Της Βίκυς Βετουλάκη
Μία οργανική θέση αντιεισαγγελέα στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας χάθηκε με Προεδρικό Διάταγμα που τέθηκε σε εφαρμογή. Η Εισαγγελία Καλαμάτας είχε τη δυνατότητα να διαθέτει τέσσερις αντιεισαγγελείς, αλλά με το Προεδρικό Διάταγμα μειώνονται σε τρεις. Και μπορεί αυτή τη στιγμή στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαμάτας να υπηρετούν ένας εισαγγελέας και τρεις αντιεισαγγελείς, όμως τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε και εισαγγελικός πάρεδρος.
Η δυσμενής αυτή εξέλιξη για την Εισαγγελία Καλαμάτας επιφέρει επιπλέον φόρτο εργασίας στο ήδη βαρύ πρόγραμμα με «βαριές» ποινικές δικογραφίες. Σχετικά ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας έχει καταθέσει αίτηση ακυρώσεως στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του Προεδρικού Διατάγματος «Κατανομή οργανικών θέσεων δικαστικών λειτουργών των πολιτικών και ποινικών δικαστηρίων της χώρας», με το οποίο μειώνονται οργανικές θέσεις δικαστικών λειτουργών στη Μεσσηνία.
Λιγότερες θέσεις
Για τη μείωση των δικαστών, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου, Κ. Μαργέλης, είπε: «Οι λόγοι της αίτησης ακυρώσεως αναφέρονται σε παράβαση νόμου με τη μορφή της αντισυνταγματικότητας, της υπέρβασης εξουσιοδότησης και της έλλειψης νομίμου ερείσματος. Παρόλο που η Εισαγγελία Εφετών Καλαμάτας τόσο το 2011 όσο και το 2012, με αντίστοιχες γνώμες της, αναφέρει ότι, εξαιτίας φόρτου εργασίας, δεν υπάρχει περιθώριο μείωσης των οργανικών θέσεων εισαγγελικών λειτουργών του εισαγωγικού βαθμού, η εκτελεστική εξουσία προχώρησε στη μείωση.
Είναι γνωστή η τραγική κατάσταση στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας, το οποίο έχει μεγάλη δικαστηριακή ύλη, με συνέπεια οι υπηρετούντες δικαστές μετά δυσκολίας να ανταποκρίνονται στο μεγάλο όγκο εργασίας, με αποτέλεσμα η καθυστέρηση απονομής της δικαιοσύνης στον τόπο μας να είναι ακόμα μεγαλύτερη, με ευθύνη πλέον της Πολιτείας».
Καταλήγοντας, ο κ. Μαργέλης τόνισε ότι χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τοπικών δικαστικών αρχών, αντί να ενισχυθούν τα δικαστήρια με δικαστικούς λειτουργούς, καταργούνται οργανικές θέσεις κι αυτό δεν μπορεί να είναι ανεκτό από το Δικηγορικό Σύλλογο Καλαμάτας και τους πολίτες.
Και συμπλήρωσε: «Έτσι παραβιάζεται και η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και το συνταγματικό δικαίωμα του πολίτη για γρήγορη και δίκαιη δίκη. Ζητήσαμε λόγω μεγάλης σημασίας της υπόθεσης να εισαχθεί η αίτηση ακυρώσεως στην πλήρη Ολομέλεια του Συμβούλιου Επικρατείας».
Σημειώνεται ότι μείωση δε συνέβη μόνο στην Εισαγγελία της Καλαμάτας, αλλά σε σύνολο 8 περιφερειακών μεγάλων Πρωτοδικείων, προκειμένου να εξασφαλιστούν περισσότερες θέσεις στην Αθήνα.