Σπάρτης, υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την πλευρά των περισσότερων παρατάξεων της Αντιπολίτευσης.
Το ίδιο συνέβη και στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, ενώ, συνέχεια θα δοθεί στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.
Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Επιτροπής και αντιδήμαρχος, Ανδρέας Καραγιάννης υπεραμύνθηκε της επιλογής του χώρου που έγινε από τη δημοτική αρχή. Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι για ένα τέτοιο έργο απαιτείται ένας αριθμός ειδικών μελετών, μεταξύ των οποίων κυκλοφοριακή αλλά και ακουστική, μια και το θέατρο θα κατασκευαστεί δίπλα στον περιφερειακό της πόλης
Ο επικεφαλής της “Συμμαχίας Πολιτών”, Μιχάλης Αντωνόπουλος, σχολίασε ότι δεν είναι δυνατό να συνυπάρχουν σε μια περιοχή μικρής έκτασης, ανοιχτό θέατρο, σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων, τα συνεργεία του δήμου και πεδίο βολής, ενώ, σχολίασε με τη σειρά του ότι μελετητικά το έργο δεν είναι έτοιμο για να χρηματοδοτηθεί από ο ΕΣΠΑ.
Ο Γιάννης Χριστόπουλος εξέφρασε, επίσης, επιφυλάξεις για την καταλληλότητα της συγκεκριμένης θέσης για τη δημιουργία του ανοιχτού θεάτρου. Συμπλήρωσε, ωστόσο, ότι η αναγκαιότητα απόκτησης ανοιχτού θεάτρου είναι αναμφισβήτητη.
 
Η θέση της Δημοτικής Αρχής
 
 Το ανοιχτό θέατρο θα αποτελέσει ένα σημαντικό σημείο αναφοράς, αλλά και το εφαλτήριο για την πολιτιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής στην πόλη της Καλαμάτας. Το υφιστάμενο ανοιχτό θέατρο, που βρίσκεται στο Κάστρο, αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες της Καλαμάτας, η οποία αναπτύσσεται σήμερα ως πολιτιστικός πόλος της ευρύτερης περιοχής και η δημιουργία χώρου μεγαλύτερης χωρητικότητας και με αμεσότερη πρόσβαση είναι επιτακτική.
Το σχεδιαζόμενο θέατρο, χωρητικότητας σχεδόν 2.000 ατόμων, θα παρέχει στους τοπικούς πολιτιστικούς φορείς τη δυνατότητα να οργανώνουν και να φιλοξενούν θεατρικές παραστάσεις, μουσικές εκδηλώσεις και πολιτιστικά δρώμενα υψηλών προδιαγραφών.
Παράλληλα, και με δεδομένο ότι το κοίλο του θεάτρου θα έχει μέτωπο νοτιοανατολικά, δηλαδή προς το Κάστρο, από τις κερκίδες του οι θεατές αφενός θα απολαμβάνουν την εικόνα του Κάστρου της πόλης, του οποίου ολοκληρώνεται η μελέτη ανάδειξης και φωτισμού και αφετέρου την ιδιαιτερότητα του φυσικού περιβάλλοντος της κοίτης του ποταμού Νέδοντα, στο δε φυσικό περιβάλλον η όλη κατασκευή εντάσσεται αρμονικά. η δομή της κατασκευής του ανοιχτού θεάτρου παρέχει, επίσης, τη δυνατότητα άμεσης πραγματοποίησης του έργου, έτσι ώστε αυτό να αποτελέσει μία πρόσθετη πολιτιστική δομή για την υποψηφιότητα της πόλης για τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021.
Το ανοιχτό θέατρο θα εξυπηρετεί τη φιλοξενία θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης όπως συναυλίες μικρών μουσικών συνόλων, κινηματογραφικές προβολές, διαλέξεις, ομιλίες, εκθέσεις, ενώ θα αποτελέσει την απαρχή αναβάθμισης της περιοχής, που αποτελεί τη φυσική συνέχεια της εξόδου της χαράδρας του Νέδοντα και της εισόδου του ποταμού στο χώρο του αστικού συγκροτήματος.
Παράλληλα, θα προστεθεί ως δράση στο νέο δακτύλιο περιπάτου και δραστηριοτήτων που δημιουργείται στην πόλη, με κέντρο τη δραστηριότητα της Κεντρικής Αγοράς.
 
Βιοκλιματικός σχεδιασμός
 
Θα εφαρμοσθούν οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού και θα διατηρηθεί η απρόσκοπτη κίνηση του αέρα κατά μήκος της κοίτης του ποταμού, που αποτελεί στοιχείο του μικροκλίματος και παράγοντα δροσισμού του χώρου. Θα διατηρηθούν τα υφιστάμενα δέντρα, πλην ορισμένων γηρασμένων και θα φυτευθούν καινούργια. Επίσης, θα κατασκευασθούν χαμηλού ύψους κτήρια υποδομών, των οποίων τα δώματα θα φυτευθούν.
Οι κερκίδες θα κατασκευασθούν από μεταλλικά δικτυώματα για ελαχιστοποίηση της επιβάρυνσης του χώρου με κατασκευές και την αποτροπή δημιουργίας φραγμάτων στην κίνηση του αέρα. Ο χώρος που θα καλύπτουν θα φυτευθεί με αρωματικά φυτά ή θα καλυφθεί με βότσαλα, ώστε να υπάρχει συνέχεια της φύσης.
 
 Το θέατρο
 
 Επιλέχθηκε και μελετήθηκε η κατασκευή ενός υπαίθριου θεάτρου με χωρητικότητα έως 2.000 ατόμων, εκ των οποίων 1.600 – 1.800 θα κάθονται σε μεταλλικές κερκίδες με πλαστικά μόνιμα ή ανακλινόμενα καθίσματα και 150 άτομα σε μία μικρή κερκίδα από λιθοδομή και καθίσματα από πλάκες μαρμάρου Πάρνωνα, που θα κατασκευαστεί πάνω σε βάση από σκυρόδεμα. Επίσης, θα δημιουργηθούν περιμετρικές διαδρομές περιπάτου και διαπλατύνσεις ανάπαυσης με καθιστικά, έτσι ώστε να μπορέσει η περιοχή να αποτελέσει ένα λειτουργικό χώρο υπαίθριων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

 Του Αντώνη Πετρόγιαννη