Αριθμοί… καύσωνας για την οικοδομή και την οικονομία – Οι φόροι διαλύουν κάθε ελπίδα ανάκαμψης


Σχεδόν μηδενική δραστηριότητα στην Καλαμάτα

Δεν κομίζουμε, φυσικά, γλαύκες στην Αθήνα, ισχυριζόμενοι ότι η οικοδομική δραστηριότητα στην Καλαμάτα, αλλά και στις υπόλοιπες περιοχές της Μεσσηνίας, βρίσκονται εδώ και καιρό στο…ναδίρ. Όμως, όταν αυτό διαπιστώνεται κάτω από την αδυσώπητη λογική των αριθμών, τα πράγματα γίνονται πιο ζόρικα.
Με αφορμή τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για το συγκεκριμένο θέμα αποφασίσαμε να απευθυνθούμε στον Παναγιώτη Δουμουλάκη, πρόεδρο του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Ναυπλίου και Καλαμάτας, προκειμένου να μάθουμε, από πρώτο χέρι, για το τι συμβαίνει στην περιοχή μας. Τα στοιχεία που ακούσαμε, είναι αλήθεια ότι μας τρόμαξαν, δεδομένου ότι με την οικοδομική δραστηριότητα υπολογίζουμε δεκάδες επαγγέλματα που… ζουν από αυτή.
Περιγράφοντας την κατάσταση που βρίσκεται η τοπική οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας παρέθεσε, υπάρχει μια πτώση της τάξης του 70% στις πωλήσεις κατοικιών, 55% στις δωρεές και στις γονικές παροχές και 95% στη σύσταση εταιρειών (Α.Ε. και ΕΠΕ)! Και ο εφιάλτης δεν σταματά εδώ. Το σύστημα της αντιπαροχής παρουσιάζει πτώση 100% πτώση. Κι αυτό συμβαίνει λόγω του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ (24%).
Ο κ. Δουμουλάκης τόνισε κατηγορηματικά ότι “αν δεν υπάρξει μείωση στο μισό του φόρου, η κατάσταση δεν πρόκειται να βελτιωθεί. Οι φόροι στην οικοδομή άρχισαν να επιβάλλονται από το 2006, αλλά τότε κανείς δεν έδινε και πολύ σημασία. Προϊόντος του χρόνου, όμως, όσοι ήθελαν να δώσουν το οικόπεδό τους, καταλάβαιναν τι συνέβαινε, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή κατάσταση. Το συγκεκριμένο μέτρο, δεδομένου ότι παλιότερα δεν υπήρχε φόρος, υπήρξε η ταφόπλακα της οικοδομής.
Προσωπικά, θεωρώ ότι αν δεν υπάρξουν μέτρα για τη μείωσή του στο μισό, ή είναι τυφλός ή το κάνει σκόπιμα, εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα. Όλοι γνωρίζουμε ότι ο συγκεκριμένος τομέας αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας μας. Αν, λοιπόν, δεν αλλάξει το κλίμα η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη”. Στα στοιχεία, που μας έθεσε υπόψη, ο πρόεδρος του Συλλόγου Συμβολαιογράφων πρόσθεσε ότι ο μοναδικός δείκτης που παρουσιάζει αύξηση είναι αυτός της διάλυσης εταιρειών, ο οποίος φτάνει στο 98%, αφού οι επιχειρήσεις κλείνουν η μία μετά την άλλη.
Από την άλλη πλευρά, θλιβερή είναι η εικόνα και για το επάγγελμα των συμβολαιογράφων. “Στην κυριολεξία, ενώ, υπάρχουν μεγάλα κενά στη Μεσσηνία, το ενδιαφέρον συμπλήρωσης συμβολαιογραφικών γραφείων είναι μηδενικό. Παλιότερα προκηρύσσονταν θέσεις και το ενδιαφέρον ήταν πενταπλάσιο για την κάλυψή τους. Πρόσφατα διεξήχθη διαγωνισμός και οι υποψήφιοι ήταν οι μισοί από τις θέσεις που προσφέρονταν”.
 
 
Μελέτη

 
Στο θέμα αναφέρεται μελέτη της Alpha Bank, όπως και ανάλογη μελέτη του ΣΕΒ, οι οποίες βασίζονται στα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σύμφωνα με αυτή, η αγορά των ακινήτων στα χρόνια της ύφεσης έχει μπει σε βαθιά κατάψυξη. Οι τιμές των κατοικιών από τον Μάρτιο 2009 μέχρι τον Μάρτιο φέτος εμφανίζουν σωρευτική μείωση 41,4%. Η πτωτική τάση τόσο στις τιμές των σπιτιών όσο και των επαγγελματικών χώρων θα συνεχιστεί το 2016.
Είναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο τρίμηνο του 2016 (τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) ολοκληρώθηκαν μόλις 1.955 νέες κατοικίες, έναντι 2.181 στο 1ο τρίμηνο του 2015, 14.578 το ίδιο διάστημα του 2010 και 25.980 στο πρώτο τρίμηνο του 2007, έτος απόγειο της κατασκευής νέων κατοικιών.
Με τα υφιστάμενα κίνητρα για τη διαμόρφωση της ζήτησης, όπως το ύψος της φορολογήσεως στην ακίνητη περιουσία ή τυχόν φοροαπαλλαγές για τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια. Οι φόροι στην ακίνητη περιουσία επιδρούν αρνητικά στις επιλογές των επενδυτών για αγορά, ενοικίαση ή ανέγερση νέων κατοικιών.
Οι φορολογικές επιβαρύνσεις, όπως φόροι επί των συναλλαγών, οι επαναλαμβανόμενοι φόροι (π.χ. ΕΝΦΙΑ) ή οι φορολογικές ελαφρύνσεις επενεργούν στην αγορά ακινήτων και στην εξέλιξη της στεγαστικής πίστεως από την πλευρά της ζήτησης. Από την πλευρά της προσφοράς, η φορολογία μπορεί επίσης να επηρεάσει τη χρήση της γης, είτε μέσω των φόρων στην κατοχή γης είτε διά των επιβαρύνσεων στην αξιοποίησή της.
Μάλιστα η μελέτη του ΣΕΒ κάνει λόγο για απαξίωση της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης, η οποία γίνεται εμφανής λόγω της πτώσης των τιμών και της μείωσης των συναλλαγών και υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ότι: «Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι ο γονέας δεν τολμάει να μεταβιβάσει κάποιο ακίνητο στο τέκνο ή τον συγγενή του. Αντίθετα, προτιμά να αφήσει στους διαδόχους του την επιλογή της αποποίησης κληρονομιάς, ώστε να διασφαλιστούν όχι μόνο από τυχόν γνωστές ή άγνωστες διεκδικήσεις του Δημοσίου ή τρίτων, αλλά και από τα απρόβλεπτα και δυσβάσταχτα βάρη μιας ακίνητης περιουσίας».
 
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη