Της Βίκυς Βετουλάκη
Χωρίς κρούσματα παράνομης υλοτομίας πέρασε το προηγούμενο διάστημα για τα δάση του Ταϋγέτου και της Βασιλικής, αρμοδιότητας του Δασαρχείου Καλαμάτας, όπως σημείωσε ο δασάρχης Σπύρος Κατσίποδας.
Αυτό οφείλεται και στο γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια έγινε υλοτομία από συνεταιρισμούς στις καμένες εκτάσεις του Ταϋγέτου, ενώ δόθηκαν άδειες και σε ιδιώτες για καυσόξυλα.
Ήδη προσωπικό του Δασαρχείου Καλαμάτας κάνει διερεύνηση των δασικών περιοχών, προκειμένου να διαπιστωθεί αν και πού μπορούν να διατεθούν και φέτος άδειες για συλλογή καυσόξυλων.
Υλοτομία
Τον επόμενο μήνα, περίπου μέσα Σεπτεμβρίου, θα ξεκινήσει υλοτομία στο Δάσος της Βασιλικής, από δασικούς συνεταιρισμούς, για 1000 κυβικά τεχνικής ξυλείας. Θα γίνει υλοτόμηση ξυλείας που έχει προκύψει από έντονα καιρικά φαινόμενα και χιόνια.
Σε ό,τι αφορά τα καυσόξυλα, ο κ. Κατσίποδας σημείωσε ότι μετά τη διερεύνηση που γίνεται από το Δασαρχείο, πιθανότατα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου θα εκδοθεί η ανάλογη ρυθμιστική διάταξη.
Ο κ. Κατσίποδας παρατήρησε ότι δεν έχουν καταγραφεί εκτεταμένα φαινόμενα παράνομης υλοτομίας στα δύο βασικά δάση μας, Ταϋγέτου και Βασιλικής, ενώ έχει βοηθήσει σημαντικά το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια διατίθεται δωρεάν η καμένη ξυλεία από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
Με αίτησή τους οι πολίτες μπορούν να παίρνουν ξύλα από τα καμένα δέντρα, όπως και τα υπολείμματα υλοτομιών από το Δασαρχείο, ενώ από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί εκατοντάδες εγκρίσεις για τέτοια ξυλεία.
«Αυτό βοήθησε σημαντικά, ώστε να μην έχουμε φαινόμενα παράνομης υλοτομίας, ούτε και σε δασικές περιοχές, όπως στου Μαγκλαβά και στην ορεινή Μεσσηνία, σε Καρνάσι, κ.λπ. Βέβαια, υπάρχουν και μεμονωμένα αιτήματα πολιτών που κόβουν δέντρα μέσα σε κτήματα για ιδία χρήση, κι αυτό προβλέπεται από τη νομοθεσία», εξήγησε ο κ. Κατσίποδας.
Τσουχτερά πρόστιμα
Όσοι, όμως, προσπαθήσουν να… εξασφαλίσουν ξύλα για το φετινό χειμώνα χωρίς άδεια από το Δασαρχείο, θα πρέπει να έχουν υπ’ όψιν τους ότι από πέρυσι ο νόμος άλλαξε και η παράνομη υλοτομία αντιμετωπίζεται από τη Δικαιοσύνη ως κακούργημα.
Έτσι, ζημιά που γίνεται από παράνομη υλοτομία μέχρι του ποσού των 300 ευρώ αποτελεί πταίσμα. Μέχρι πέρυσι το όριο αυτό ήταν στα 600 ευρώ. Όταν η ζημιά υπερβαίνει τα 300 ευρώ, με το νέο νόμο πλέον είναι πλημμέλημα και από τα 10.000 ευρώ και πάνω το αδίκημα χαρακτηρίζεται ως κακούργημα. Με το νόμο που ίσχυε, από τα 600 ευρώ και πάνω ήταν πλημμέλημα.
Τα μέσα που χρησιμοποιούνται για την παράνομη υλοτομία (πριόνια, αλυσοπρίονα, τσεκούρια κ.λπ.), όπως και τα μεταφορικά μέσα (αυτοκίνητα, τρακτέρ, φορτηγά), κατάσχονται. Όμως, από τα οχήματα που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά αφαιρούνται πλέον οι πινακίδες, η άδεια κυκλοφορίας, αλλά και το δίπλωμα του οδηγού.
Υπενθυμίζουμε ότι το 2012 υποβλήθηκαν συνολικά 20 μηνύσεις για λαθροϋλοτομία και κατασχέθηκαν περίπου 87 τόνοι ξύλων (157,25 χωρικά κυβικά μέτρα), κυρίως πουρνάρι και αριά. Επίσης, κατασχέθηκαν 3 αγροτικά αυτοκίνητα, 2 φορτηγά, 2 τρακτέρ και 2 αλυσοπρίονα