Η 2η Έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον 2013» ξεκίνησε χθες βράδυ (φωτογραφίες)


Τις πύλες της άνοιξε χθες στο δημοτικό πάρκο σιδηροδρόμων η 2η Έκθεση «Άρτος – Οίνος – Έλαιον 2013», που διοργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την 1η Σεπτεμβρίου και σκοπός της είναι η προώθηση της κατανάλωσης των αγροτικών προϊόντων της περιοχής, που είναι ευεργετικά για την υγεία του ανθρώπου και αποτελούν πυλώνες της μεσογειακής δίαιτας, καθώς και η προβολή του μεσσηνιακού γαστρονομικού πολιτισμού ιδίως στους επισκέπτες της περιοχής, Έλληνες και ξένους. Επίσης, προβλέπονται και εκδηλώσεις, από τις οποίες η νέα γενιά θα γνωρίσει και οι παλιότεροι θα θυμηθούν αγροτικές πρακτικές και εργασίες που έχουν εκλείψει, καθώς και όσα σχετίζονται με την επεξεργασία των αγροτικών προϊόντων και την παρασκευή τροφίμων.

Η έκθεση εγκαινιάστηκε με αγιασμό από το Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, ενώ ο δήμαρχος Καλαμάτας Παν. Νίκας κήρυξε την έναρξη διεξαγωγής της με τη γενική γραμματέα του ΥΠΕΚΑ Νάντια Γιαννακοπούλου και τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Παν. Αλευρά να απευθύνουν χαιρετισμούς. Ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από τη Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας, ενώ, με παραδοσιακή φλογέρα μετείχε ο Κώστας Ψυχογιός. Ακολούθησε επίδειξη ύφανσης σε παραδοσιακό αργαλειό από μέλη των Συλλόγων Γυναικών Σπερχογείας και Νερομύλου.
Σήμερα, θα γίνει αφιέρωμα στον οίνο. Περιλαμβάνονται: αναπαράσταση τρύγου, άπλωμα, τρίψιμο, ξεκορτσάλισμα και μακινάρισμα σταφίδας, πλέξιμο καλαθιού και κόφας, επίδειξη παρασκευής μουσταλευριάς και μουστόπιτας. Θα ακολουθήσουν τα «Μουσικομαγειρέματα» με τον Ευτύχη Μπλέτσα, συγγραφέα και παρουσιαστή τηλεοπτικής εκπομπής.

Στις σημερινές εκδηλώσεις μετέχουν ο Σύλλογος Γυναικών Σπερχογείας «Η Αγία Κυριακή», ο Σύλλογος Γυναικών Άριος, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίας Τριάδας «Η Αργώ», ο Σύλλογος Αθλητικού Χορού «Ξενία», ο Σύλλογος Γυναικών Χιλιοχωρίων κι ο Θεόδωρος Κασιδάκης.
Μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια της έκθεσης, θα γίνει αναπαράσταση των εξής εργασιών και διαδικασιών: τρύγος, πάτημα σταφυλιών, παρασκευή πετιμεζιού και μουσταλευριάς, μακινάρισμα σταφίδας, γάνωμα χάλκινων σκευών, παρασκευή διαφόρων εδεσμάτων με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, χάραγμα και ξεπίκρισμα ελιάς Καλαμάτας, αλώνισμα και λίχνισμα σιτηρών, άλεση με χειρόμυλο, παρασκευή γαμήλιας κουλούρας, τηγανόψωμων και πέτουλας, διανομή λαγάνας, άρτων, λιόψωμων και άλλων αρτοπαρασκευασμάτων, παρασκευή παστελιού και λουκουμιού.
Στις πολιτιστικές εκδηλώσεις περιλαμβάνονται συναυλίες και χορευτικές βραδιές.

Φωτογραφίες: Στασινός Μουτσούλας