Στους Ολυμπιακούς Αγώνες ο μεσσηνιακής καταγωγής Μιχ. Καλομοίρης


Η καρδιά του παγκόσμιου αθλητισμού χτυπά από τα ξημερώματα του Σαββάτου στο Ριο Ντε Τζανέιρο, όπου διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ενώ η αυλαία θα πέσει την Κυριακή 21 Αυγούστου. Τα βλέμματα όλων των Ελλήνων είναι στραμμένα στη μακρινή Βραζιλία, με ενδιαφέρον για τις προσπάθειες των συμπατριωτών μας αθλητών να διακριθούν και φυσικά με ξεχωριστή υπερηφάνεια για το γεγονός ότι η χώρα μας είναι η κοιτίδα της κορυφαίας συνάντησης όχι μόνο αθλητισμού, αλλά κυρίως πολιτισμού και συναδέλφωσης.
Την τελευταία ημέρα των αγώνων οι Μεσσήνιοι θα έχουμε έναν ιδιαίτερο λόγο να παρακολουθήσουμε ειδικά τον μαραθώνιο (3.30 μ.μ.), αφού ο Μιχάλης Καλομοίρης, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο αγώνισμα μαζί με τον Μερούση, κατάγεται από χωριό Φλόκα. Μάλιστα ο Σύλλογος Δρομέων Υγείας Μεσσηνίας του απένειμε τιμητική πλακέτα (την παρέλαβε ο πατέρας του) στον πρόσφατο λαϊκό αγώνα δρόμου «Δαϊκλής» στο Μάνεσι.
Η συμμετοχή του Καλομοίρη ήταν η πλέον ανέλπιστη και για τον ίδιο και έγινε γνωστή μόλις πριν από λίγους μήνες, παρ’ ότι είχε εξασφαλίσει την πρόκριση από πέρυσι.
Ειδικότερα, ο 30χρονος δρομέας είχε τερματίσει 8ος στον Μαραθώνιο της Ρώμης (Μάρτιος 2015), καλύπτοντας τα 42.195 μέτρα σε 2 ώρες και 29 λεπτά. Το όριο των ανδρών για τους Ολυμπιακούς είναι 2 ώρες 19 λεπτά, ωστόσο οι κανονισμοί της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου (IAAF) προβλέπουν ότι ένας αθλητής μπορεί να προκριθεί ανεξαρτήτως επίδοσης εάν καταταγεί στην πρώτη δεκάδα «χρυσών» αγώνων.
Ο Μιχάλης Καλομοίρης λέει ότι κάνει «υψηλό αθλητισμό σε ερασιτεχνικό επίπεδο». Τα τελευταία τέσσερα χρόνια εργάζεται ως νομικός σε δικηγορικό γραφείο της Αθήνας. Συνήθως τρέχει στο γήπεδο του Αιγάλεω όταν επιστρέφει από το γραφείο, ή ξυπνάει νωρίς το πρωί για να συμπληρώσει διπλές προπονήσεις. Τα Σαββατοκύριακα επιλέγει διαδρομές στο Ποικίλον όρος, στα Ανάβρυτα ή στη Φιλοθέη. Ανάλογα με την περίοδο προετοιμασίας καλύπτει από 110 έως 200 χιλιόμετρα την εβδομάδα και όποτε έχει δικαστήριο εκτός Αθηνών κουβαλάει στις αποσκευές τα αθλητικά του παπούτσια. «Αν σου αρέσει κάτι πολύ, κάνεις τα πάντα για να το χωρέσεις στη ζωή σου», είχε δηλώσει πριν λίγο στην εφημερίδα «Καθημερινή», δίνοντας έμπνευση και ώθηση σε όλους μας…